18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

ÖSO savaşa hazır

ÖSO Komutanı Abdullah, 200 kişilik bir ekiple girdikleri Kobani’de sayılarının 500’ü bulduğunu ve IŞİD’e karşı saldırıya geçmek için peşmergenin gelişini beklediklerini belirtti. Peşmerge ise güvenli geçiş için koridor oluşturulmasını bekliyor.

Şeyhmus Çakan31 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ÖSO savaşa hazır

IŞİD saldırıları nedeniyle zor günler geçiren Suriye’nin Kobani kentine giden Özgür Suriye Ordusu Komutanı Hacı Abdullah, operasyon için hazırlık yaptıklarını ve peşmerge güçlerini beklediklerini söyledi. Kobani’ye giden ÖSO Komutanı Hacı Abdullah STAR’ın sorularını telefonda yanıtladı. Peşmergelerin halen geçiş yapmadığını belirten Abdullah, “IŞİD Kobani’nin doğusundan sürekli ağır silahlarla saldırıyor. Kobani’ye 200 kişiyle geçtik. Ayrıca Kobani’de 270 kişilik kuvvetimiz var. Şu an 500 kişiye yakınız. Hazırlıklarımızı yapıyor ve buradaki arkadaşlarla operasyon yapmak için görüşmelerimiz sürdürüyoruz” dedi.

Abid Cebbar komuta edecek

PYD, ÖSO ve Peşmerge güçlerinin ortak bir çatı altında IŞİD’e karşı mücadele edeceğini dile getiren Abdullah, “Harekat merkezinin başında Abıd Cebbar Ekidi olacak. Tüm güçler birlikte hareket ederek IŞİD’i bölgeden çıkarmayı hedefliyoruz. Halen peşmerge güçleri gelmedi. Onların gelmesinin ardından harekete geçeceğiz” dedi. Abıd Cebbar’ın yardımcılığını yaptığını kaydeden Abdullah daha önce Esad güçlerine karşı mücadele ettiklerini ifade ederek, “Şimdi karşımızda daha acımasız bir örgüt var. Özel eğitimli arkadaşlarımızla birlikte bu cani örgüte karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradaki tüm örgütler birlikte hareket ediyor. Tüm güçlerle görüşmeler yaptık. IŞİD’le mücadele edecek güce sahibiz” diye konuştu.

Kobani’yi harabeye çevirmiş

Kobani’nin IŞİD saldırıları nedeniyle harabeye döndüğünü belirten Abdullah, “Her tarafı yıkmışlar. Saldırılar nedeniyle insanlar evlerinden çıkamaz olmuş.  Cadde ve sokaklar atılan top mermileri ile dolu. Halen IŞİD doğu tarafından Kobani’ye saldırıyor. Bizim bulunduğumuz alanları da zaman zaman ağır silahlarla saldırı yapıyorlar. Ama bizler her türlü tedbiri almış durumdayız. Güçlerimizi birleştirerek IŞİD’e karşı adım adım operasyon yapacağız. IŞİD güçlerinin bulunduğu bölgeler zaman zaman koalisyon uçakları tarafından bombalanıyor. Ama ne kadar kayıpları olduğunu bilmiyoruz” dedi. Kobani’ye gittiklerinde iyi karşılandıklarını sözlerine ekleyen Abdullah,  PYD güçleriyle de görüşmeler yaptıklarını, aralarında herhangi bir sorun olmadığını dile getirdi.

Suriye rejimi tepki gösterdi

Bu arada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanlarından Bouthaina Şaban, Peşmergelerin ve ÖSO askerlerinin Türkiye sınırından Kobani’ye geçmesini eleştirerek, Türkiye’nin Suriye toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini iddia etti. Şaban ayrıca, Türkiye’nin geçişine izin verdiği savaşçılar ile rejimin nüfuzunu azaltmaya çalıştığını kaydetti.

10 Peşmerge Kobani’de 
 
Erbil’den karayolu ile çıkan peşmerge 18 saatlik süren yolculuğun ardından Suruç ilçesinde bekleyen peşmerge grubuyla buluştu. Peşmergelerin sınırdan geçiş içinb bir güvenlik koridoru oluşturulması için çalışma başlatıldığı öğrenildi. IŞİD’in sürekli ağır silahlarla saldırdığı Kobani’deki sınır kapısının peşmerge güçlerinin geçişine uygun olmadığı belirtilirken, geçişi için yeni yol arayışına girildiği öğrenildi. Ağır silahlar ile mühimmatın bulunduğu peşmerge güçlerinin olası IŞİD saldırılarına karşı korunması hedefleniyor. Mühimmatın güvenli bir şekilde Kobani’ye ulaştırılması için sınır hattında bekleyen peşmergeler için PYD güçlerinin güvenli bir koridor oluşturması bekleniyor. 
 
Türkiye’ye yardım teşekkürü 
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, “Türkiye’nin rızası ve yardımıyla, ABD’nin desteği olmasaydı Peşmerge güçlerinin Kobani’ye gitmesi mümkün değildi” diyerek Türkiye’ye teşekkür etti. Barzani, “PYD yöneticileriyle çok sayıda Peşmergenin Kobani’ye geçmesi için görüştük. Onlar, ‘savaşacak Peşmerge’ye değil, kendilerine destek olacak bir güce ihtiyaçları olduğunu’ bize bildirdi. PYD’nin talebi üzerine Kobani’ye destek için Peşmerge gücü gönderilmesine karar verildi” dedi. Kobani’ye sadece “destek kuvveti ve silah” gönderildiğini belirten Barzani, “Cephedeki şartlar değişir ya da bizden bir daha güç talebinde bulunulursa ve izin verilirse, Kobani’deki kardeşlerimizin savunulması için Peşmerge göndermekten çekinmeyiz” ifadelerini kullandı. 
 
IŞİD’den 250 kişiye toplu infaz
 
Irak’ta Anbar Operasyonlar Birimi Komutanı General Reşid Felih, IŞİD’in Hit kentinin Zevye mıntıkasından kaçırdığı Elbu Nemr aşiretine mensup yaklaşık 250 kişiyi toplu biçimde öldürdüğünü söyledi. Felih, öldürülen kişilerin yaşlarının 18 ila 60 arasında değiştiğini ve çoğunluğunun sivil olduğunu belirtti. Felih, Hit kentini ele geçirmesinden önce aşiretlerin IŞİD’e karşı savaştığını ve öldürmelerin bu direnişin bir intikamı olduğunu dile getirdi. IŞİD militanları, birkaç gün evvle Elbu Nemr aşiretine bağlı kişileri çöl alanına götürmüştü. Aşiretlerin desteğindeki Irak ordu birlikleri, IŞİD’in Hit kentinden çıkardığı ve Hadis ile Hit arasında çöl arazisinde mahsur bulunan onlarca ailenin kurtarılması için operasyon başlattı. Operasyona savaş uçakları ve helikopterler de destek veriyor.