26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sır projeyi yürüten ekibe karşı casusluk

‘Yasa dışı dinleme’ ve ‘casusluk’ soruşturmasıyla haklarında tutuklama kararı çıkarılan 18 şüpheli polis, TÜBİTAK ve Hava Kuvvetleri’nin yürüttüğü ‘Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi’nde yer alan ekip ve 24 kişiyi dinlemekle suçlanıyor.

Mustafa Çolakoğlu22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Sır projeyi yürüten ekibe karşı casusluk

PARALEL YAPI OPERASYONUNDA 18 POLİS İÇİN DİNLEME VE ÖRGÜT SUÇLAMASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Ankara ve Türkiye genelinde aralarında devlet büyüklerinin de bulunduğu yüzlerce insanı dinleyip, kayıtları arşivledikleri ve emniyet dışına çıkardıkları iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı çalışanlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile eski Bitlis Emniyet Müdürü Saadettin Akgüç, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve eski Ankara Terörle Mücadele’den sorumlu il emniyet müdür yardımcısı Lokman Kırcılı’nın bulunduğu 9’u müdür 18 polise yakalama kararı çıktı.

Altı farklı suç işlediler

Şüphelilere, bunun dışında  ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak’, ‘kamu görevlisinin resmi belge sahteciliği’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ ve ‘kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek’suçlamaları yöneltildiği öğrenildi. Şüpheliler hakkında daha önce İçişleri Bakanlığınca idari soruşturma açıldığı ve müfettişin, şüphelilerin “önleme dinlemesi” kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği ifade edildi. Yakalama çıkartılan 18 polis, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’den ‘yasa dışı dinleme ve kişisel verileri kanuna aykırı ele geçirme’, ‘örgüt kurma ve üye olma’dan siyasal ve askeri amaçlarla casusluk yapma ve resmi belgede sahteciliğe kadar 6 farklı suçla suçlanıyor.

Bir kişi cezaevinde bulunuyor

Polisler hakkında, gazeteci Ender Ethem Atay, Nuray Mert, Cemil Erol, Ömer Gümüş, Refik Ali Uçarcı, Cevat Öneş, Dursun Ali Tüfekçi, Recep Cengiz ile Yonca Olunuverdi özel hayatı ihlal ve yasa dışı dinleme nedeniyle şikayetçi olduğu öğrenilirken, aynı polislere yöneltilen bir başka suçlamanın ise, aralarında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların bulunduğu devlet büyüklerine ait kriptolu telefonları dinlemek olduğu öğrenildi.

Savcılıkca hazırlanan 18 kişilik şüpheli listesinde 17 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, soruşturmanın, şüphelilerinden bir diğer ismin 22 Temmuz operasyonunda tutuklanıp cezaevine konan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan olduğu öğrenildi.  Emniyet çağrılan 17 şüpheliden Altıparmak teslim olurken, Hüseyin Engin, Serahsi Şen, Uğur Eski, Mustafa Şahin ve Seyit Gölcük isimli polisler de gözaltına alındı. Siyasal ve askeri casuslukla suçlanan şüphelilerin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK ve Bilgem tarafından, ortak yürütülen; “Güdümlü mermilere karşı savunma projesi’nde görev alan görevlileri dinledikleri tespit edilirken, savcılığın şüphelilerin projeye ilişkin bilgileri siyasi ve askeri amaçla casusluk yaptıkları iddiasında bulunduğu öğrenildi. Şüphelilerin yasa dışı yaptıkları iddia edilen önleme amaçlı dinlemelerin Ankara’daki mahkemelerin kararına dayandığı, ancak söz konusu dinleme kayıtlarının “önleme dinlemesi” kapsamında imha edildiği öğrenilirken konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’nca da hazırlanan raporda, bu kişiler hakkında soruşturma yapılmasının istendiği öğrenildi.

DİNLEME VE ÖRGÜT SUÇU

EMNİYETE çağrılan 17 şüpheliden Altıparmak teslim olurken, haklarında gözaltı kararı bulunan şüpheliler eski Bitlis Emniyet Müdürü Saadettin Akgüç, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, eski Ankara Terörle Mücadele Şube’den sorumlu İl emniyet müdür yardımcısı Lokman Kırcalı, MİT Müsteşarlığında görevli Emniyet temsilcisi Hüseyin Özbilgin, 1. Sınıf emniyet müdürü Sebahattin Dinçer, eski İstihbarat Daire personeli  Tamer Bülent Demirel ile 2. sınıf emniyet müdürü Mehmet Erdil’in aranmasına ise devam ediliyor. MİT’te koordinat müdür olarak görev yapan Özbilgin’in suç tarihinde polis olduğundan, Başbakanlık’tan soruşturma izni alınmasına gerek görülmediği belirtiliyor.

Bu isimleri dinlediler

Şüphelilerin TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kritoptoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının yürüttüğü “Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi”nde yer alan ekiple CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını da yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, gazeteciler Nuray Mert ile Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık, Mehmet Haberal’ın oğlu E. Bülent Haberal ile Hanefi Avcı’nın avukatının da arasında bulunduğu 24 kişiyi dinlediği ileri sürüldü. Mağdurlardan 6’sının TÜBİTAK’ta çalıştıkları, birinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığında Şube Müdürlüğü yapan Ö.G. olduğu kaydedildi.   

Suç işleyenin yanına kalmaz

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ankara Emniyet Müdürlüğünce yasa dışı dinlemelerle ilgili “paralel yapı” iddialarına yönelik başlatılan operasyona ilişkin, “Suç işleyen hiç kimsenin yanına bu kalmaz. Mutlaka ciddi devlet geleneği olan ülkeler, gecikmiş olsa bile ertelese bile o suç işleyenleri soruşturur, inceler ve gereğini yapar” dedi. Katar’da bulunan İçişleri Bakanı Ala,  “Tabi bir suç, dinlemelere ilişkin, diğer takiplere ilişkin ortaya çıktıktan sonra. O suçun araştırılması soruşturulması adli ve idari yönden gereğinin yapılması, devlet birimlerinin rutin işleri oluyor. İdari tasarruflar, adli soruşturmalar, neticeleniyor. Onların kararları veriliyor. Gereği yapılıyor. Devlet mekanizması kendi içerisinde işliyor. Şunu bilmek lazım, suç işleyen hiç kimsenin yanına bunu işlemiş olması kalmaz” diye konuştu.