26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Melih Altınok: Cumhuriyet, paralellerle aynı kafayı taşıyor

Moderatörlüğünü 24 Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in yaptığı Günün Manşeti'nde değerlendirmelerde bulunan Türkiye Gazetesi Yazarı Melih Altınok, gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

31 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:

İşte Murat Çiçek ve Melih Altınok'un açıklamalarından bazı satır başları:

 

Murat Çiçek: Bugün gazete manşetlerinin hepsi maden sahibinin akıllara ziyan o sözüyle çıkmış. “Doğal Afet”  

 

DOĞAL AFETİN ARKASINA SIĞINMAK NE KADAR KOLAY

 

Melih Altınok: En güzel cevabı Akşam gazetesi vermiş “Doğal afet sensin” diyor.  Doğal afet ne denek ya... Bir fabrikanın üstüne çığ düştüğünde biz gene dola afet mi diyeceğiz? Sen fabrikayı oraya niye kuruyorsun orası çığ bölgesi, bunları ölçeceksin, planlayancasın, ondan sonra doğal afet. Doğal afetin arkasına sığınmak ne kadar kolay doğal afet sensin.

Kaza meydana geldiğinde bu risk öngörülüyor muydu? Öyle değilmiş aştırma yapıldıkça ortaya çıkıyor.  Müfettişler gitmiş bakmış buraya su basar demiş tedbir alın kardeşim demiş. Şu tezde çökmüş oluyor. O bölge de niye su bassın? Deniz kenarı değil bir şey değil. Denetçiler bunu fark etmiş maden sahibi buna rağmen bu işletmeyi açık tutmuş.

Müfettiş geldiğinde işçileri yerüstünde yemek yediriyorsun, müfettiş gidince yer altında hep orada müfettiş bulunduramazsın. Müfettiş gelince yukarda yediriyor, gidince hadi aşağı böyle bir şey olabilir mi?

 

FACİAYI TORBA YASASINA BAĞLAMAK VİCDANSIZLIK

 

Murat Çiçek: Bütün dünya bu işi robotlarla farklı teknolojiyle yaparken, hala insanların içeriye bile bile giriyor olması 350 metre yerin dibine giriyorsun o kararı alman başlı başına bir risk, en ufacık bir hatanın ölüme yol açabileceği bir iş kolu burada biraz daha mekanize etmek robotları kullanmak gerekir.  Bunun örnekleri var dünyada. Para kazanma hırsımı demek ki bu. 3 aydır maaşlarını alamıyorlarmış, kömür yardımını kaldırmış patron. Bunu da kalkıp o Torba yasada madenler daha güvenli olsun diye alınan kararlara bağlamak en hafif tabirle vicdansızlık olur.

 

DERT SORUMLUYU BULMAK DEĞİL

Melih Altınok: Biz Soma’dan sonra ne dedik? Hükümet yeterince tedbir almıyor alsın bu tedbiri, Alındı Torba yasası ile çok sert tedbirler alındı. Şimdi de deniliyor ki o sert tedbirlerden dolayı felaket yaşandı. Kardeşim Kanun bu gereklerini yerine getiremiyorsan yapmayacaksın bu işi. Dert burada sorumluyu bulmak değil bazıları için öyle olsa biz bu sorumluğun üstesinden gelirdik aslında ülke olarak

 

CUMHURİYET, PARALELLERLE AYNI KAFAYI TAŞIYOR

 

Melih Altınok: Dün Mustafa Balbay şöyle bir yazı yazmış “Laik cumhuriyetten adım adı geriye doğru gidiliyor bunlar bir takdiri ilahi olmasın,laik cumhuriyetten geri gidiyoruz” bunu neye dayanaraktan söylüyor bilmiyorum ama.

 

Bu paralellerin hikâyesine benziyor bize bunu yaptınız Allah’ta size ateşler salıyor, kayısılar donuyor, sel oluyor, madenler de kaza oluyor. Buda onun seküler yansıması, bu yobazlığın seküler yansıması, bu yobazlık çünkü bunun ne dinle alakası var ne sekülerlikle alakası var. Aynı kafa farklı tezahür ediyor. Bunlar farklı değiller yan yana gelebiliyorlar.