25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yargıda Birlik Platformu'nun karşılaştığı ilginç itiraf!

Türk yargı sistemine güvenin azalması üzerine her görüşten hakim ve savcının oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu, HSYK’daki paralel kuşatmaya karşı atağa geçti. Yargıya güveni yeniden sağlamak isteyen Platform, bağımsız ve tarafsız yargı için birlik çağrısı yaptı.

Lütfi Kaplan3 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yargıda Birlik Platformu'nun karşılaştığı ilginç itiraf!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yüksek yargıç ve ünvanlı atamaları başta olmak üzere ‘paralel yapı’ uygulamalarından rahatsızlık duyan hakim ve savcıların oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu adayları seçim startı verdi.

Birlik adayları 5 ayrı gruba ayrılarak 81 ildeki adliyeleri karış karış dolaşarak yargının sorunlarına dönük çalışmalarını anlatacak. Yargıda Birlik Platformu üyeleri 5 ayrı gruba ayrılarak 1 Eylül ile 10 Ekim arasında 81 ili gezerek hakim ve savcılarla yüz yüze görüşecek.

Yargıda Birlik Platformu, HSYK başta olmak üzere yargıya hakim olan paralel yapının uygulamalarından rahatsız olan hakim ve savcılar tarafından kurulmuştu. İlk toplantısını 19 Nisan’da Konya’da yapan Platform yoğun ilgi gördü. 17 Aralık operasyonu öncesinde fikir aşamasında olan Platform, yargıya olan güvenin daha da aşağılara çekildiğine ilişkin tespit üzerine harekete geçti.

Alevi duyarlılığı olan, ülkücü, sosyal demokrat duruşlarıyla bilinen hakim ve savcılar bir araya gelerek, yargının Gülen cemaatinin güdümünde olduğu algısına “dur” demek için kollarısıvadı.

Platform, “Eskiden, zaman zaman bu toplumun tankı, topu kendine yönelirken, şimdi de zaman zaman adaleti kendi milletine hatta yargı camiasına zulmeder hale dönüşmüştür” tespitiyle yola çıktı. Yargıda Birlik Platformu üyeleri, çeşitli illere yaptıkları ziyaretlerde paralel yapıya dair itiraflarla da karşılaştı. Bunların bir kısmı basına da yansıdı. Erzurum’da yapılan toplantıda konuşan Tortum Savcısı Vildan Yeşim Çelebi şu itirafta bulunmuştu: “Ben Cemaat evlerinde kaldım, liseden itibaren. Hatta burada Cemaate kazandırdığım bir kişi de vardır. Üniversitede de kaldım, açıkça söylüyorum.

O gece cemaatten atıldım

Ben üniversitede yargı mensuplarının, hakim-savcı olması gerektiği toplantısında şunu söyledim: Denildi ki, işte biz dediğimizde şunu yapacaksınız, yeri geldiğinde bir çok dini konuları kenara atacaksınız denildi. Ben dedim ki bunun fetvasını kim verdi dedim. Bu kadar net soruyu sordum yani ve ben o gece cemaatten atıldım.”

GÖRÜŞÜ DEĞİL LİYAKATI ÖNEMLİ

Yargıda Birlik Platformu, düsturunu ise daha önce şöyle açıklamıştı: “Yüksek yargıya atamalarda, taşra teşkilatındaki ünvanlı atamalarda insanların inancına, özel hayatına ve düşüncelerine saygı duyarak, evinde zikir mi, tespih mi, kafa mı çektiğiyle ilgilenmeksizin işinde ehil olup olmadığını esas alarak tasarrufta bulunmayı amaç edinmiş bir oluşumuz.” Platform kurucuları, yargının her türlü sorunu için mücadele vereceklerinin sözünü de verdi. Yargıda Birlik Platformu, hakim ve savcıların özlük haklarının iyileştirilmesi ve disiplin affı konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde çalışma başlattıklarını ve bu konuda önemli bir aşama kaydettiklerini de ifade etti.

YARGIDA BİRLİK LİSTESİ TAMAM

Seçimlere Yargıda Birlik Platformu, YARSAV liste halinde girecek.

Hiçbir listeye bağlı olmadan bağımsız adaylık başvuruları da yapılabilecek.

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ortak listesini geçtiğimiz ay açıklamıştı.

Yargıda Birlik Platformu, adli yargı adaylarını “Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, İstanbul Hakimi Mehmet Durgun, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Yargıtay Tetkik Hakimi Zeyhep Şahin, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz” olarak açıklamıştı.

Platform, idari yargı adaylarını da “Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen, Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar, HSYK Üyesi Halil Koç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Hasan Odabaşı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Gönül Sayın” şeklinde belirlemişti.