23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Sırrı Süreyya Önder: Çözümü istemeyen, savaştan nemalanan bir blok var

Bir TV programında çözüm sürecini yorumlayan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, süreçle ilgili üç ayrı grubun tavırlarını yorumladı.

stargazete.com-özel26 Ağustos 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:

CNN Türk TV'de Şirin Payzın'a konuk olan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sürecin yürütülmesinde herhangi bir aksama olmadığını belirten Önder, sürecin geldiği noktayla ilgili olarak "şafağa en yakın yerdeyiz" ifadesini kullandı. 

Türkiye'de çözüm sürecine bakış açısı olarak sınıflandırıldığında üç grup bulunduğunu söyleyen Sırrı Süreyya Önder, bu grupları şöyle sıraladı: 

- Çatışmalardan nemalanan, savaşla varlığını güçlendiren gruplar

- Süreçle ilgili her gelişmeyi hafife alan, çarpıtmaya çalışan Kürt milliyetçileri

- Süreci yürütmek için canını dişine takan çözüm yanlısı gruplar

BU ÜLKE HEYKELİSTAN, AMA BUNLAR TARİHE KARIŞACAK

Heykel provokasyonuna da değinen Önder, Lice'deki heykel provokasyonunu tasvip etmediğini belirtti, heykelin kaldırılmasında da aceleci davranıldığını, bazı milliyetçi grupların kıyameti kopardığını söyleyen Önder, "Ama bu heykel meselesi benim içimin ısındığı bir mesele değildir açıkçası. Bu ülke bir heykelistan, baktığınız zaman bir gün bütün bunlar tarihe karışacak. Yani meseleyi heykellerle değil meseleyi fikirlerle kurumlarla falan yürütmek bana daha sıcak gelir" ifadelerini kullandı.

Sırrı Süreyya Önder şöyle konuştu: 

Bugüne kadar kendini savaş üzerinden var eden egemenler bloku, bu savaş, savaş boyutunu yitirdiğinde bir varoluş sebebi bulamayacaklar. Onun için bu savaş zeminini kaybetmek istemiyorlar. Savaş olduğu zaman vurgun, talan, yağma, her şey çok daha kolay. Ama savaş olmadığı zaman görüyoruz ki, insanlar diğer meselelere daha yerinden ve daha doğru bir şekilde yoğunlaşabiliyorlar. Bir bu kesim var. Savaşın bitmesini istemeyen, bugüne kadar Kürt nefreti üzerinden, ötekileştirme, ayrımcılık üzerinden var etmiş olan blok diyelim. İçinde bir sürü kesim var. 

Bir de, Kürt milliyetçiliği, Kürt sağı diyebileceğimiz bir blok var. Onlar da olan biten her şeyi, kıymetsizleştirme ile meşguller. Kürt halkını tahrik etme, fitilleme, bu ne ki, gelip geleceğiniz yer burası mıydı ki, falan diye oradan da bir fitil işleten bir kesim var. 

Bir de, canını dişine takmış, yeter bu kadar diyen, bu memleketin Kürdü, Türkü, hiçbir anası 30-40 yıldır başını yastığa rahat koyamamış, her savaşın bir sonu vardır, olmalıdır, bu da eşit, adil, savaşa yol açan sebeplerin üzerine eğilen, bu sebepleri tasfiye etmeye çalışan bir kesim var. 

ŞAFAĞA EN YAKIN YERDEYİZ

Payzın'ın süreçte gelinen noktayı sorması üzerine ise Sırrı Süreyya Önder, "şafağa en yakın yerdeyiz. Az buz bir mesafe katedilmedi. İnsanlar bunu küçümsüyorlar. SAdece yapılanlara bakmayın. İki tarafın da yapmaya muktedir olup da yapmadığı şeyler de var" şeklinde konuştu.