19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mobilya sektöründe uyuşturucu alarmı! O madde...

Mobilya sektörü için ithal edilen kimyasal maddelerin uyuşturucuya çevrildiği ortaya çıktı. Uyuştucu baronlarının bonzaiye alternatif olarak ürettiği sentetik zehiri önce Türk gençlerinin üzerinde denediği daha sonra da ihraç ettiği tespit edildi.

Fatih Erturan19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mobilya sektöründe uyuşturucu alarmı! O madde...

Gençliğin kabusu sentetik zehir bonzai ile mücadelede sıkı önlemler alınması, uyuşturucu baronlarını yeni arayışlara yönlendirdi. Zehir tacirlerinin buldukları yöntem ise akılara durgunluk verdi.

Boya, otomotiv ve mobilya gibi sektörler aracılığıyla Türkiye’ye getirilen kimyasal maddelerin uyuşturucuya çevrildiği ortaya çıktı. Bu maddelerden ürettikleri uyuşturucuları önce Türk gençlerinde denedikleri ve denek olarak kullanılan gençlerde herhangi bir olumsuz etki olmaması üzerine yurtdışına pazarlandığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı önlem aldı

Bu tespit üzerine yetkililer harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM), kimyasalların Türkiye’ye girişini denetim altına aldı. Uyuşturucuya dönüşme olasılığı bulunan kimyasal hammaddenin Türkiye’ye girişi zorlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Jeneriklik Sınıflandırma’ çalışmasıyla birlikte sentetik uyuşturucu, eroin ve kokain yapımında da kullanılan kimyasal maddelerin ithali, ihracı ve imalatı izne tabi tutulmaya başlandı.

Alınan önlemler sayesinde kimyasallara ihtiyaç duyan boya, mobilya ve otomotiv sektörleri üretim sürecinin her aşamasında boyayı veya kimyasal maddeyi nereye kullandığını rapor halinde Sağlık Bakanlığı’na bildirecek. İspat edemeyen firmaya ağır yaptırımlar uygulanacak. Böylece sentetik zehir imalatının da önüne geçilecek. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu uygulamadan en çok boya, mobilya ve otomotiv sektörleri etkilenecek.