27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Müzayede vurgunu

Uluslararası antika kaçakçılığına adı karışan Marsel Behmoram İstanbul'da sahneye çıktı. Behmoram'ın ev ev dolaşıp antika topladığı, müzayede yoluyla sattığı ve antika sahiplerine parasını ödemediği iddia edildi.

STARGAZETE.COM / MUSTAFA TAŞDEMİR23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Müzayede vurgunu

İstanbul Mali Şube ekipleri, 2002 yılında yaptığı bir operasyonda, koli içinde İsviçre'nin Cenevre kentine gönderilmek istenen Hitit, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait 100 trilyon liralık 542 parça tarihi eser ele geçirdi. Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında Marsel Behmoram da bulunuyordu. Behmoram'ın adı bu operasyonun dışında uluslararası tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarıyla sık sık gündeme geldi.

İstanbul'da sahneye çıktı

İddialara göre Marsel Behmoram 12 yıl aradan sonra İstanbul'da sahneye çıktı. Kurduğu Denizler Müzayede şirketinin adı altında kapı kapı dolaşarak İstanbul'un yerlilerinin evlerinde tarihi eser aradı. Aldığı eserleri müzayede yoluyla satıp hak sahiplerine de parasını ödemedi. Fatma Yurday isimli bir vatandaş, Marsel Behmoram'ın sekreterinin kendisinden Osmanlı dönemine ait tarihi eserler aldığını, bu eserlerin müzayedede açık artırma yoluyla satılmasına rağmen parasının kendisine ödenmediğini söyledi. Behmoram hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Yurday, "Paramızı ödemediği gibi şirketini de kapatıp gitmiş. Bizim gibi yüzlere kişiyi dolandırmışlar" diye konuştu. Şikayetin ardından polisin zanlıların peşine düşmesi bekleniyor.

PADİŞAH SECCADESİ

İstanbul'un yerlilerinden olan Fatma Yurday, dedesinden kalan ve Osmanlı döneminde padişahların kullandığı seccadenin de Marsel Behmoram tarafından kendilerinden alındığını, müzayede yoluyla satıldığını, ancak kendilerine ödenmesi gereken 5 bin liranın ödenmediğini ileri sürdü. Yurday, seccadenin yanı sıra yine Osmanlı döneminde şehzadelerin giydiği bir gelinliğin de Behmoram tarafından kendisinden alındığını söyledi.