5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Rusya'dan bir açıklama daha geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye Havayolları'na ait bir yolcu uçağının Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, 'Türkiye'den izahat istendiğini' belirtti.

MOSKOVA (CİHAN) 11 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Rusya'dan bir açıklama daha geldi

Rusya’daki Vnukovo Havalimanı'ndan, Moskova-Halep-Şam seferine çıktığı sırada Türkiye hava sahasında müdahaleyle Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağının ise Moskova’dan yola temiz çıktığı açıklandı.

Rus haber ajanslarına açıklama yapan Vnukovo Havalimanı basın sözcüsü Elena Krilova, “Dün öğleden sonra 20 dakika gecikmeyle havalanan Suriye uçağı gümrük ve sınır muhafız kontrolünden geçtiğinde üzerinde tehlikeli bir yük bulunduğuna dair bir bulguya rastlanmadı. Uçak sefere yolcuların can güvenliğini tehdit edecek ve sivil havacılık kurallarına aykırı gelen bir kargo içermiyordu. Uçak bizden temiz yola çıktı” açıklamasını yaptı.


RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Moskova - Şam seferini yapan Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağının Türk F-16 savaş uçaklarının müdahalesi ile Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilmesi üzerine Rusya harekete geçti. Rusya'dan yapılan açıklamada uçakta silah ya da teçhizat bulunmadığı bildirildi. Açıklamada yolculardan önemli bir kısmının Rusya vatandaşı olduğu belirtildi. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkililerinin Esenboğa Havalimanı'nda olduğu kaydedildi.



Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği, vakayla ilgili hemen Türk Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. İsminin açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynaklar, "Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği hemen Türk Dışişleri ile görüşerek olup bitenlerle ilgili durumun izahatını yapmasını talep etti, ayrıca uçaktaki Rus vatandaşlarına ulaşılmasının sağlanmasını istedi. Moskova - Şam seferini yapan Suriye uçağında Rus vatandaşları da olabilir. Edinilen ilk belirlemelere göre, uçakta çocuklar dahil 17 Rus vatandaşı bulunuyor. Zira bu bilginin kontrol edilmesi de gerekiyor. Rus konsoloslar, Rusya vatandaşlarının güvenliğini sağlamak, hak ve çıkarlarını korumak amacıyla kendileriyle görüşmek için havalimanına hareket etti" açıklamasını yaptı.

Olay tüm görsel ve yazılı Rus medyasında manşetlerde yer aldı. Rus NTV televizyonu, "Türkler uçağı serbest bıraktı, ama malzemelerine el koydu" bilgisini verdi. Türk medyasına atıfta bulunan Rus basını, Türk istihbaratının uçakta askeri alanda kullanılan radyo cihazları bulduğu iddiasını aktardı.

Suriyeli yolcu, uçakta silah olmadığını iddia etti

Moskova'dan Şam'a giden Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağının Türk jetleri tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirilmesi ile ilgili gelişmeler Rus basınında geniş yankı buldu. Uçakta aralarında çocukların da bulunduğu 17 Rus yolcunun da olması Moskova'da tedirginliğe yol açtı. Rus basınına konuşan uçaktaki yolculardan Fatma El-Saman, "Türk uzmanların Suriyeli bir iş adamının Rusya'dan satın aldığı makine parçalarının yer aldığı kargo ile ilgilendiklerini, ancak uçakta herhangi bir silah olmadığının açık bir şekilde görüldüğünü" ileri sürdü.

Yolcu açıklamasında, "Görevliler bir kısım bagajları boşaltmaya başladı. Onları açtılar ve resimlerini çektiler. Birçok insan vardı. Biz orada ne olduğunu gördük. Silah yoktu. Çıplak gözle görülebiliyordu" dedi. İncelemelerin sadece bagajlarla sınırlı olduğunu, yolcuların araştırılmadığını ifade eden görgü şahidi, Rus diplomatların yolcularla görüşmelerine de izin verilmediğini savundu.

Rus basınında yer alan haberlerde, başlangıçta Türk basınında uçakta ağır silah ve füze olduğu yönünde spekülasyonların yer aldığı, sonraki açıklamalarda askeri bir kısım haberleşme araçları olabileceğinin belirtildiği ifade edildi. Rus basını, şimdiye kadar kargo ile ilgili herhangi bir resmi teyit yapılmamasını da dikkat çekici buldu.