25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

MHP güvenlik kuşağı istedi CHP ile HDP hayır diyecek

Türk askerinin yurtdışına çıkışı ve yabancı askerlerin de Türkiye’ye konuşlanmasını öngören ortak tezkereye AK Parti ve MHP ‘evet’ diyecek. CHP ile HDP ise ‘hayır’ oyu vereceğini açıkladı. 70 milletvekilinin katılmayacağı tezkere oturumu açık yapılacak.

NEVİN BİLGİN-HAMZA ERDOĞAN ANKARA 2 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
MHP güvenlik kuşağı istedi CHP ile HDP hayır diyecek

HÜKÜMETİN Türk askerinin sınır dışına gönderilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanmasını öngören Suriye-Irak Tezkeresi’ne MHP “TSK’ya güveniyoruz. Güvenlik için operasyon gerekli” değıerlendirmesini yaparak “evet” diyeceğini açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli, “hilal şeklindeki güvenlik kuşağı” kurulmasını istedi. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, da “hayır” diyeceklerini açıkladı. CHP de “hayır” diyeceğini açıkladı. Tezkerenin geçmesi için AK Partili milletvekillerinin oyları yeterli oluyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile dün sabah bir araya gelen AK Partili bölge milletvekillerinin ise endişeleri giderildi. Genel Kurul’a katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun oyu tezkerenin geçmesi için yeterli. AK Parti’den 45 milletvekillinin hacda olduğu için, yurtdışında bulunan ve diğer partilerden hacda olan vekillerle birlikte toplam 70 vekil oylamaya katılmayacak. 

Sınırötesinde karşılanacak

MHP’nin tavrı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurmaylarıyla yaptığı toplantıda şekillendi. Toplantıda PKK, IŞİD ve terör örgütlerine karşı operasyon yapılmasının uygun olacağı görüşüne varıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Güvenlik nedeniyle evet diyeceğiz. TSK’ya güveniyoruz” dedi. Bölgede sayısı 72’yi bulan terör örgütü olduğunu kaydeden Yalçın, “Güvenlik kuşağı oluşturulması çok önemli. Sığınmacılar sorunu ortada, bunlar için insan hakları açısından gereken yapılacak. Tehdidi sınır ötesinde karşılayacağız” dedi.

MHP lideri Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada “Batı ucu Afrin’i ve doğu ucu da Kandil’i içine alacak biçimde tesis edilecek hilal şeklindeki güvenlik kuşağı bir an önce sağlanmalı ve icra edilmelidir” diye konuştu. CHP’nin tavrı Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede şekilendi. CHP’de tezkereye hayır oyu kullanılması kararı alınırken bugün yapılacak tezkere görüşmelerinde ise CHP adına Osman Korutürk konuşması kararlaştırıldı. Başkanvekili Engin Altay, tezkereye hayır oyu vereceklerini açıkladı. Altay, “Tarihe notumuzu düşeceğiz” yanıtını verdi. HDP lideri Demirtaş da “Savaş tezkeresine bizim evet oyu vermemiz düşünülemez. Hükümet sınırsız yetki istiyor” dedi. HDP Merkez Yürütme Kurulu da hayır diyeceklerini açıklayarak tezkerinin “Türkiye’nin bölge gücü olmasına dönük hegemonyacı bir anlayışı barındırdığını” açıkladı.

Oturum açık yapılacak

Meclis’te görüşmeler bugün 15.00’te başlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen AK Parti grup başkanvekillerinin toplantısında  oturumun açık yapılması kararlaştırıldı.  AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “ Görüşmeler açık yapılacak” dedi. 

IŞİD Türkiye sınırINa 300 metrede!

TERÖR örgütü IŞİD’in PYD kontrolündeki Kobani’ye (Ayn el Arap) saldırıları Türkiye sınırına 300 metre yakında şiddetini artırdı. Suruç ilçesi Yumurtalık Mahallesi’nden de izlenebilen çatışmaların şiddetinin önceki günlere göre arttığı görüldü. Kobani’ye güneyde ağırlıklı olmak üzere üç koldan havan atışlarını sürdüren IŞİD’e kentteki milislerin de yoğun şekilde karşılık verildiği gözlendi. Çatışmalar sırasında IŞİD militanları bir tankla Kobani’ye top atışı yaparak, tekrar en yakın mevziye kaçtı. Şiftek köyü Zorafa mevkisindeki çatışmaların da şiddetinin önceki günlere göre arttığı gözlendi.  Bazı IŞİD mensuplarının Kobani’nin içinden geçen demiryolu çevresinde ve tepelerdeki mevzilerde gizlendikleri görüldü. Çıplak gözle de izlenebilen Türkiye sınırına yaklaşık 300 metre mesafedeki çatışmaları bazı mahalle sakinleri cep telefonlarıyla kaydediyor. Savaşı izleyşenlerin yakınına düşen bir bomba üzerine panik yaşayan vatandaşlar bölgeyi boşalttı.

Sınıra asker sevkiyatı

Yumurtalık bölgesindeki askeri alanda hareketlilik yaşandı. Sınır hattının gözetlendiği kulelere çıkan komutanlar inceleme yaparken, sivil araçlarla askerlerin taşındığı görüldü. Bu arada savaşı izleyen vatandaşlar yakınlarına düşen bir bomba üzerine büyük panikle kaçıştı.