24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sevil Atasoy: Ahmet Bayer ısrarla bilirkişilik teklif etti, kabul etmedim

Mankenler kraliçesi Aslı Baş’ın ölümüyle ilgili Adlı Tıp Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ilk kez konuştu. Atasoy, işadamı Ahmet Bayer’in kendisine bilirkişilik teklif ettiğini ama dosyadaki delil eksikliği nedeniyle geri çevirdiğini söyledi.

KÖKSAL AKPINAR / İSTANBUL24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sevil Atasoy: Ahmet Bayer ısrarla bilirkişilik teklif etti, kabul etmedim

Bugün Akşam Gazetesi’nde “Bana Sevil Atasoy’u bulun” başlıklı haberde işadamı Ahmet Bayer’in avukatı Mukaddes C ile yaptığı telefon görüşmesi yayınlandı. Görüşmede özetle, işadamı Bayer, Baş’ın ölümünün intihar olduğunu ispatlamak için kendi tuttuğu bilirkişilere hazırlattığı raporu Prof. Dr. Sevil Atasoy’un televizyondaki programına taşımak istediği anlaşılıyor. Haberde ayrıca Ahmet Bayer’in avukatı Mukaddes C. ile yaptığı telefon konuşmalarında Sevil Atasoy’la ilgili detaylı bilgi aldığı ve onunla buluşmak için İstanbul’a gittiği kayıtlara geçtiği de belirtiliyor. Konuyla ilgili ilk kez stargazete.com’a konuşan Eski İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü ve Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

‘AHMET BAYER İLE HİÇ BULUŞMADIM’

Miss Model Of The World kraliçesi olan Aslı Baş, 21 Temmuz 2010 tarihinde Clup Flipper Tatil Köyü içindeki işadamı Ahmet Bayer’e ait villanın 7,5 metre yüksekliğindeki balkondan düşmüştü. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Baş’ın balkondan düşüp düşmediği bir dizi bilirkişi incelemesine konu olmuştu. Dosyayı inceleme fırsatı bulan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Sevil Atasoy, Ahmet Bayer ile bugüne kadar hiç buluşmadığını belirtti. Atasoy; “Ahmet Bayer ile hiç buluşmadım. Bir kaç kez kendisiyle telefonda konuştum. Bana Türkiye’nin her yerinden bilirkişi olma teklifleri geliyor. Bu benim mesleğim. Arayan herkesle görüşürüm, ancak bu rapor verdiğim anlamına gelmez.” dedi.

‘AYNI KİŞİNİN İMZASIYLA FARKLI SONUÇLARA VARILMIŞ RAPORLAR VAR’

Ahmet Bayer’in kendisine bilirkişi olması için teklifte bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, bu öneriyi kabul etmediğini ifade etti. Atasoy şunları kaydetti: “Telefon görüşmemizde işadamı Ahmet Bayer bana, bilirkişilik teklif etti, dosyayı görmem gerektiğini söyledim, dosya bana ulaştırıldı. Dosyayı inceledim, farklı yerlerden alınan raporları ve bunların kendi içlerindeki tutarsızlıkları gördüm, hatta aynı kişinin imzası olduğu halde farklı sonuçlara varmış raporları da okuyunca ilgilenmekten vaz geçtim. Ben sadece somut deliller üzerine olayları aydınlatmaya yönelik olarak çalışan bir akademisyenim. Dosyada telafi edilemeyecek delil sorunu olduğu muhakkak. Bu sorunu gördüğüm için, ısrarlara rağmen dosyayı çalışmak istemedim. Zaten dava dosyasına bakıldığında benim görüşümün yer aldığı belge ve bilginin olmadığı açıktır. Medyaya yansıyan ya da yansımayan olaylarda ilk akla gelen isimlerden biri olmak elbette güzel. Ancak delil eksikliği yüzünden arkasında duramayacağım davalarla ilgili maddi karşılığı ne olursa olsun görüş beyan etmem.”

‘CNN TÜRK’TE BU KONUYU HİÇ İŞLEMEDİM’

CNN Türk’te program yaparken bu konuyu hiç işlemediklerini söyleyen Sevil Atasoy, olaydan sonra delil toplanmasında eksiklikler olduğunun altını çizdi. Atasoy; “Konunun bu denli içinden çıkılamaz hale gelişinin kanımca temel nedeni, olay yeri incelemesi ve delil toplanmasındaki eksikliklerdir. Nitekim olay yerinde sonradan yapılan canlandırmalar eksik bilgi üzerine kurulmuştur. CNN Türk’te Suç ve Delil programını yaptığımız dönemde bu konu hiç işlenmedi. Ülkemizde adli tıp uygulamaları ve resmi – özel bilirkişilik müessesesinin sorunları 7.7.2013 tarihli programda tartışıldı. Prof. Dr. Gökhan Oral, Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök ve Avukat Rezan Epözdemir’in konuk olduğu programda, Defne Joy Foster, Turgut Özal, Münevver Karabulut’un da aralarında bulunduğu ölümler konuşuldu, ancak Aslı Baş’ın adı dahi geçmedi. Bu konu ile ilgili başka bir program da yapılmadı.”

İNTİHAR MI? CİNAYET Mİ?

Bodrum’da, 2003 yılı Miss Model Of The World kraliçesi olan Aslı Baş Clup Flipper Tatil Köyü içinde bulunan turizmci Ahmet Bayer’e ait villanın 7.5 metre yüksekliğindeki balkonundan 21 Temmuz 2010 tarihinde saat 02.30 sıralarında, düşerek hayatını kaybetmişti. Olayın ardından yakınları, Baş’ın balkondan atıldığını ileri sürüp şikâyetçi olmuştu. Yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda Baş’ın intihar etmediği, balkondan atıldığı belirtildi. Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, Aslı Baş’ın ölümü ile ilgili olarak ’Kadın düşmüyor, atlamıyor, atılıyor’ ibaresi dikkat çekmişti. Olayda şüpheli olarak 2 veya 3 kişinin olabileceği belirtilen raporda ’görüntü deşifrelerinde olay anında 2 veya 3 kişinin olduğu, bu kişilerin olay yerine yardıma gelen genç şortlu kişi bayan ve diğer bayanlar tarafından bilinen tanınan kişilerdir, reddi mümkün değildir’ ifadelerine yer verilmişti. Aslı Baş'ın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Ulusal Kriminal Büro tarafından bilirkişi raporunda Baş’ın balkondan atıldığı yönünde ibaresi yer almıştı. ODTÜ’nün hazırladığı raporda da ‘intihar yok’ ibaresi yer almıştı.