19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Paralel örgütün İsrail yalanı

Paralel örgüt, İsrail'in Gazze katliamını başlatmasının ardından adeta yalan bombardımanına başladı. Türkiye ve İsrail'in ilişkilerinin arttığı yalanını gündeme sokan paralel örgüt yeni bir oyun peşinde.

ANKARA (STAR) 24 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Paralel örgütün İsrail yalanı
Gazze katliamı başladıktan sonra paralel örgütün Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik yaptığı yalan haberler hız kesmeden devam ediyor. 
 
İşte Türkiye-İsrail ilişkilerinde yalanlar ve gerçekler...
 
TÜRKİYE İSRAİL'E ASKERİ JET YAKITI SAĞLIYOR MU?
 
Hayır. Türkiye'nin İsrail'le bir enerji ya da savunma anlaşması yok. Sadece sivil havacılık anlaşması çerçevesinde Türk ve İsrail yolcu uçakları karşılıklı olarak havalimanlarında 'yakıt ikmali' yapabiliyor. Bunu, 'Türkiye, Filistinlileri vuran İsrail jetlerine yakıt satıyor' diye sunmak açık bir çarpıtma.
 
TÜRKİYE, KUZEY IRAK PETROLÜNÜ İSRAİL'E SATIYOR MU?
 
Hayır. Enerji ve petrol alanlarında Türkiye ve İsrail arasında herhangi bir anlaşma yok. Kısıtlı miktardaki Irak petrolü Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya sunuluyor. Petrolün kime satıldığına Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi karar veriyor.
 
İSRAİL'LE DIŞ TİCARETİN ARTMASI ÇELİŞKİ DEĞİL Mİ?
 
Hayır. Türkiye, dış ticarette bir atılım içindedir ve Türkiye'deki özel şirketlerin İsrail'deki şirketlerle ticareti de artmıştır. Ancak bu artışta devletin resmi anlaşmalar yoluyla herhangi bir katkısı yoktur. Bu ticaretin bir kısmının, İsrail ambargosu nedeniyle Filistin'e doğrudan gönderilemeyen malların İsrail üzerinden gönderilmesi ve bunun 'İsrail ile ticaret' olarak göründüğü de dikkate alınmalıdır.
 
KÜRECİK RADAR ÜSSÜNDEN ELDE EDİLEN İSTİHBARAT İSRAİL'LE PAYLAŞILIYOR MU?
 
Hayır. NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik'teki radarın NATO üyesi olmayan bir ülkeye koruma sağlaması veya bilgi aktarması mümkün değildir. Bunu, Şubat 2012'de Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri de açıklamıştır.
 
TÜRKİYE İSRAİL'LE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ ÜST DÜZEYDE DEVAM ETTİRİYOR MU?
 
Hayır. Türkiye 2010'daki Mavi Marmara yardım gemisine saldırı ve 10 vatandaşımızın katledilmesi üzerine İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya aldı. İsrail'in özür dilemesiyle normalleşme yoluna giren ilişkiler, son Gazze saldırısıyla yeniden durdu.
 
TÜRKİYE, İSRAİL'İN ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ AJANSI 'BATI GRUBU' ÜYELİĞİNE ONAY VERDİ Mİ?
 
Hayır. İsrail 1957'den bu yana UAEA üyesidir ve halen herhangi bir coğrafi grup içerisinde yer almıyor. İsrail 'Batı Avrupa Grubu'na girmek için destek istemiş, ancak reddedilmiştir. Konu Ekim 2014'e ertelenmiştir.
 
TÜRKİYE, İSRAİL'İN OECD ÜYELİĞİNİ TEŞVİK ETMİŞ VE ONAYLAMIŞ MIDIR?
 
Hayır. İsrail'in üyeliği, 31 Mayıs 2010 Mavi Marmara saldırısından önce, 10 Mayıs 2010'da "Türkiye'nin İsrail'den beklenti ve talepleri kayda geçirilmek suretiyle" gerçekleşmiştir.
 
TÜRKİYE'NİN ATEŞKESİ ENGELLEDİĞİ DOĞRU MUDUR?
 
Hayır. Aksine, İsrail'in saldırılarının sona erdirilmesi ve taraflar arasında sürdürülebilir bir ateşkesin tesisi için yoğun bir temas trafiği yürütüyor. Başbakan Erdoğan, Filistin liderleri Mahmud Abbas ve Halit Meşal'le sürekli temas halinde. Ayrıca, BM Genel Sekreteri, İran Cumhurbaşkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri ile görüştü. TBMM Başkanı ve Dışişleri Bakanı da muhataplarıyla sürekli temasta.
 
TÜRKİYE GAZZE İÇİN ÇOK KONUŞUYOR, ANCAK YARDIM ETMİYOR MU?
 
Hayır. Aksine, bir yandan ateşkes için çabalarken, diğer yandan da acil insani yardım için AFAD, TİKA ve Türk Kızılayı çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Filistin için yardım kampanyası başlatıldı.
 
ERDOĞAN'IN YAHUDİ KURULUŞLARIN VERDİĞİ ÖDÜLLERİ İADE ETMEMESİ TUTARSIZLIK MIDIR?
 
Hayır. Bu ödüllerden biri, 2. Dünya Savaşı'nda Hitler'in soykırımından Yahudileri kurtaran kahraman Türk diplomatların anısına 2005'te verildi. Diğer ödül ise, İstanbul'da iki sinagoga yapılan terör saldırılarından 2 ay sonra Ocak 2004'te 'demokratik değerlere bağlılık ve teröre karşı cesur mücadele' nedeniyle verildi. İki ödül de, önemli iki olay üzerine tevdi edilmiş, gerekçesiz veya kişisel değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne ilişkindir. Türkiye, İslamofobi gibi Antisemitizm'i de ırkçılık olarak görüyor ve teröre karşı mücadele konusunda pozisyonunu koruyor. Bu nedenle de, İsrail'in devlet terörüne karşı çıkıyor.
 
TÜRKİYE'NİN İSRAİL'E TEPKİSİ MUSEVİ VATANDAŞLARIMIZI DA KAPSIYOR MU?
 
Hayır. Türkiye'nin tepkisi İsrail devletinin politikalarınadır.
 
2009'DA OKULLARA İSRAİL MALLARININ BOYKOT EDİLMEMESİ TALİMATI VERİLMİŞ MİYDİ?
 
Hayır. Boykot kampanyalarının sivil zeminde kalması ve uluslararası sermayeye karşı bağnaz bir karşıtlığa dönüşmemesi halinde, sivil duyarlılık göstergesi olarak kabul edilir. Bahsedilen genelgede, boykot çağrıları bağlamında, "ekonomimize katkı sağlayan firmaların kasıtlı bir biçimde İsrail'le ilişkilendirilmesi, kamuoyu hassasiyetinin istismar edilmesi, haksız rekabet oluşturulması ve okulların buna alet edilmesine" karşı uyarı vardır.
 
TÜRKİYE VETOYU KALDIRARAK, İSRAİL'E NATO TATBİKATLARINA KATILMA KAPISINI AÇTI MI?
 
Hayır. NATO, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da istikrara katkı amacıyla 1994 yılında Akdeniz Diyaloğu'nu kurdu. İsrail bu çerçevede 1995 tatbikatına Fas, Cezayir, Mısır, Ürdün, Tunus ve Moritanya ile birlikte katıldı. Türkiye, Mavi Marmara'dan sonra NATO'nun Akdeniz Diyaloğu kapsamında İsrail'le askeri işbirliği yapmasına onay vermiyor.
 
TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ
 
1949: Türkiye İsrail Devleti'ni tanıdı.
 
1950: Türkiye İsrail'de 'elçilik' açtı.
 
1956: Süveyş savaşı nedeniyle Türkiye temsilcisini maslahatgüzar seviyesine indirdi.
 
1963: Türkiye, temsilcisini yeniden 'elçi' seviyesine yükseltti.
 
1980: Türkiye, Ocak ayında temsilcisini 'büyükelçilik' seviyesine yükseltti.
 
1980: Türkiye, İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak etmesi ve 'ebedi başkent' ilan etmesi üzerine 30 Kasım'da temsil seviyesini 'ikinci katip'e indirdi.
 
1992: İsrail-Filistin arasındaki Oslo Barış Süreci ilişkileri yeniden normalleştirdi.
 
2002: İsrail'in Cenin mülteci kampında 1300 Filistinliyi katletmesi üzerine
 
merhum Başbakan Ecevit, 'İsrail soykırım yapıyor' açıklamasını yaptı.
 
2008: Türkiye, Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yaparken, İsrail'in Gazze'ye saldırması üzerine ilişkilerini askıya aldı.
 
2010: İsrail uluslararası insani yardım konvoyunu taşıyan Mavi Marmara gemisine baskın yaptı, Türkiye büyükelçisini çekti.
 
2013: İsrail, Türkiye'nin şartlarını kabul etti, özür diledi, tazminat ödemeyi ve Gazze'ye ablukayı kaldırmayı kabul etti. Normalleşme fırsatı doğdu.
 
8 Temmuz 2014: İsrail, Gazze'ye kanlı operasyon başlattı. Operasyon çocukları öldürmekle başladı. 23 Temmuz itibariyle 162'si çocuk, 78'i kadın olmak üzere 635 sivil hayatını kaybetti, 4 binden fazla sivil yaralandı. Normalleşme süreci askıya alındı.