19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Reform paketi Meclis’te

Emniyet, jandarma ve nüfus idaresinde çeşitli düzenlemeler getiren ‘İç Güvenlik Reform Paketi’ Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Valilere geniş yetkiler içeren 43 maddelik tasarı, Jandarma Komutanı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasını da öngörüyor.

Hamza ERDOĞAN25 Kasım 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Reform paketi Meclis’te

Emniyet, jandarma ve nüfus idaresinin görev alanları ile yetkilerinde çeşitli düzenlemeler içeren ‘İç Güvenlik Reformu Paketi’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, polis vazife ve salahiyet kanununda değişiklikler öngörülürken, özgürlük güvenlik dengesine bozmadan yeni tedbirler getiriliyor.

Tasarı ile illerin en büyük mülki amiri konumundaki valilerin yetkileri da artırılırken, Jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması öngörülüyor. Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay Başkanlığı’nın teklifiyle İçişleri bakanı, başbakan ve cumhurbaşkanının onayıyla atanacak. Tasarı ile soyadı değişikliğinde başvuru adresi nüfus müdürlüğü olacak.

Meclis Başkanlığı’na sunulan ve kısa sürede önce İçişleri Bakanlığı Komisyonu’na ardından Genel Kurul’da ele alınması beklenen “İç Güvenlik Reformu Paketi” çok önemli değişiklikler öngörülüyor.

Valilere geniş yetki geliyor

Tasarı ile illerin en büyük mülki amir konumundaki valilerin yetkileri da artırılması öngörülüyor. Buna göre, valiler toplumsal olaylarda doğrudan emir verebilecek.  Kamu kurumlarının her türlü araç gereçlerinden yararlanabilecek. Tüm kamu çalışanlarına da görev verebilecek. Tasarıda uyuşturucuyla daha etkin mücadele için önlemler getiriliyor. Bonzai başta olmak üzere Sentetik uyuşturuculara ilişkin cezalar arttırılıyor. Uyuşturucu kullanımı ve satışının okul, yurt, hastane veya ibadethane çevrelerinde yapılması halinde en az 3 yıl hapis cezası olacak.

Emniyet piramidi silbaştan

TBMM’YE sunulan Hükümet tasarısının 2. bölümde emniyet teşkilatı yeniden yapılandırılıyor. Atama görevden alma ve emeklilik sistemi değiştiriliyor. Tasarı ile her rütbe terfisinde yazılı ve sözlü sınav yapılacak. Terfide kriter kıdem değil, liyakat olacak. Emniyet müdürlerine belli bir miktar ek ödeme yapılarak resen emeklilik getiriliyor. Polis kolejleri kapatılıyor. Polis koleji öğrencilerin eğitimi fakültelerde yapılacak.Tasarı ile Jandarmanın tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanması öngörülüyor. Büyükşehirlerde jandarmanın görev alanı açıklığa kavuşturuluyor. Buna göre, Jandarma genel komutanı Genelkurmay Başkanlığı’nın teklifiyle İçişleri bakanı, başbakan ve cumhurbaşkanının onayıyla atanacak. İl ve ilçe jandarma komutanları İçişleri Bakanlığı’nca atanacak. İl komutanı hariç jandarma personeli vali tarafından görevden alınabilecek. Tasarının son bölümünde nüfus hizmetlerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Pasaport ve ehliyet İşlemleri İnternet üzerinden yapılacak. Bu iki belge Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak. Soyadı değişikliğinde başvuru adresi nüfus müdürlüğü olacak.

TSK İç Hizmet Kanunu değişiyor

Milli Mayın Merkezi kurulması ile Askerlik ve TSK İç Hizmet kanunlarında değişiklik öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. “Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile Türkiye sınırları dahilinde gerçekleştirilecek insani amaçlı mayın veya patlamamış mühimmat temizliğine yönelik Milli Mayın Merkezi kurulacak.

Askerlik süresi 21 yıl

Merkez, Bakanlar Kurulu kararı ile  görevlendirilmesi halinde yurtdışında da faaliyet gösterebilecek. Askerlikle ilgili düzenlemede ise, askerlik süresi her erkeğin 20 yaşına girdiği yılın Ocak ayının birinci gününden başlayarak 41 yaşına girdiği yılın Ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok 21 yıl sürecek. Düzenelemede, izin, istirahat ve hava değişimi, muayene ve tedaviler, devletin şahsiyetine karşı işlenen ve yüzkızartıcı suçlar da  dahil pek çok değişiklik yer alıyor.

Reforma ‘Bize dokunmayın’ itirazı

Yüksek yargı organlarının yürütme ve yasama ile polemik alışkanlıkları devam ediyor. Yargıtay Başkanı Ali Alkan, adeta TBMM’nin yasa yapma yetkisine müdahale anlamı taşıyan bir açıklama yaptı. Yargıtay’ın yapısında önemli değişiklikler öngören yargı paketini eleştiren Alkan, “Değişiklikler, Yargıtay’a, yargısal kültüre, yargı bağımsızlığına ve temyiz incelemesinin mahiyetine ciddi zararlar verebilecek nitelikler taşımaktadır” iddiasında bulundu. Alkan açıklamasında ayrıca, “Adli yıl açılış töreninin kaldırılmak istenmesi sadece Yargıtay’ın değil, yargı adına ifade edilen tüm düşüncelerin etki gücünü azaltacaktır” dedi. Alkan’ın karşı çıktığı teklif, Yargıtay’ın iş yükünü azaltmak için daire ve üye sayısını artırmayı amaçlıyor.