20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mustafa Karaalioğlu'ndan Soma Holding Başkanı Alp Gürkan'a sert tepki

Star Gazetesi yazarlar Mustafa Karaalioğlu ve Ahmet Kekeç, 24 TV'de yayınlanan Günün Mahşeti programında Melih Altınok'un konuğu oldu.

stargazete.com16 Mayıs 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Karaalioğlu'ndan Soma Holding Başkanı Alp Gürkan'a sert tepki


Star Gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın skandallarla dolu basın açıklamasını değerlendirdi.



Karaalioğlu şöyle konuştu: "Madenin sahibine karşı bir koruma olduğu kesin. 'Ehliyetsiz adamlarız' 'ilgilenmedik' itirafında bulundular. Tarihin en büyük maden faciasına imza attılar ama utanmıyorlar. Eğer patron AK Parti'ye yakın olsaydı bugün hapisteydi. Böyle patrona bu facia kaçınılmazmış. Patron 1 numaralı suçluysa sendika da 2 numaralı suçlu. Benzersiz bir kaza değil sadece hiçbir önlem alınmamış. Yaşam odası alınması gereken önlemlerin sonuncusu. Sorumluluğu patron, sendika, müfettişler ve medya paylaşacak. Adli ve idari soruşturma acilen ciddi şekilde yürütülmeli. Böyle bir vakadan sonra sorun kökten çözülecektir."


"DEMEK Kİ ŞİRKETİ BÖYLE YÖNETMİŞLER"

 

Mustafa Karaalioğlu: "Tarihi bir facia, tarihi bir utanç kadar yüz karası bir basın toplantısı izledik. Bu kadar sorumsuz, bu kadar lakayıt, konuya hakimiyeti olmayan, böylesi olayın ciddiyetinden uzak bir kadro bulacağımızı ben hiç beklemiyordum. Ekran karşısında bir hicap duygusu ve bir teknik hazırlık gibi konunun ciddiyetine yakışır bir şey olur. Demek ki şirketi böyle yönetmişler. Aklıma ilk gelen şey şu oldu; böyle bir şirkette, böyle bir yönetimde bu facia kaçınılmazmış! Buradan başka bir sonuç çıkmazmış. Bu adamlar anlattıkça oradaki kurtarma çalışmalarını hangi akılla hangi bilgiyle yaptıklarını da endişeyle düşünmeye başladım. Benim gördüğüm şu, bu kadro böylesine kapasitesi yüksek bir şirketi yöntebilecek bir kadro değil. Patrondan aşağıya kadar hepsi sorumlu. Savcılar madenin boşalmasını bekliyorlardı ama bunu izleyince herhalde saniye beklemez, bugün bu adamları çağırırlar çünkü durum düşündüğümüzden daha vahim. Hiçbir teknik önlem almamışlar, kazanın nasıl olduğunu anlamıyorlar ve bir tanımlamada bulunamıyorlar. Neyin ne olduğuna dair tek bir senaryoları yok. Nasıl teknik adam bunlar? Nasıl şirket? Nasıl bir yönetim? O patron olacak zat, 3 yıldır madene uğramamış, '3 ay daha vaktim olsaydı ben yaşam odalarını yapacaktım' diyor dalga geçer gibi. Bu kadar seviyesiz bir girişim olduğunu inanın tahmin etmiyordum. "

 

KARAALİOĞLU'NDAN O GAZETECİYE TEPKİ

 

"Basın toplantısındaki arkadaşların durumu da içler acısıydı. Bir tanesi hele "Sizi suçlamıyoruz ama..." falan dedi. Bunu ne adına söylüyorsun sen? Böyle birşey söyleme hakkın var mı toplum adına? Bilakis, suçluyoruz! Doğrudan suçlu.. Yani suç örgütü oradaydı. "

 

"BU ADAMA KARŞI GİZLİ BİR HİMAYE VAR"

 

"Bu adama karşı bir koruma var. Bir gizli himaye var. İyi ki bugün Star Gazetesi ve birkaç gazete devreye girdi de bazı soruları sorabildi, gazetecilik yapılmaya başlandı. O kadar pervasız ve bilgisizler ki her durumda birşey itiraf ediyorlar. "İhmal ettik, anlamadık, bilmiyoruz..." bunlar nasıl kurtarma çalışmaları yapmışlar?"

 

"ENERJİ BAKANI BU ADAMLARI BİR ODAYA KAPATSIN"



"Bakan Taner Yıldız'ı tekrar tebrik ediyorum. Hem tutarlılığıyla hem açıklamalarıyla mükemmel bir performans gösterdi. Tarihimizde böyle kaliteli performans yoktur. Enerji Bakanı, bu adamları bir odaya kapatsın, bunları sürecin dışında bıraksın ve bu adamlar kendi içlerinde bir sorgulama yapsın."

 

AHMET KEKEÇ: DOĞAN MEDYA GRUBUNUN HESAP VERMESİ GEREKİYOR

 

Ahmet Kekeç: "1 saatten fazla konuştular ama yaşam odaları olup olmadığı sorusuna bir yanıt alamadık. Anladığım kadarıyla yok. Şimdi o zaman kardeşim, bu işverenin PR çalışmalarını yapan Doğan Medya Grubunun hesap vermesi gerekiyor. Dün aynı medya grubunun televizyoncularından biri, CHP milletvekili ile konuşurken, "Bu olayın mağdurlarından birinin de Alp Bey olduğunu söyleyebilir miyiz?" diye bir soru soruyor ama dünden beri bakıyorum, bu adamlar bizim kadar küfür almıyor! Hürriyet gazetesi de bu Alp bey'le birlikte hesap vermeli."