25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Reşat Petek: Haşim Kılıç’ın açıklamaları ile AYM kararı arasında çelişki var

A Haber’de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj Programına katılan Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Twitter ile ilgili açıklamalarındaki çelişkiye değindi.

9 Nisan 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Reşat Petek: Haşim Kılıç’ın açıklamaları ile AYM kararı arasında çelişki var
Haşim Kılıç’ın basına yaptığı açıklamalara dikkat çeken Reşat Petek “Eğer Haşim Kılıç’ın dedikleri doğruysa kararın gerekçesi yanlış. Kararın gerekçesi doğruysa, tarih, zaman ve kararın içeriği açısından yanlışlıklar var.” şeklinde konuştu

HAŞİM KILIÇ’IN AÇIKLAMALARI İLE AYM KARARI ARASINDA ÇELİŞKİ VAR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç, basına yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi’nin 25 Mart’ta toplandığını ve saat 09:30’dan 12:00’ye kadar bütün kurulun konuyu enine boyuna konuşup görüştüğünü ve karar verdiklerini söylüyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanımızın bu açıklamasına göre Twitter’a erişimin engellenmesi yönündeki TİB kararının hak ihlali olduğu yönündeki kararı Anaysa Mahkemesi’nin 25 Mart’ta verdiğini öğrenmiş oluyoruz. 25 Mart. Tarih üzerinde duruyorum çünkü önemli.

Sayın başkan; kararı verdikten sonra öğle arasında Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği televizyondan işittik diyor. Bunlar sayın başkanın açıklamaları, bizler kendi açıklamalarına güvenmek zorundayız. Bu açıklamalara baktığımızda ne var diyeceksiniz? Başkanın açıklamasına göre, hem anayasa mahkemesi hem de Ankara 15. İdare Mahkemesi yürütmeyi durma kararını 25 Mart’ta vermiş oluyor. Karar her ne kadar elimde 2 Nisan 2014 tarihli görünüyor olsa da başkan diyor ki biz 25 Mart’ta kararı verdik. Peki buradaki çarpıklık ne? Karar hangi gerekçeyle alınıyor, 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının TİB uygulamadığı için artık idari yargıya başvurma yolunun tüketilmesini de beklemeden durumdan vazife çıkardık ve Anaysa Mahkemesi olarak biz erişimin engellenmesinin kaldırılması anlamına gelen ihlal kararını verdik. Gerekçede bu yazıyor ama sayın başkan açıklamasında biz kararı verdiğimizde idare mahkemesinin kararının bilmiyorduk, öğle arasında öğrendik diyor. Burada çok ciddi bir çelişki var. Ya Anayasa Mahkemesi önce başka gerekçelerle, bu kararda yer almayan, bizim bilmediğimiz, hukuki olmayan başka nedenlerle önce ihlal kararı vermeyi karalaştırdı ama öğle arasında baktılar, idare mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararını vermiş. Sayın Kılıç, Bekledik bu kararı açıklamadık, bir haftadan fazla bekledik, ama TİB İdare Mahkemesi kararını uygulamayınca da biz kararımızı uyguladık diyor. Usul açısından ve burada doğruları ifade edip etmeme bakımından ben bu çarpık duruma işaret etmek istiyorum. Eğer Haşim Kılıç’ın dedikleri doğruysa kararın gerekçesi yanlış. Kararın gerekçesi doğruysa, tarih, zaman ve kararın içeriği açısından yanlışlıklar var.