20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Soma'da imza skandalı!

Maden faciası akıllara, işçilerin iş güvenliği eğitimini ve bu konuda işverene düşen sorumlulukları getirdi.

18 Mayıs 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Soma'da imza skandalı!

Soma Holding açıklamalarında "İşçilerimizin tamamı eğitimli" diyerek kendini savunurken, Türkiye'de zaten yasal zorunluluk olan bu tip eğitimlerin aslında son derece yüzeysel bir şekilde uygulandığı ortaya çıktı. Maden işçileri, yılda bir kez 16 saatle sınırlı 'iş sağlığı ve güvenliği' eğitimlerine alınırken, bu eğitimlerin çoğu genellikle kağıt üstünde sınırlı tutuluyor. Denetim yapan müfettişlere eğitimlere ilişkin katılım formlarının sunulması, eğitim verildiğinin ispatı için yeterli oluyor. Soma'daki maden işçileri de aldıkları iş güvenliği eğitimlerinin 'göstermelik' olduğunu ifade ediyor. Kazadan kurtulan 6 yıllık maden işçisi Engin Dağlı, "Madende iş güvenliği uzmanları var ama ben 2.5 yıldır orada çalışıyorum, işe girdiğimde sadece 1 gün eğitim aldım. Sonra 1.5 yıl sonra da, eğitim aldığıma dair imza attım. Zaten eğitimler de göstermelik" dedi.

CEZASI SADECE 2 BİN TL
Uzmanlar eğitimlerin, genellikle iş yerlerinin kendi içinde istihdam ettiği iş güvenliği uzmanlarınca ya da özel bir kuruluştan destek alınmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Tamamen teorik, sözlü anlatıma dayalı bu eğitimlerde "meslek hastalıkları, iş yeri temizliği, güvenlik ve sağlık işaretleri" gibi konuların anlatıldığını kaydeden uzmanlar, dünyanın en tehlikeli mesleklerinden biri olan madencilik için daha özel düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

İŞ VAAT EDİYOR
Soma Kömür İşletmeleri, Soma Meslek Yüksek Okulu'nun iştirakçi ortağı durumunda. Tekniker yetiştiren ve 2011'den bu yana şirket bünyesindeki işçilere eğitim veren okul, işin işbaşı ve mesleki eğitim kısmını üstleniyor. İş güvenliği eğitimlerini ise şirketin kendi bünyesinde verildiği belirtiliyor. Eğitim alanlara, madenlerde iş vaat ediliyor.