23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Nabi Avcı: 200 bin öğrenciyi istediği halde İmam Hatip’e yerleştiremedik

Milli Eğitim Bakanı Avcı, öğrencileri İmam Hatip’e yönlendirme iddialarını yalanladı: 200 bin öğrenciyi istediği halde İmam Hatip’e yerleştiremedik. Sistem tercih yapmayanı otomatik yerleştirdi. Bu öğrenciler için nakil yolunu açtık.

TUĞBA CEYHAN3 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Nabi Avcı: 200 bin öğrenciyi istediği halde İmam Hatip’e yerleştiremedik

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (TEOG) yönelik “uzak okullara yerleştirilen” öğrencilerin mağduriyet yaşamayacağını ve “İmam Hatip’lere yönlendirme” tartışmalarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.Avcı, alınan tercihlerde öğrencilerin 359 bininin Anadolu İmam Hatip Liselerini tercih ettiklerini ve bunların 159 bininin bu okullara yerleştirildiğini kaydetti. Avcı, 200 bin öğrencinin istedikleri halde İmam Hatip Liselerine yerleşemediklerine değinerek sadece 209 öğrencinin hiç tercih yapmadıkları halde İmam Hatip’e yerleştirildiğini aktardı. 93 bin öğrencinin tercihlerinin ilk sırasında Anadolu İmam Hatip liselerini yazdıklarını bildiren Avcı, bu öğrencilerden 54 bininin İmam Hatip’e yerleştirildiğini söyledi.

Altaylı ve Haleva tercih yapmamış

Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva’nın torununun ve Fatih Altaylı’nın kızının da zorla imam hatibe yerleştirildiği yönünde çıkan haberlere de değinen Avcı, “Fatih Bey’in kızı hiç tercih yapmamış ve sistem otomatik olarak oraya yerleştirmiş. Eğer tercihte bulunsaydı oturduğu bölgede 12 okula yerleşme şansı bulunuyordu. Aynı şeyi Haleva’nın torunu içinde söyleyebiliriz. Onlarda hiçbir tercihte bulunmamışlar. Biz Haleva ile görüştük ve torununun Musevi ortaokulundan mezun olduğunu ve Musevi lisesinde devam edeceğini, o yüzden tercih yapmadıklarını öğrendik. Onlarda bu haberlerden rahatsızlar ve ‘sistemin böyle işlediğini biliyoruz, sorun yok’ şeklinde cevap verdiler” ifadelerini kullandı.

Evlerinden uzak okullara yerleştirilen öğrencilerin mağdur olmayacağını bildiren Avcı, şunları söyledi: “İstemediği okullara yerleşen öğrenciler için ise nakil yolunu açtık. Okullarda özel okul ve açık öğretim liselerine gidecek öğrencilerin oluşturduğu boşluklar yer alacak. Biz evlerinden uzak okullara yerleşen öğrencilere buralara geçme hakkı tanıdık. Eylül ayının sonuna kadar olan 5 haftalık süreç sonunda bilinçli tercih yapan her öğrencinin 15 tercihlerinden birine yerleşebileceklerini öngörüyoruz.”

Bakanlık olarak özel okullara gidecek öğrencileri baştan ayırmamaları noktasında eleştiri aldıklarını dile getiren Avcı, “Başta onu biz de düşündük ve ‘özel okula gideceğim’ butonu oluşturduk. Fakat biz özel okullara geçişte teşvik veriyoruz. Bu sisteme giren teşvik başvurusunda yapamayacaktı.   Haksızlık olacaktı. Bir de özel okula gitmeye niyet eden ancak durumu el vermediği için veya başka sebeplerden   vazgeçenler olabilir. Bunların sistem dışına itilmemesi için bu butonu kaldırdık” bilgisini verdi.