20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Nişanyan'a İslam'a hakaretten suç duyurusu

KONYALI avukat Ahmet Gürol Şağban, biri Konya, 4'ü İzmir olmak üzere 5 müvekkili adına Taraf Gazetesi eski yazarı Sevan Nişanyan hakkında, yazılarında İslamiyet ve Hz. Muhammed'e hakaret ettiği ve aşağıladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA) 4 Ocak 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Nişanyan'a İslam'a hakaretten suç duyurusu
Avukat Gürol Şağban yazar Sevan Nişanyan'ın, geçen yıl Hz. Muhammed'i hedef alan özellikle Ortadoğu'yu karıştırmış, Libya'da bir Amerikan Büyükelçisi'nin ve 3 elçilik çalışanının ölümüne yol açmış olan 'Müslümanların Masumiyeti' adlı film ile ilgili kaleme aldığı yazısında İslam Peygamberi Muhammed'e hakaret içeren sözler bulunduğunu söyledi. Yazar Nişanyan'ın yazısının 29 Eyül 2012 tarihinde 'nisanyan1.blogspot.com' adlı kişisel internet sitesinde 'Nefret suçu ile mücadele etmeli' başlığıyla yayınladığını hatırlatan Şağban, şunları söyledi:


'Yazar Nişanyan, kişisel internet sitesinde yayınladığı yazıda filmin düşünce özgürlüğü olduğuna vurgu yaparak; 'Bundan yüzlerce yıl önce Allah'la kontak kurduğunu iddia edip bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin etmiş bir Arap lideriyle dalga geçmek nefret suçu değildir. 'İfade özgürlüğü' denilen şeyin, adeta anaokulu seviyesindeki bir test örneğidir' diye yorum yapmıştı. Bu yorumu büyük tepki çeken Nişanyan, televizyon programlarına çıkarak gelen tepkilere rağmen sözlerinin arkasında durduğunu belirtmişti.'


Şağban, yazar Nişanyan'ın geçen 3 ve 16 Aralık tarihinde de yine aynı kişisel internet sitesinden Kuran'dan ayetler vererek İslamiyati eleştiren Hint felsefecisi Swami Saraswati'nin yazılarına 'Siyaset ve Tarih Yazıları' başlığı altındaki yorumunda İslamiye'e ve Peygamberi Hz. Muhammed'e hakaret ettiği ve aşağıladığını öne sürdü.


5 MUVEKKİLİ ADINA DİLEKÇE VERDİ


Konya'dan 1 ve İzmir'in Selçuk İlçesi'nden ise 4 olmak üzere 5 müvekkilinin Nişanyan hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Şağban şöyle konuştu:


"Bu konuda TCK'nın 216'ıncı maddesine (Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama) göre şikayette bulunduk. Yaptığımız şikayette Nişanyan'ın İslam dini ve peygamberine ağır aşağılama ve hakaretlerde bulunduğunu dile getirdik. Kaleme aldığı yazı ve yorumlardan örnekleri şikayet dilekçemize ekledik. Dilekçemizi de yazar Nişanyan, İzmir Şirince'de oturduğu için İzmir'in Selçuk İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduk.'