19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

PYD’nin derdi Kobani’yi kurtarmak değil kontrol etmek

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Kobani’yi ele geçirme ihtimali üzerine başta ABD’nin hava harekatları olmak üzere dünyadan destek almaya başlayan PYD bölgeye yeni savaşçı güçlerin gelmesi konusunda isteksiz tavır sergilemeye başladı.

STAR24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
PYD’nin derdi Kobani’yi kurtarmak değil kontrol etmek

Türkiye’nin girişimleri sonucu Kuzey Irak yönetimine bağlı Peşmergeler’in Kobani’ye destek için gönderilmesi planı yavaş işliyor. Kobani’ye gidecek Peşmergeler’in önce 2 binden 200’ye indirilmesi, ardından da sayının 150’ye düşürülmesi PYD’nin isteksizliğini gösterdi.

Bunun yanısıra yine Ankara’nın isteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)’nun bin 300 savaşçısının de IŞİD’e karşı Kobani’yi korumak için bölgeye intikali kararlaştırıldı.

Ancak, hem Peşmergelerin hem de ÖSO’nun Kobani’deki savaşa destek verecek olması PYD’yi memnun etmedi. PYD Lideri Salih Müslim, acil savaşçı yardımı çağrılarını kesti ve savaşçıların gelişi konusunda istekli bir tutum sergilemekten vazgeçti. PYD ayrıca, ÖSO ve Peşmerge güçlerinin bölgeye gelişi konusunda işbirliği yapmaktan da kaçınmaya başladı.

PYD’nin Peşmergeleri ve ÖSO’yu Kobani’de istemediği belirtiliyor.

Art arda yaşanan bu gelişmeler, PYD’nin amacının Kobani’yi IŞİD tehlikesinden kurtarmak değil, bu kasabayı kontrole devam etmek olduğu yorumlarına yol açtı.