26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Hacdan dönen hastaya 'MERS' ön tanısı konuldu

Hac dönüşü rahatsızlanarak Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırılan hastaya, ‘MERS-CoV’ ön tanısı konuldu

20 Ekim 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Hacdan dönen hastaya 'MERS' ön tanısı konuldu
Sağlık Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bugün medyada Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine ‘ebola’ şüphesi ile bir hasta getirildiği ve hastanenin acil servisinin hasta ve ziyaretçilere kapatıldığı iddia edilen haberler yer almıştır. Konu ile ilgili olarak açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. İki gün önce Suudi Arabistan’dan yurda giriş yaptığı bilinen 66 yaşındaki kadın hasta, bugün sabah Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 112 ambulansı ile getirilmiştir. Hasta bu hastaneden ilgili referans hastane olan Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Servisine sevk edilerek müşahede altına alınmıştır. Yapılan tetkikler sonucu hastaya, MERS-CoV ön tanısı konulmuştur. Hastadan alınan örnekler ileri tetkik için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’na gönderilmiştir. Yukarıda adı geçen her iki hastanede de Acil Servis faaliyetlerine devam etmekte olup, servislerin kapanması söz konusu değildir” denildi. 
 
MERS nedir?
 
Son zamanlarda yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS'tir: Middle East Respiratory Syndrome(Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS-CoV'dır. Bu virus 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir. Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Yaklaşık yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin'de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS'a yol açan virüsten farklıdır
 
SARS nedir?
 
Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS'tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV'dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775'i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.