23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Paralel teknik takibi otomatiğe bağlamış

Müfettişler, paralel yapının illegal dinlemelerine kılıf yaptığı genelgelerdeki ‘uygun görüş’ oyununun şifresini çözdü. Teknik takip için otomatik onay veren uygulamanın polis şefleri Ramazan Akyürek, Ömer Altıparmak ve Engin Dinç’in himayesinde yapıldığı belirlendi.

Helin Şahin17 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Paralel teknik takibi otomatiğe bağlamış

Hükümete karşı 17-25 Aralık yargı darbesi girişimiyle deşifre olan paralel yapıya İstanbul merkezli soruşturmanın Tekirdağ ve Edirne Emniyeti’ndeki ayağında ele geçen ‘Kumpas genelgesi’ndeki ‘otomatik onay’ ayrıntısı ‘paralel keyfiliği’ gözler önüne serdi. Teknik dinlemelerle ilgili alınması gereken mahkeme kararları için ilk önce İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan “uygun görüş” alınması gerektiği hususunun, talebe kontrol edilmeden Karar Takip Sistemi tarafından otomatik onay verildiği anlamına geldiği ortaya çıktı. Dönemin İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek, Ömer Altıparmak ve Engin Dinç’in devam eden “uygun görüş” uygulamasının yer aldığı genelgesi, 2014’te İstihbarat Dairesi Başkanvekili Hasan Akgün tarafından suistimale izin vermeyecek şekilde yeniden yayınlandı.

Uygun görüş ne anlama geliyor

İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişleri, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek imzalı genelgede teknik dinlemelerin İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan “uygun görüş” alınmadan yapılamayacağı uygulamasının detaylarını  İçişleri Bakanlığı’na sordu.“Uygun görüş ne anlama geliyor” sorusunu soran müfettişlere gönderilen resmi belgeler, keyfiliği de gözler önüne serdi.

29.1.2008 tarihinde Ramazan Akyürek, 17.2.2011 tarihinde de Ömer Altıparmak tarafından korunan “uygun görüş” kavramının “otomatik onay” anlamına geldiği belirtirken, skandal genelge 19.9.2013 tarihinde ise Engin Dinç tarafından skandal uygulamayı değiştirmeyecek şekilde yenilendi. Skandal uygulama, söz konusu genelge, 26.2.2014 tarihinde İstihbarat Dairesi Başkanvekili Hasan Akgün tarafından “uygun görüş” kavramının suistimale izin vermeyen bir şekilde düzenlendiği son halini aldığı görülüyor. Paralel yapının 2014’e kadar “uygun görüş” adı altında devam eden teknik takiplerinin otomatik olarak sürelerinin uzatıldığı anlaşıldı.

AKYÜREK İMZALI GENELGE

29.1.2008 tarihli Ramazan Akyürek imzalı tamimde, “Takibi yapılmak istenen iletişim araçları merkezi denetim ve kontrol sistemine (Karar Takip Sistemi) işlenmek suretiyle Tekop şubesi ve ilgili Haberalma şubesinin uygun görüşü alındıktan sonra mahkemeden karar talebinde bulunulması, uygun görüş alınmadan kesinlikle hakim kararı alınmayacaktır. Karar Takip Sistemi teknik olarak takibi devam eden iletişim araçlarının karar süresinin uzatılması için otomatik olarak uygun görüş verecektir” ifadelerinin yer aldığı görüldü.

MUHAKKAK GÖRÜŞ SORULMALI

17.2.2011 tarihli Ömer Altıparmak imzalı tamimde, “Karar alınmak istenen hedefle ilgili başkanlığımıza muhakkak uygun görüş sorulmalı” deniliyor. 

19.9.2013 Engin Dinç imzalı tamimde, “Haberalma şube müdürlüklerinin örgütsel yönden uygun görüş incelemesinin detaylı bir şekilde yapılmalı, konunun bizzat şube müdürleri tarafından takip edilerek uzman personele Karar Takip Sistemi (KTS) üzerinden onay yetkisi talep edilmeli. Merkez ve taşra birimleri tarafından uygun görüş alınmadan kesinlikle mahkemeden karar talebinde bulunulmamalı, uygun görüş sorulan iletişim araçlarının gerekçe açıklamaları mevzuata uygun ifadelerle yazılmalı, onay verecek birim istediğinde teknik takip gerekçesini detaylı olarak gönderilmeli” şeklinde bir değişiklik yapıldığı görüldü.

ARŞİVLER KONTROL EDİLSİN

26.2.2014 tarihli İstihbarat Dairesi Başkan Vekili Hasan Akgün imzalı tamimde ise “Uygun görüş değerlendirmesi uzatma talepleri için de yapılmalı, taşra birimleri tarafından uzatma talebi yapılan hedeflere ilişkin arşiv kaydı girilmeli, örgütsel yönden uygun görüş değerlendirmesinde arşiv bilgisi kontrol edilmeli. Konuyla ilgili hassasiyetle hareket edilmeli” ifadeleri kullanılıyor. 

****

****