19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Paralel polislere darbe ve casusluk operasyonu

Emniyet içindeki paralel yapılanmaya yönelik 22 Temmuz’da başlatılan ‘Casusluk’ ve ‘Yasa dışı dinleme’ iddialarına dair operasyonun 3’üncü dalgası dün gerçekleştirildi.

Kemal Gümüş2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Paralel polislere darbe ve casusluk operasyonu

 17 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 32 polis gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 17 Aralık’ta Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olan Yakup Saygılı, dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcıları Mahir Çakallı ile Hamza Tosun da bulunuyor.

Başsavcı: Casusluk yaptılar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ise yaptığı açıklamada,  Emniyetteki “paralel yapı” soruşturmasıyla ilgili, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkmaya çalıştıkları, casusluk yaptıkları, sahte evrak düzenledikleri, soruşturma belgelerini medyaya sızdırarak yayın yaptırmak suretiyle gizliliği ihlal ettiklerinin tespit edilmesi üzerine, Mali Şube eski görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştır” dedi.

Neyle suçlanıyorlar?

Gözaltına alınanlardan 2’sinin il emniyet müdür yardımcısı, 3’ünün şube müdürü, 1’inin emniyet amiri, 8’inin başkomiser, komiser ve komiser  yardımcısı, 19’unun da polis memuru olduğu kaydedildi. Şüpheliler hakkında ‘’görevi kötüye kullanmak”, “resmi belgede sahtecilik”, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya  görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek”, “casusluk”, “gizliliğin ihlali” suçlarından işlem yapılacağı belirtildi.

Daha önceki dalgalarda kelepçeli şovlarıyla gündeme gelen paralel iddiasıyla gözaltına alınan polisler bu kez de boş durmadı.

Şov yapmaya devam ettiler

Hastanedeki muayenelerinden çıkan polislerden bazılarının üzerlerine Türkçe ve İngilizce “Sı-fır” yazan siyah tişörtler giydiği görüldü. Bu tişörtlerden giyen şüphelilerden birinin, “Biz zaten sıfırız, buradayız. Ama haram para sıfırlanmaz” diye bağırdı.