25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Rumeli kökenli vatandaşların vize mağduriyeti

Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD) Başkanı Cavit Ganiç, AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması'yla beraber Avrupa ülkelerine vize zorunluluğunun ortadan kalkmasının beklendiğini, buna karşın Rumeli kökenli vatandaşların doğduğu topraklara gidişlerde vize sorunuyla karşılaşmaya devam ettiğini belirtti.

AA10 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Rumeli kökenli vatandaşların vize mağduriyeti

Ganiç yazılı açıklamasında, aralık ayında Türkiye ile AB arasında imzalanan Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması'nın meclis onayından geçtiğini hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa ülkelerine gidişlerinde yaşadığı vize zorunluluğunun yakın zamanda ortadan kalkmasının beklendiği kaydetti.

Bu olumlu gelişmeye karşın Rumeli kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşamaya devam ettiği vize problemleriyle ilgili görüşlerini ifade eden Ganiç "Avrupa ülkeleri ile vizelerin kaldırılması yıllardır gündemde yer alıyor, aynı şekilde vize problemleri de yıllardır yaşanıyor. Fakat mevcut durumdan en fazla etkilenen ve mağdur olan Rumeli kökenli Türk vatandaşları oluyor. Çoğu Rumeli kökenli vatandaşımız, doğduğu topraklara, akrabalarının yanına gidişlerinde sıkıntı yaşıyor, bir araya gelemiyorlar" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan'dan göç etmiş Rumeli kökenli bir vatandaşın Bulgaristan'daki yakınının vefat ettiğini ve cenazesine gitmek için vize almak zorunda olduğunu belirten Ganiç, bu prosedürlerin mağduriyetlere yol açtığını vurguladı. Böylesine insani durumlarda dahi sıkıntılar yaşandığının altını çizen Ganiç, "Umuyoruz ki hükümetin de desteğiyle vize problemleri çok daha kısa sürede aşılacak ve yaşanan bu mağduriyetler giderilecektir" ifadesini kullandı.