19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Numan Kurtulmuş: TSK anında müdahale eder

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş canlı yayında soruları cevaplandırdı.

Yirmidorthaber.com1 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Numan Kurtulmuş: TSK anında müdahale eder

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 24 TV'de YaşarTaşkın Koç ve Melik Yiğitel'in sunduğu '24 Özel' programına konuk oluyor. Kurtulmuş gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TSK ANINDA MÜDAHALE EDER!
 
Süleyman Şah ile ilgili bir tereddüt olmadığını dile getiren Numan Kurtulmuş, bir saldırı olması halinde TSK’nın 3 dakika içerisinde müdahale edebileceğini söyledi. Kurtulmuş konuşmasında şunlara yer verdi:
 
 “Şuan itibariyle Süleyman Şah ile bir tereddüt yok ama şundan da bütün milletimiz rahat olsun; Allah muhafaza Süleyman Şah’a karşı yapılacak olan en ufak bir saldırı karşısında TSK 3 dakika içerisinde hemen oraya intikal edebilecek hava kuvvetlerini bulunduruyor. Ve Allah’ın izniyle çok kısa bir süre içerisinde TSK Süleyman Şah’a müdahale edebilecek kabiliyettedir, hazırlıktadır. Ama şuan itibaren herhangi bir tehlikenin olmadığını söylemek mümkün.”
 
HİZAYA GETİRİLECEK BİR ÜLKE DEĞİLİZ
 
Türkiye’nin kalıcı çözüm üretmek için hareket ettiğini söyleyen Kurtulmuş, Türkiye’nin başkasının emir vererek hizaya geleceği bir ülke olmadığını dile getirdi.
 
“Bizim milli planımız hazırdır. Hem göçmen politikaları itibariyle, hem sınır güvenliklerinin sağlanması itibariyle, hem de Allah korusun Türkiye’nin herhangi bir tehditle karşı karşıya kaldığında nasıl hareket edeceğine ilişkin planlarımız bellidir. Dolayısıyla herhangi bir ülkenin ya da herhangi bir koalisyonun “sen şöyle yapacaksın” diyerek emir vereceği, hizaya getireceği bir ülke değiliz. Bir kere bunun herkesin bilmesi lazım. Başkaları istiyor diye değil, bizim milli menfaatlerimizin çakıştığı noktada, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye kalıcı çözüm üretmek için hareket eder. Çok net söylüyorum; yarın sabah herkes, hatta Rusya, İran da işin içine girse bölgedeki bütün küresel aktörler ve yerel aktörlerin hepsi, buna Suriye rejimi de dahil olmak üzere, Irak rejimi de dahil olmak üzere söylüyorum; karar alındı dendi ki; “IŞİD’i bitireceğiz.” Ama şartlar devam ettiği sürece yarın MIŞİD ortaya çıkacaktır, başka bir şey ortaya çıkacaktır. Bölgede istikrar sadece bir takım terör gruplarının tasfiyesi değildir.”
 
TEZKERE BİR TEDBİRDİR
 
Tezkere hakkında açıklama yapan Numan Kurtulmuş, tedbir amaçlı olduğunu belirtti. Coğrafyada ekonomik ve siyasi istikrarı sağlayan bir ülkenin savaşa girmek istemeyeceğini belirtti. 
 
“Herhangi bir hükümet bugün iş başında olmuş olsaydı Türkiye’yi savaşa sokmak ister miydi? 1990’lardan itibaren Balkanlar dağılmış, parçalanmış. Bosna Hersek’te 300 bin kişi Sırplar tarafından öldürülmüş. Arkasından Kafkaslar aynı şekilde. Arkasından Ortadoğu hemen güney sınırlarımız. 91’de Irak’ta başlayan olaylar. Bütün bu coğrafya yanıyor. Bütün bu coğrafyada muazzam siyasi ve ekonomik istikrarsızlar var. Bir türbülans içerisinde. Hem de çok uzun bir süredir. Bu coğrafyada sadece Türkiye bir istikrar adası olarak duruyor. Allah aşkına böylesine önemli bir istikrarı sağlamış olan ülkenin fertleri olarak, bu ülkeyi yöneten insanlar olarak hangi hükümet aklını peynir ekmekle mi yedi Türkiye’yi bir savaşın içine soksun. Ama maalesef etrafımızdaki bu yangın giderek giderek Türkiye’ye yakın hale geliyor. Bütün ülkeler parçalanırken Türkiye kendi içindeki kırgınlıkları gidermeye çalışıyor. Kendi içerisindeki olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Böyle bir ortamda böyle bir siyasi iradeyi niçin bir savaşa girsin ve dertsiz başını derde soksun. Buradaki temel mesele Türkiye’yi savaşa sokmak değil, Türkiye’yi herhangi bir savaşın etkisinden korumaktır. Bu bir tedbir mahiyetinde ortaya konulmuş bir şeydir.”