18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Şamil Tayyar o toplantıyı anlattı

Anayasa Mahkemesi'nin kararları nasıl okunmalı? Yeni MİT yasasına kimler neden karşı çıkıyor? Paralel yapı ile mücadelede son durum. Murat Çiçek moderatörlüğünde, AK Parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar düşünce ve analizlerini paylaştı...

stargazete.com16 Nisan 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Şamil Tayyar o toplantıyı anlattı
Şamil Tayyar 24 TV'de 'Açık Görüş' programında gündemi değerlendirdi...

BU YORUM ANCAK ÖZKÖK’E NASİP OLUR

Ertuğrul Özkök’ün birbirinden ilginç çıkarımlarına yorum yaptı. Özkök’ün “Ankara’nın Batısına baktığınız zaman ikinci ve üçüncü partinin oyları AK Parti’yi geçmiş buna ne diyeceksiniz” sözüne "ancak herhalde Ertuğrul Özkök gibi bir pop-sosyologa nasip olur" açıklamasını yaptı.

Üzülerek görüyoruz bu bir dönem kendisini pop-sosyolog olarak tanımlıyordu. Akademik unvanı var. Bir büyük gazetenin genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Bu seçim tahlilleri anlıyoruz ki; bu kafalar iflah olmayacak. Yani CHP’de benzer yorumları yapıyor. Düşünün ki; yıllarca bu ülkenin kaderi üzerinde söz sahibi olan, ya da kendilerini öyle gören birisi çıkıyor; “ortada hezimet falan yok. İşte Ankara’dan Batı’ya doğru gittiğiniz zaman CHP artı MHP’nin oyları AK Parti’nin oylarından fazla diyebiliyor. Yani Ankara’nın Doğusu ne oluyor? Başka ülkenin mi? Böyle bir ülkeyi kategorize ederek yapılan bir seçim analizi ancak herhalde Ertuğrul Özkök gibi bir pop-sosyologa nasip olur.

BAŞBAKAN’IN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMASI KONUSUNDA MUTABAKAT VAR

Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı kim olsun anketi ve üç dönem artı bir dönem dinlenme toplantısı hakkında açıklama yaptı. Tayyar, AK Partili milletvekillerinin Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olmasına ilişkin milletvekillerinin Başbakan’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediklerini söyledi.


“Bizdeki genel eğilim Mayıs ayı başında AK Parti’nin adayı kim olacaksa bunun belirlenmesi kamuoyuna deklere edilmesi yönünde. Bu çalışmalar o tarihe kadar biter mi bilemiyorum ama en azından amaç bu. Bu çerçevede Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere bir istişare toplantılar serisi başlattı. Muhtemeldir ki kamuoyu yoklamaları yapılacak, anketler yapılacak ve bu çalışmaların sonucunda Sayın Başbakanımız kendisiyle ilgili bir karar verecek. Bugünkü toplantı basına kapalı bir toplantıydı. Herkesin kendisini özgürce ifade edebildiği, konuşmaların dışarıya sızma ihtimali taşımadan burada rahatça konuşsunlar. O nedenle benim toplantının içeriğine ilişkin burada bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak biz toplantıdan ayrıldıktan sonra basına sızan çok fazlaca haber var. Haberlere genel olarak baktığımda doğru olan var ama önemli kısmı yanlış olduğunu gördüm. Belki yanlışı düzeltmek adına bir şeyler söyleyebilirim.

Bir anket formu dağıtıldı, evet bu doğru. Anket formunda iki başlıklı soru var. Birincisi kimleri Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istiyorsunuz? Ayrıca sizin neden o adayı istediğinize ilişkin genel değerlendirmenizi talep eden bir bölüm var, ilave olarak. İkinci bölümde ise bu üç dönem sınırlaması konusunda görüşünüz nedir? Evet ya da hayır diye iki kutucuk var. Ankette isim yazmıyordu. Bir çeşit gizli oylama aslında.

Başlangıçta Sayın Başbakanımız bir değerlendirme konuşması yaptı. Orada Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kararının kesin olmadığını, bu istişareler sonucunda bir karar vereceğini ifade etti. Karar verirken de nefsi arzularına göre hareket etmeyeceğini söyledi. Bu son derece önemli. Arkasından milletvekili arkadaşlarımıza söz verildi. Ve arkadaşlardaki genel eğilim ise Sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olma konusunda bir tam mutabakat var. Tek bir aykırı görüş yoktu. Sadece bazı milletvekili arkadaşlarımız Sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olması konusundaki düşüncelerini ifade ettikten sonra sorunun bir başka yönüyle de değerlendirilmesinin yararlı olabileceğini ifade ettiler. Geçmişte Turgut Özal örneği var. “Acaba bir parti lideri Cumhurbaşkanı makamına çıktığı zaman partinin geleceği ne olur? Bu soruya cevap arandı mı? Böyle bir risk değerlendirildi mi?” gibi değerlendirmeleri oldu. Yüzde yüz mutabakat var ama sadece meselenin bu yönüyle de değerlendirilmesi gerektiğini söyleyenler oldu.

EĞER BAŞBAKAN ADAY OLMAZSA…

Tayyar Başbakan Erdoğan’ın aday olmadığını varsayarak, kuzu gibi bir adamın getirilmesi halinde bile üç gün sonra nasıl bir adam olacağını görürsünüz yorumunu yaptı. Başbakan haricinde kim aday olursa olsun yeni dönemin yeni Haşim Kılıç’lara gebe olacağını vurguladı.


“Başbakan Erdoğan diyelim ki Başbakanlıkta kaldı. Peki, Cumhurbaşkanı makamına da en iddiasız kim ise, kimi düşünüyorsanız çıktığını varsayın. Hiçbiri çıktığı andaki adam olmaz. Kuzu gibi bir adam getirin, yüzde 50 oyla seçilsin, 3 gün sonra nasıl bir adam olduğunu göreceksiniz. Bakın eğer Sayın Başbakan aday olmasın, kim aday olursa olsun yeni dönem, yeni Haşim Kılıç’lara gebedir. Güçlü bir güç zehirlenmesine yakalandılar.”

METİN GÜNCELLENİYOR...

(Tayyar'ın açıklamalarının tamamını program bitiminde bu bu sayfadan izleyebilirsiniz)