27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Paralel istihbarat için kozmik oda da kurmuş

Paralel yapı soruşturmasında tutuklanan Ali Fuat Yılmazer’in, İstihbarat Daire Başkanlığı’nda yasadışı bir kozmik oda kurduğu, ‘Ulusalcılık bürosu’ adıyla oluşturulan hayalet odaya sadece kendisi ve belirli özel personelin girebildiği ortaya çıktı.

Helin Şahin / İstanbul5 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Paralel istihbarat için kozmik oda da kurmuş

Paralel yapı soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in en kritik soruşturmaları yürütmek amacıyla İstihbarat Daire Başkanlığı’nda kozmik bir oda kurduğu tespit edildi.

Yılmazer’in 2007 yılında “Ulusalcılık bürosu” adıyla oluşturduğu hayalet oda, 5 yıl sonra legalleşerek C5 bürosu oldu. Ramazan Akyürek’in bilgisi dahilinde kurulan kozmik odaya sadece Yılmazer ve sayılı özel personelin girebildiği belirtildi.  17 Aralık yargı darbesi girişimiyle deşifre olan paralel yapı soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstihbarat Dairesi C Şubesi ve İstanbul İstihbarat Şubesi eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in kritik soruşturmaları kendi kurduğu kozmik odada yürüttüğü tespit edildi. 

Daire içinde gizli oda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, paralel yapı soruşturması kapsamında cezaevinde olan İstihbarat Dairesi C Şube eski müdürü Ali Fuat Yılmazer’in 2007 yılında dairede C5 adıyla kurduğu şubenin 5 yıl kayıt dışı var olduğunu tespit etti. Yılmazer’in 2007 yılında Ramazan Akyürek’in bilgisi dahilinde dairede özel bir oda kurarak, sadece burada çalıştırmak için personel görevlendirdiği belirlendi. Odaya sadece Yılmazer ve belirlediği personeller hariç kimsenin giremediği saptandı. O dönem İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi müdürü olan Ali Fuat Yılmazer’in 2007’de oluşturduğu hayalet odada bu görevinden alındığı 2009’a kadar çalışmalar yürüttüğü kaydedildi. 2009 yılında İstanbul İstihbarat Şube müdürü olan Yılmazer’in ardından odanın ne şekilde kullanıldığına dair soruşturma sürüyor. 

Dink, Ergenekon, Balyoz burada

5 yıl resmi kuruluşu gerçekleştirilmeyen C5 bürosunda Hrant Dink cinayeti, Ergenekon, Balyoz, Kafes, Poyrazköy, Zirve yayınevi gibi önemli soruşturmaların yürütüldüğü tespit edildi. Sadece Yılmazer, Akyürek ve belirledikleri personeller hariç İstihbarat dairesinde hiç kimsenin haberdar olmadığı “Ulusalcılık bürosu” olarak adlandırılan C5 bürosunun 2012 yılında resmen kayıtlara geçirildiği tespit edildi. Savcılık söz konusu büronun 2009 yılında İstihbarat Dairesi’ndeki görevleri son bulan Akyürek ve Yılmazer’den sonra ne amaçla ve nasıl kullanıldığını mercek altına aldı.

Ali Fuat istemişse olmuştur

Gazeteci Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında savcıya şüpheli sıfatıyla ifade veren İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek, C5 şubesinin Yılmazer’in talebiyle kurulduğunu söylemişti. Akyürek, “Ulusalcılık faaliyetleri artınca, bununla beraber eskiye nazaran arkadaşların çalışmaları da arttı. Bu bana arz edildi ve ne kadar personel lazımsa tahsil ettim. Böyle bir büro kurulmuş olabilir. Ali Fuat Yılmazer teklif getirdiyse kurulmuştur” demişti.

BİLGİ İŞLEM ODALARINI TİZ YERİ YAPTI

Paralel yapıya yönelik İstanbul merkezli soruşturmanın Tekirdağ ve Edirne Emniyeti’ne yönelik ayağında ortaya çıkan belgelerde paralel yapının istihbarat şubelerin resmi odasından ayrı şekilde hiçbir yerde kaydı olmayan Teknik İzleme (TİZ) odası kurarak yasadışı dinlemeleri yaptığı belirlenmişti.

Teknik takip yapılıyordu

Yasal olarak telefon dinlemesi yapamayan istihbarat şubelerinin bu hayalet odalarda binlerce dinleme yaptığı ortaya çıkmıştı. Krokisi de bulunan odalarla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişlerin hazırladığı raporda bilgilerine başvurulan polisler Murat Ünlü ve Hasan Darcan, şu ifadelerde bulunmuşlardı. “İstihbarat Şube Müdürü Halil Hilal Seyfi’nin göreve başlamasıyla birlikte şubede Bilgi İşlem Odası olarak kullanılan bölüm tadilat yapılarak TİZ (Teknik İzleme) odasına dönüştürüldü. Bu odada İKK ve Organize Büroları’nın teknik takip talebinde bulunduğu telefonlar dinleniyordu. Bu odaya başka bürodan kimse giremezdi ve bilgisayarlarda başka iş için kullanılmazdı.”