18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Süt Bankası'nda 'büyük' endişe

Süt kardeşlerin ve süt çocuk ile süt annenin evlenmesi dinimize göre haram... Türkiye'de Sağlık Bakanlığı 'Anne Sütü Bankası' kurarsa, birbirini tanımayacak olan süt kardeşlerin ya da süt çocuk ile süt annenin ilerde birbirleriyle evlenmeleri nasıl engellenecek?

İSMAİL EVREN / stargazete.com22 Şubat 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Süt Bankası'nda 'büyük' endişe
AKŞAM gazetesinin haberine göre Sağlık Bakanlığı, asırlardır uygulanan 'Süt annelik' anlayışını modern dünyaya uyarlamak için harekete geçti ve bu çerçevede Süt Bankası kurmaya karar verdi. İlk bakışta iyi bir uygulama gibi görünse de hayata geçirilmesi durumunda dinimiz açısından büyük sıkıntılar doğuracağı belirtiliyor. Can alıcı soru şu: İslam'da süt kardeşlerin birbirleriyle evlenmeleri haramken, banka aracılığıyla süt kardeş olanların ilerde evlenmeleri nasıl engellenecek?

Kan bankası gibi süt bankası

Habere göre kurulacak kan bankası sistemi şöyle işleyecek:

- Süt bankası ilk aşamada prematüre bebekler için kullanılacak. Kan bağışında olduğu gibi yine gönüllülük esas. Bulaşıcı hastalığı olup olmadığını belirlemek için donör olacak anneler, belli aralıklarla sağlık testinden geçirilecek.

- Donör olacak anne, merkezde sütünü ilgili sağlık uzmanlarına bırakacak. Bu süt daha sonra pastörize edilerek ihtiyaç duyan annelere verilecek. Böylece özellikle prematüre bebeklerin mama yerine anne sütüyle daha kısa sürede yaşama tutunması, bağışıklık mekanizmasının güçlendirilmesi hedefleniyor.

- Sütü alan aile, hangi donörün sütünü kullandığını bilecek, gerekirse o aileyle irtibat kurabilecek.

Nisa Suresi 'Haram' diyor

Bebeklerin anne sütü alması için iyi olacakmış gibi görünen bu uygulamanın dini yönden büyük sakıncalar doğuracağı belirtiliyor. Çünkü dinimize göre 'çocuğun süt annesi ile ve süt annesinin çocukları ve torunları ile evlenmesi haram' Nisa Suresi'nin 23. ayetinde Allah (C.C.) insanın evlenmesi haram olan kişileri sıralarken, "Sizi emzirmiş olan anneleriniz, yani süt anneleriniz ve nineleriniz" ile "Sütten kız kardeşleriniz, yani süt kızkardeşleriniz"le de evlenmeniz haramdır buyuruyor.

Cevap bekleyen sorular

Sağlık Bakanlığı'nın "Anne sütü bankası"nı hayata geçirmesi durumunda dini açıdan yaşanabilecek sıkıntılar kolayca atlatılabilecek gibi görünmüyor. İşte akla gelen ilk sorular:

- "Süt annelik" ve "süt kardeşlik" durumunun takibini nasıl yapacak?

- İlerleyen durumda birbirlerini tanımayan süt anne ile süt çocuğun evlenebilme olasılığı nasıl önlenecek?

- Bankaya süt veren annenin çocuğu ile o annenin bankaya verdiği sütü içen bir çocuğun ilerde birbirleriyle evlenip evlenmedikleri nasıl takip edilecek?

- Süt Bankası'ndan aynı süt annenin sütünü alıp içen ve süt kardeş olan çocukların birbirleri ile evlenmeleri nasıl engellenecek?

- Süt Bankası aracılıyla süt kardeş olan iki kişinin birbirlerinin çocuklarıyla evlenmeleri nasıl önlenecek?

- Süt kardeşlerin birbiriyle evlenmeleri sonucu doğacak olan çocuklarda dini açıdan nesep bozukluğu nasıl tadil edilecek?..