20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Suriyeli çocukları MEB eğitecek

Türkiye, Suriye savaşı nedeniyle 1 milyona yakın Suriyeliye kucak açtı. Savaş boyunca eğitim ve öğretimden mahrum kalan ve gelecekleri kararan Suriyeli çocukların yaralarını Türkiye sardı. Ağırlıklı olarak İstanbul’a göç eden Suriyeliler 30 eğitim ve öğretim veren kurumu hayata geçirdi.

Gülden Kılıç28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Suriyeli çocukları MEB eğitecek

Türkiye’de kamplar dahil Suriyeli çocuklar için eğitim veren okul sayısı ise 100’ü buluyor.  Son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı Yabancılara Yönelik Eğitim ve Öğretim Hizmetleri kapsamında hazırlanan iş birliği protokolü  Türkiye genelindeki tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildi. Protokol çerçevesinde Suriyeli çocuklara yönelik olarak yapılacak eğitimin içeriği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Halk eğitim müdürlüklerine bağlı eğitmenler tarafından Türkçe öğretilecek. Yine protokol çerçevesinde Suriyelilerin eğitim ve öğretim kurumlarının giderleri Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanacak.

İstanbul’da rekor imza

İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız’ın başkanlığında Suriyeli öğrencilerin eğitim faaliyetiyle meşgul olan sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda protokolün içeriğinin anlatılmasının ardından Suriyelilere ait 24 eğitim ve öğretim kurumu protokolü imzalandı. Böylece en fazla Suriyeliyi barındıran İstanbul’da 10 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü 30 eğitim ve öğretim kurumu iş birliği protokolü çerçevesinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlandı. Eğitim verilmesi için de bazı ilçelerdeki okulların dersi bittikten sonra Suriyeli Sivil toplum kuruluşlarına Valilik onayı ile tahsis edilmeye başlandı. Çeşitli ilçelerde 5 okulun Suriyelilere tahsis edildiği öğrenildi. Yaklaşık 34 bin Suriyelinin bulunduğu Gaziantep’te ise 5 Suriyeli kampında ve şehir merkezinde bulunan yaklaşık 10 okul protokolü imzaladı. 45 bin Suriyelinin bulunduğu Şanlıurafa’da ise yine Suriyeli kamplarda ve merkezde bulunan yaklaşık 15 eğitim kurumunun protokol imzaladıkları kaydedildi. Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklara yönelik eğitim faaliyeti yapan ve protokolü imzalayam eğitim kurumlarının idari ve mali açıdan sorumluluğu üstleniyor.

BU MANZARA YAŞANMASIN DİYE...

Suriye’deki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen küçük bir kızın soğuk havada ısınmak için verdiği çaba, herkesin yüreğini sızlattı. İHA’nın servise koyduğu fotoğrafta küçük kız, minik ellerini halk otobüsünün egzozuyla ısıtmaya çalışıyor. Suriyeli çocukların okullarda eğitime alınması, bu manzaraların yaşanmaması için de büyük önem taşıyor.