23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Okmeydanı'nda polisten büyük operasyon

Okmeydanı’nı karıştıranlara yönelik 2 günde düzenlenen operasyonlarda 26’sı PKK, 12’si de DHKP-C gençlik yapılanması üyesi 38 kişi gözaltına alındı. Zanlılarla birlikte tabanca, tüfek, yarım kiloluk el yapımı bomba ve molotoflar ele geçirildi.

Mustafa Çolakoğlu27 Mayıs 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Okmeydanı'nda polisten büyük operasyon

Okmeydanı merkezli son dönemdeki provokasyon ve olaylarda 2 kişinin haytını kaybetmesinin ardından İstanbul Emniyeti, bölgede ‘mıntıka temizliği’ yaptı. Bin 500 polisin katıldığı operasyonlarda 3 ilçede beşi 18 yaşından küçük, 38 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlıların, Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’ın hayatını kaybetmesine neden olan olaylara karışan DHKP-C terör örgütünün şehir örgütlenmesine mensup oldukları belirtildi.

3 ilçede 18 adrese baskın

İstanbul polisi, Okmeydanı’nda 22 Mayıs’ta düzenlenen yasa dışı gösteriler sırasında Uğur Kurt (30) ve Ayhan Yılmaz’ın (42), yaşamını yitirdiği olaylara karışan DHKP-C’nin şehir örgütlenmesine şafak operasyonuyla darbe vurdu. Saat 05.00’da helikopter, TOMA ve akrep destekli operasyona katılan bin 500 Terörle Mücadele, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet polisi, belirlenen Okmeydanı, Gazi Mahallesi, Alibeyköy ve Sancaktepe’deki 18 adrese baskın düzenledi.

Kameralara yakalandılar

Baskınlarda beşi 18 yaşından küçük 38 kişi gözaltına alınırken, bu şüphelilerin, Okmeydanı’nda çıkan olaylarda ve daha öncesinde yaşanan sokak olaylarında polise molotof, havai fişek ve taşlarla saldıran şüpheliler olduğu belirtildi. Gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının çevrede bulunan işlerlerine de zarar verdiği öğrenilirken, zanlıların kimliklerinin incelenen polis kameraları ile çevredeki güvenlik kameralarından tespit edildiği belirtildi.

18 adreste yapılan aramada, 2’si kurusıkı 3 tabanca, 1 av tüfeği, 46 molotofkokteyli, 500 gram türü belli olmayan patlayıcı madde ile molotofkokteyli yapımında kullanılan malzemeler, gaz maskeleri, polise taş ve bilye atmada kullanılan metal sapanlar ve dijital dokümanlar ele geçirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanmaya başladı.

Önceki gün de 6 gözaltı

Öte yandan önceki gün düzenlenen operasyonlarda da 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 2 operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin 26’sının PKK’nın gençlik yapılanması olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H), 12’sinin ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) üyesi olduğu öğrenildi.

DERNEKTE BELGE YAKTILAR

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, opeasyon sırasında örgüt mensupları bazı belgeler ile bilgisayarları yakmak istedi ancak polis kısa sürede söndürerek belge ve bilgisayarlara ey koydu. Okmeydanı’nda bir adrese girmek için itfaiyeden yardım alındı. Özel harekat ekipleri, itfaiye merdivenine tırmanarak “Gençlik Federasyonu” binasına girdi. Ekipler çatıya çıkarken, binada şüphelilerden bazıları tarafından, bir odada bilgisayar ve bazı belgelerin yakıldığı görüldü. Yangın hemen söndürüldü.