18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Şamil Tayyar, AK Parti Grubu'nda yaşananları anlattı

Cumhurbaşkanlığı adaylığının ve 3 dönem kuralının görüşüldüğü AK Parti Grubu'nda neler yaşandı? Şamil Tayyar 24 TV'de anlattı...

stargazete.com-özel16 Nisan 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Şamil Tayyar, AK Parti Grubu'nda yaşananları anlattı
24 TV'de Murat Çiçek'in sunduğu Açık Görüş programına konuk olan AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, bugün AK Parti Grubu'nda neler yaşandığını anlattı.

Medyada toplantıyla ilgili çıkan haberlerin bir kısmının doğru, bir kısmının yanlış olduğunu belirten Tayyar, Erdoğan'ın grupta Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu vekillerle istişare ettiğini söyledi.

Tayyar, Cumhurbaşkanlığı ve 3 dönem kuralıyla ilgili gizli oylama yapıldığını, Başbakan'ın "henüz karar vermedim" dediğini, ve vekillere dağıtılan anket formunda isim yazmadığını açıkladı.

İşte Şamil Tayyar'ın açıklamalarından ilgili bölüm.

BAŞBAKAN’IN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMASI KONUSUNDA MUTABAKAT VAR

Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı kim olsun anketi ve üç dönem artı bir dönem dinlenme toplantısı hakkında açıklama yaptı. Tayyar, AK Partili milletvekillerinin Başbakan’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediklerini söyledi.

“Bizdeki genel eğilim Mayıs ayı başında AK Parti’nin adayı kim olacaksa bunun belirlenmesi kamuoyuna deklere edilmesi yönünde. Bu çalışmalar o tarihe kadar biter mi bilemiyorum ama en azından amaç bu. Bu çerçevede Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere bir istişare toplantılar serisi başlattı.

KAMUOYU ANKETLERİ YAPILACAK

Muhtemeldir ki kamuoyu yoklamaları yapılacak, anketler yapılacak ve bu çalışmaların sonucunda Sayın Başbakanımız kendisiyle ilgili bir karar verecek.

Bugünkü toplantı basına kapalı bir toplantıydı. Herkesin kendisini özgürce ifade edebildiği, konuşmaların dışarıya sızma ihtimali taşımadan burada rahatça konuşsunlar. O nedenle benim toplantının içeriğine ilişkin burada bir şey söylemem doğru olmaz.

BASINDAKİ HABERLERİN BİR KISMI YANLIŞ

Ancak biz toplantıdan ayrıldıktan sonra basına sızan çok fazlaca haber var. Haberlere genel olarak baktığımda doğru olan var ama önemli kısmı yanlış olduğunu gördüm. Belki yanlışı düzeltmek adına bir şeyler söyleyebilirim.

ANKET FORMU DAĞITILDI, İKİ AYRI BAŞLIK VARDI

Bir anket formu dağıtıldı, evet bu doğru. Anket formunda iki başlıklı soru var.

Birincisi kimleri Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istiyorsunuz? Ayrıca sizin neden o adayı istediğinize ilişkin genel değerlendirmenizi talep eden bir bölüm var, ilave olarak.

İkinci bölümde ise bu üç dönem sınırlaması konusunda görüşünüz nedir? Evet ya da hayır diye iki kutucuk var. Ankette isim yazmıyordu. Bir çeşit gizli oylama aslında.

ERDOĞAN "KARARIM KESİN DEĞİL" DEDİ

Başlangıçta Sayın Başbakanımız bir değerlendirme konuşması yaptı. Orada Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kararının kesin olmadığını, bu istişareler sonucunda bir karar vereceğini ifade etti. Karar verirken de nefsi arzularına göre hareket etmeyeceğini söyledi. Bu son derece önemli.

VEKİLLER SÖZ ALDI

Arkasından milletvekili arkadaşlarımıza söz verildi. Ve arkadaşlardaki genel eğilim ise Sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olma konusunda bir tam mutabakat var. Tek bir aykırı görüş yoktu.

Sadece bazı milletvekili arkadaşlarımız Sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olması konusundaki düşüncelerini ifade ettikten sonra sorunun bir başka yönüyle de değerlendirilmesinin yararlı olabileceğini ifade ettiler.



Geçmişte Turgut Özal örneği var. “Acaba bir parti lideri Cumhurbaşkanı makamına çıktığı zaman partinin geleceği ne olur? Bu soruya cevap arandı mı? Böyle bir risk değerlendirildi mi?” gibi değerlendirmeleri oldu. Yüzde yüz mutabakat var ama sadece meselenin bu yönüyle de değerlendirilmesi gerektiğini söyleyenler oldu."