23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Provokasyon çağrısı tutmadı

Türkiye, çözümün kritik evresinde, yine karanlık bir olay yaşadı. IŞİD, Mürşidpınar sınır kapısına bombalı araçlarla saldırdı. TSK iddiaları anında yalanladı. Saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutan karanlık eller provokasyon çağrıları yaptı.

ŞEYHMUZ ÇAKAN 30 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Provokasyon çağrısı tutmadı

Çözüm sürecinin yeniden hız kazanmaya başladığı, İmralı’da Abdullah Öcalan ile genişletilmiş HDP Heyeti’nin bugünkü çok kritik görüşmesi öncesinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda IŞİD tarafından bombalı iki araçla intihar saldırısı gerçekleştirildi.  Saldırı sonrasında Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD ile savunan YPG arasındaki çatışmalar Türkiye sınırının 25 metre yakınına kadar dayandı. Bazı haber ajanslarının  araçların Türkiye’den giriş yaptığına ilişkin iddiaları TSK ve Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç Basın Merkezi tarafından yalanlandı. Bu gelişmeler yaşanırken İmrayı’ya bugün gitmeki beklenen HDP heyeti de sürpriz bir şekilde Ada’ya ziyaretini bir gün erkene aldı. IŞİD saldırılarının kritik İmralı görüşmesinden bir gün önce yaşanması da akıllara çözüm sürecinin hızlandığı süreçlerde meydana gelen karanlık saldırıları getirdi. Saldırının duyulmasının ardından sosyal medyada yapılan ‘Sınıra gidelim’ çağrısı ise akıllara 6-8 Ekim Kobani olaylarını hatırlattı.

Zamanlamaları manidar

6-8 Ekim Kobane olayları nedeni ile kopma noktasına gelen çözüm  süreci dün yine kritik bir süreç yaşadı. Uzun süren durgunluğun ardından İmralı Adası’nda yapılacak kritik görüşmenin öncesinde Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda IŞİD tarafından iki bombalı araçla intihar saldırısı yapıldı. Saldırıda 4 YPG militanı ölürken yaralanan 18 kişiyse Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kapıya 25 metrede çatışma

Bombalı saldırıların ardından Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD ile savunan YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Türkiye sınırına 25 metre mesafeye kadar yaklaşan çatışmalarda 21’i IŞİD üyesi olmak üzere 30 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Mürşidpınar Sınır kapısında şiddetli çatışmalar sürerne bazı uluslararası haber ajanslarında ‘Bombalı araç Türkiye’den giriş yaptı’ şeklinde haber yayınlandı. bir yalanma da TSK’dan geldi. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden saldırganların Türkiye üzerinden girdiği iddiaları kesin dille yalanlandı.

Açık tahrik mesajları

Öte yandan, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de bazı internet sitelerinden kendisine atfetilen “saldırıyı gerçekleştiren araçların Türkiye’den gittiği bilgisini verdiği” yönündeki haberlerin asılsız olduğunu açıkladı. Saldırı sonrasında IŞİD’e ait bazı sosyal medya hesaplarından ısrarla bu iddianın gündemde tutulması da dikkat çekti. Saldırı haberlerinin duyulmasının ardından Twitter ve Facebook’ta, 6-8 Ekim olaylarını hatırlatır şekilde, HDP’nin ‘Sokağa çıkın’ çağrısındaki gibi ‘Sınıra gidelim’ çağrıları yapıldı.

Her adımda karanlık saldırı

TÜRKİYE’nin çözüm süreci konusunda attığı her kritik adımda süreci baltalamaya yönelik karanlık olaylarla karışlaştı. İşte o olaylardan bazıları: 

- 8 Haziran 2004: PKK 5 yıllık ateşkesi, Başbakan Erdoğan’ın G-8 Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği ABD’de Başkan George Bush ile görüşmesi sırasında bozdu ve eylem yaptı.

- 3 Ekim 2008:  Başbakan Erdoğan’ın Türkmenistan - Moğolistan gezisi sırasında Şemdinli - Aktütün saldırısı gerçekleşti. 15 asker şehit oldu.

- 7 Aralık 2009: Başbakan Erdoğan ABD’de Başkan Obama ile görüştü sırada Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 7 asker PKK saldırısında şehit oldu. 

- 17 Nisan 2010: Başbakan Erdoğan Güvenlik Zirvesi için gittiği Washington’da ABD Başkanı Obama ile görüştüğü sırada Samsun Ladik’te 2 polis şehit edildi.

- 20 Ekim 2011: BM Zirvesi için New York’ta bulunan Erdoğan’ın Obama ile görüşmesi öncesinde Ankara Kumrular Sokak’da bomba patlatıldı.

- 7 Ocak İmralı’da görüşmelerin başladığı kamuoyuna duyurulduktan kısa süre sonra Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde sınıra sıfır noktadaki Karataş Karakolu’na PKK tarafından basıldı. 

-  9 Ocak’ta bu kez Fransa’nın başkenti Paris’te PKK’nın kurucularından Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile Leyla Söylemez suikastle öldürüldü.