25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Savcı Sayan'dan Anadolu Partisi'ne 'milli olmayan milli tüfek' benzetmesi

24 TV ekranlarında CHP, Anadolu Partisi ve Dersim tartışmalarını yorumlayan Savcı Sayan, Emine Ülker Tarhan hakkına ilginç bir benzetme yaptı.

stargazete.com-özel18 Kasım 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Savcı Sayan'dan Anadolu Partisi'ne 'milli olmayan milli tüfek' benzetmesi

24 TV'de Seda Selek'in moderatörlüğünü yaptığı, Ahmet Kekeç, Ceren Kenar ve Halime Kökçe'nin daimi konuk olarak yer aldığı Siyaset 24 programında CHP ve yeni kurulan Anadolu Partisi hakkında ilginç tespitler göze çarptı.

Özellikle yayına dışarıdan bağlanan CHP eski MYK üyesi, Deniz Baykal'ın yakın çevresinden olan Savcı Sayan'ın Anadolu Partisi hakkında yaptığı yorum dikkat çekti.

EMİNE ÜLKER TARHAN İÇİN "MİLLİ OLMAYAN MİLLİ TÜFEK" BENZETMESİ

Emine Ülker Tarhan'la "Anadolu" söyleminin hiç bağdaşmadığını çok ilginç örneklerle anlatan Savcı Sayan, "Kendi ürettiğimiz bir tane tüfeğimiz yoktu, ama Milli Savunma'ydı. Bir tane müfredatımız yoktu, Milli Eğitim'dik. İstihbaratımız dışarıya bağlıydı, ama Milli İstihbarat'tık. Yani "Anadolu"yla Emine Hanım'ın yakınlaşması buna benzer birşey" ifadelerini kullandı.

Sayan, 2015 genel seçimlerinde, Anadolu Partisi'nin CHP'ye oy kaybettireceğini, böylelikle Kılıçdaroğlu'nun düşürüleceğini, Kılıçdaroğlu'nun yerine gelen yeni genel başkanın da Anadolu Partisi'yle CHP'yi birleştireceğini de sözlerine ekledi.

DERSİM CHP'Yİ BÖLER

Dersim tartışmalarıyla ilgili olarak da Sayan, bu tartışmaların CHP'yi böldüğünü, partinin Dersim için İzmirliye ayrı söylem, Diyarbakırlıya ayrı söylem geliştirme refleksine kapılacağını, sonuçta yine başarılı olamayacağını belirtti.

İşte Savcı Sayan'ın açıklamalarından ilgili bölümler

CHP Türkiye partisi olmaktan çıkmış, bölgesel bir parti olma pozisyonuna geçmiştir. Çünkü 30-40 vilayette olmayan bir partinin, astığı tabelalarla "ben Türkiye partisiyim" demesi yersizdir.

30-40 İLDE CHP'NİN ESAMESİ OKUNMUYOR

Seçim sonuçlarına baktığımızda, 30-40 ilde CHP'nin esamesi okunmuyor. İkincisi, CHP hayatı boyunca Kürtlerden oy almamıştır. Bazıları hemen örnek veriyor. "Diyarbakır, Ağrı bizdeydi, başka bazı yerler bizdeydi" diye. Hayır, onlar sizde değildi. Onlar, bugün HDP içinde siyaset yapan Kürtlerdi, o Kürtler o günkü şartlarda Milli Cephe hükümetlerine karşı gidebilecekleri bir yer bulamadıkları için CHP içinde seçimlere giriyorlardı.

CHP'NİN TÜM TÜRKİYE'Yİ BİRLEŞTİRECEK BİR ORTAK PAYDASI YOK

Çünkü CHP'nin batıyla doğuyu birleştirecek bir ortak paydası yok. AK Parti, İslam ortak paydasında Trakya'daki bir Türkle, Ağrı'daki bir Kürdü bir arada tutabiliyor. Ama CHP'nin böyle bir şansı yok. Yani CHP Trakya'daki Türkle, Ağrı'daki bir Kürdü Atatürkçülük paydasında bir araya getiremez.

Biz bazen yanlış okuyoruz. İşin sosyolojik boyutuna bakmamız lazım. Dolayısıyla CHP bugün bölge partisi haline geldi.

DERSİM KONUSUNDA CHP DİYARBAKIR'DA BAŞKA, İZMİR'DE BAŞKA SÖYLEM KULLANSA BİLE İNANDIRAMAZ

Ne zaman CHP'de doğuyla batıyı ilgilendiren bir şey konuşulsa, bir ayrışma olur. Mesela Dersim konusu konuşulurken CHP'de bir bölünme yaşanabilir. Çünkü siz İzmir'deki bir seçmeni Dersim'de bir katliam olduğuna inandıramazsınız. Ama Diyarbakır'daki bir seçmeni de "katliam değildir" sözüne inandıramazsınız.

PARTİNİN İSMİNİN "ANADOLU" OLMASININ ASIL SEBEBİ...

Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu Anadolu Partisi'ne baktığmızda, burada "Anadolu" isminin altında yatan sebep şudur; Yani Atatürk döneminde vatan parçalanmış, tersanelerine girilmiş, her taraf darmadağın edilmiş, Atatürk Anadolu'ya gitti, kongreler yaptı, Türkiye'yi toparladı... İşte Emine Ülker Tarhan bugün de böyle bir durumu hayal ederek partiye o ismi koydu. Ama artık eski Türkiye yok.

ANADOLU PARTİSİ HAKKINDA ÇOK İLGİNÇ BENZETMELER

Emine Ülker Tarhan'ın Anadolu Partisi; bundan önce millileşmeyen Milli Savunma, millileşmeyen Milli Eğitim, millileşmeyen Milli İstihbarat söylemi gibi birşey.

Kendi ürettiğimiz bir tane tüfeğimiz yoktu, ama Milli Savunma'ydı. Bir tane müfredatımız yoktu, Milli Eğitim'dik. İstihbaratımız dışarıya bağlıydı, ama Milli İstihbarat'tık. Yani "Anadolu"yla Emine Hanım'ın yakınlaşması buna benzer birşey.

KILIÇDAROĞLU'NUN ARKASINDA BÜYÜK GÜÇLER VAR, ONU ANADOLU PARTİSİ'YLE DEVİRECEKLER

Buradaki temel amaç; CHP'yi ele geçiren, daha önce CHP'yi SHP'lileştirmek isteyen, HDP politikalarına yakınlaştırmak isteyen güçlerle, buna karşı olan güçler tekrar çatışmaya başladı. CHP'yi Kemal Bey'den kurtaramıyorlar. Kemal Bey'in arkasında büyük bir güç var. Büyük bir sermaye var, görünmeyen büyük insanlar var, büyük işadamları var, derin bir yapı var.

Dolayısıyla, Anadolu Partisi'yle CHP'nin oy aldığı bölgelere yönelik çalışma yapılacak. Ki o bölgeler Emine Ülker Tarhan'ın söylemine yakın kişilerin oy kullandığı bölgelerdir. CHP oy anlamında biraz aşağı çekilecek. Daha sonra CHP'nin oyları düştüğü için Kemal Bey gidecek, yeni bir genel başkan gelecek. Yeni genel başkan CHP ile Anadolu Partisi'ni birleştirecek. 

PROGRAMIN TAMAMINI AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

SİYASET 24 PART 1

SİYASET 24 PART 2

SİYASET 24 PART 3

*