19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Fethullah Gülen, 28 Şubat MGK kararı için böyle demiş!

Fethullah Gülen, 'MGK Anayasal bir kurumdur, Eğer işin içinde bir hata varsa bu bir içtihat hatasıdır,içtihattaki hatalar sevap kazandırır' demişti.

31 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Dünkü MGK toplantısını eleştiren paralel medya ve Bülent Korucu’nun köşesinde yazmış olduğu yazıya karşılık Günün Manşeti programında Fethullah Gülen'in, 28 Şubat MGK kararı söyledikleri ele alındı.

İşte Fethullah Gülen’in 28 Şubat MGK kararı hakkında Yalçın Doğan’la yaptığı röportaj...

 

MGK kararlarının siyasetteki yeri nedir sizce?

 

"İÇTİHAT HATASI SEVAPTIR"

 

Gülen, Milli Güvenlik Kararları belki bu şekilde tavsiye niteliğinde, bazıları bunları muhtara niteliğinde algıladı. Bu şekliyle gelişmiş demokrasilerde anti-demokratik bulunabilir. MGK’nın hali hazırdaki konumu Anayasal bir kısım esaslara dayandırılmıştır. Milli Güvenli Kurulu her şeyi aşarak, kanunları aşarak, parlamentoyu aşarak, kendi kendine o konuma yükselmemiş oraya gelip oturmamış ve millete karar yağdırmıyor yani, anayasal bir müessesedir.

Anayasal müessese anayasanın getirdiği yerde kendi konumunun gerektirdiği şeyleri yerine getirmeyi düşünür. Mesela şimdi onlarda şöyle düşünüyorlarsa Biz burada Milli Güvenlik milletimizin güvenliğini koruma mevkiinde bulunuyorsa, ister gerçekte öyle olsun isterse bizim iştiatlarımıza, algılamalarımıza göre şu gelişmelerde rejim için şayet tehlike ise bizim sorumluluğumuz altındadır bunlara müdahale etmek. Müdahale etmediğimiz zaman “Tarih önünde suçlu oluruz” mulazasıyla hareket ediyorlarsa, meseleyi böyle algılıyorlarsa ona göre onlar masumdurlar. Eğer işin içinde bir hata varsa bu bir içtihat hatasıdır. İçtihattaki hatalar bir sevap kazandırır, isabet olursa iki sevap kazandırır.

MGK ANAYASAL BİR KURUM

 

Burada isabet var mı yok mu?

 

Fethullah Gülen, Bunu biraz işin neticesi gösterecek, isabet var mı yok mu? Bekli bazı kimselerin bu mevzuda önü arkası kesilmeyen iddialarına bir tehdit koyma meselesi Gelecekte Türkiye’de o huzuru temin edecekse, sağlayacaksa isabet olmuş demektir. 

 

GÜLEN "HATALI OLSA BİLE DOĞRUDUR" DİYOR

Murat Çiçek: Muhtemelen unuttu aradan zaman geçti 17 yıl geçmiş Bülent Korucu onu unutmuş “Kırmızı kitabın hukukta karşılığı olmadığı olmadığını herkes biliyor” diyor. Herkes biliyor ama Fethullah Gülen bilmiyormuş,  Bülent Korucu’ya göre Gülen bunu biraz dini terminoloji ile açıklıyor. “ Hatalı olsa bile doğrudur” diyor.

 

Melih Altınok: Gülen, o konuşmasında anayasal esaslara dayanır diyor. Ayrıca bir tehlike gördüm diye düşünüyorlarsa diyor bunun gereğini yapmasalardı öbür dünyada da hesabını verecekler tarih önünde de hesabını verecekler diyor.