27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Seçim ayarlı paralel taarruz İzmir’de iş başı yaptı

Seçim ayarlı operasyon dün İzmir’de yapıldı. Aralarında İzmir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın bacanağının da bulunduğu 25 TCDD çalışanı gözaltına alındı. Binali Yıldırım, “Artık bu operasyonları halkımız anlıyor, zamanı manidar” dedi.

8 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Seçim ayarlı paralel taarruz İzmir’de iş başı yaptı

Devlet içinde kümelenen ve hükümeti düşürmek için harekete geçen paralel yapı operasyonlarını sürdürüyor. Paralel yapının hedefinde bu kez Devlet Demir Yolları çalışanları, yöneticileri, işadamları ve AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım bulunuyordu. Operasyonda Yıldırım’ın bacanağı da gözaltına alındı.

Eş zamanlı operasyon

İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince çeşitli adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda üst düzey TCDD çalışanı bulunuyor. Dün sabah saatlerinde İzmir, İstanbul, Ankara, Van ve Hatay’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında TCDD Limanlar Daire Başkanı M.Y., TCDD Limanlar eski Daire Başkanı Ş.Ç., İskenderun Liman Müdür Yardımcısı O.N.,  TCDD İzmir Alsancak Liman İşletme Müdürü T.Y., Terminal Şefi H.Ç., Operasyon Müdürü İ.O., Terminal Koyterner Şefi M.A., Liman Müdür Yardımcısı M.Ö., Liman İşletme Müdür Yardımcısı B.B, Liman İşletme Operasyon Müdürü Ş.A., memur N.A., puantör memurlar H..B., A.O.Y., işadamları M.C.B., S.E., G.B., bir işadamının yanında çalışan M.T. ve C.H.’nin de bulunduğu öğrenildi.

TCDD: Arama yapılmadı

Bu arada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nde çalışan 8 personelin, İzmir Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alındığı ancak Genel Müdürlük binasında arama yapılmadığı bildirildi. TCDD Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Soruşturma İzmir Cumhuriyet Savcılığınca gizli olarak yürütülmektedir. Soruşturma içeriği hakkında basında çıkan haberlerin Savcılık Soruşturmasıyla ilgisinin bulunup bulunmadığı kuruluşumuzun bilgisi haricindedir. TCDD Genel Müdürlüğünde arama  yapılmamıştır.”

‘Neden 3 yıl beklendi’

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  operasyonun 2011 yılındaki bir ihbar üzerine başlatıldığını belirterek, “Bekleyeceksiniz, bekleyeceksiniz 3 yıl oturacaksınız. 3 yıl sonra düğmeye basacaksınız. Suçla mücadele edelim derken suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez. Hukuk devleti ilkelerine de uymaz” dedi.

 



Bu iş artık çığırından çıktı


AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’ni yaptığı ziyarette konuşan Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “2011’in başlarında bir şikayet üzerine İzmir Limanı’ndaki yükleme boşaltma ameleleriyle ilgili şikayetle başlatılan soruşturma. 2011 geçmiş, 2012 geçmiş, 2013 bitmiş. 2014’ün başında böyle bir operasyon kararı veriliyor ve bu uygulanıyor. Ben bunu halkımızın takdirine sunuyorum ve bunu çok anlamlı buluyorum. Zamanlaması yönünden anlamlı buluyorum. Şüphesiz bir yerde usulsüzlük bir yanlışlık varsa bunların ortaya çıkması hepimizin ortak arzusu. Ama bunları ortaya çıkarmak için 3 yıl niye beklendi. Bu soruyu soruyorum. Neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı. Eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi 3 yıl suç işlenmesine neden seyirci kalındı. Neden göz yumdular. Son zamanlarda bu iş farklı bir boyuta büründü. Daha neyle suçlandıklarını bilmeden toplum nezdinde mahkum ediliyorlar.”

Bacanağı da gözaltında

Gazetecilerin bir yakınının aynı operasyon kapsamında gözaltına alınıp alınmadığı yönündeki soru üzerine Yıldırım, “Benim bilgim yok. Onu da burada duydum. Kendisiyle de görüşmedim ama böyle bir şey var mı yok mu, alındı mı verildi mi bilmiyorum. İşin gelişimi belli. 2011 başında başlatılan bir soruşturma. 3 yıl aradan sonra bu operasyon yapılıyor. Şimdi bunun izahı ne, anlamı ne. Bu aşikar değil mi? ”