24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Tankları ‘emir’le yürüttüm

Sincan’daki ‘balans ayarı’nın mimarlarından Org. Ceylanoğlu ile Karargah’ta kritik görevler üstlenen Org. Güner 28 Şubat soruşturması kapsamında ifade verdi. “Tankları Karargahın emriyle yürüttüm” diyen Ceylanoğlu cezaevine gönderildi.

MUSTAFA TÜRK ANKARA27 Şubat 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tankları ‘emir’le yürüttüm
28 ŞUBAT’IN ‘ZIRHLI BİRLİKLER OKULU’ KOMUTANI CEYLANOĞLU 16 YIL SONRA TUTUKLANDI

28 ŞUBAT sürecinin sembolü olana ve Çevik Bir tarafından ‘Demokrasiye Balans ayarı yaptık’ diye anlatılan Sincan’da tankların yürüten dönemin Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu 28 Şubat soruşturmasında ifadesi alındıktan sonra tutuklandı. Eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Aslan Güner, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar, emekli Tümgeneral Yücel Özsır ve muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya da dün Ankara Adliyesi’ne çağrıldı. Özsır tutuklanırken 3 zanlı serbest bırakıldı.

Yürütme emrini kim verdi?

4 Şubat 1997 günü Sincan’da askerlere 20 tank ve 15 zırhlı araçla ilçe merkezinden geçme emrini veren Emekli Orgeneral Ceylanoğlu ile emekli Orgeneral Güner polis refakati olmaksızın adliyeye gelirken diğer isimler ise polis nezaretinde getirildi. Savcı Mustafa Bilgili tankların yürütüldüğü Zırhlı Birlikler’in komutanı olan emekli Orgeneral Ceylanoğlu’na “Tankların yürütülmesi konusunda emir ve talimat aldınız mı? Tankları neden her zamanki güzergahı dışında neden şehir yürüttünüz? Bu bir BÇG faaliyeti midir?” şeklinde 10 soru yöneltti. Ceylanoğlu, tankların yürütülme talimatının Karargah'tan geldiğini belirterek, "Emir verildi, tankları şehir içinden yürüttük" ifadesini kullandı. Tankların yürütüleceği gün Ceylanoğlu'na "Paşam güzergah değişmedi. Tankları şehrin içinden yürüteceğiz" şeklinde talimat geldiği öğrenildi.Çevik Bir, savcılık ifadesinde “İleride Türkiye devletini ele geçirmek irtica unsurlara karşı bu hareket yapılmıştır bu amacın içinde mevcut hükümeti korumakta vardır” diyerek tankların irticaya karşı yürütüldüğünü belirtmişti.

El yazılı fişleme emri soruldu

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan emekli Tümgeneral Yücel Özsır’a, Savcı Bilgili tarafından el yazısı fişlemeler soruldu. 28 Şubat sürecinde Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı olan Özsır’ın, 18 Aralık 1995 yılında “iç tehdit ve Yıkıcı- Bölücü faaliyetlere karşı koyma” konulu el yazılı gizli belgede imzası bulunuyordu. Belgede, “Bu yazışmalara ‘Gizli Kişiye Özel’ gizlilik derecesi verilecek, bu hususlardaki uygulama emirleri el yazısı ile yazılarak gönderilecektir” deniliyordu.

Çocuklarına kimlik vermeyin

Ayrıca belgede dindar personelin ev ve iş telefonlarının yasalara göre MİT ve mahalli emniyet makamlarına dinletileceği, personele düşük sicil verileceği eş ve çocuklarının giyinişleriyle ilgili gerekli uyarının yapılacağı, yönergelere uygun fotoğraf çektirmeyen eş ve çocuklara askeri kimlik kartı ve sağlık fişi verilmeyeceği belirtiliyor.

Tümg. Özsır da tutuklandı

Savcıların tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile emekli Tümg. Yücel Özsır tutuklandı. Eski Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner, emekli Tümg. Mehmet Başpınar ile muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

‘O toplantıya katılmadım’ dedi ama!

POSTMODERN darbe soruştüurmasında emekli Orgeneral Aslan Güner’in 7 Nisan 1997 tarihli Genelkurmay Karargahında Çevik Bir başkanlığında yapılan BÇG’nin kuruluşuyla ilgili toplantıya katıldığı için ifadeye çağrıldığı kaydedildi. 28 Şubat sürecinde güçlü bir isim olan Güner, toplantıya katılmadığını söylerken savcılık toplantıya katılanlar arasında ismi olduğunu belirterek bu konuya cevap vermesini istedi. Toplantıdan haberi olmadığını iddia eden Orgeneral Güner, toplantı konusunda hiçbir bilgisinin olmadığını savundu.

Meslek hayatının çok büyük bir bölümünü Ankara’da geçirmesiyle tanınıyordu. Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği’ne atandığı dönemde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’la çalışan Orgeneral Güner, 28 Şubat döneminde Genelkurmay Eğitim ve Teşkilat Daire Başkanlığı görevini yürüttü. Güner, 1998 yılı başında dönemin Genelkurmay Sekreteri Erol Özkasnak ile birlikte gazetecilere askeri tesisleri gezdirmişti. Güner, Korgeneralliğe yükselmesinin ardından karargahın en kritik görevlerinden biri olan İstihbarat Başkanlığı’nı üstlendi. Güner, istihbaratın başına geçmesinin ardından “PKK’lıları dinleyeceğiz” gerekçesiyle İsrail’den Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığı’na bazı sistemler entegre edildiği ve kamuoyunun yakından tanıdığı isimler dinlendiği yönünde iddialarla gündeme gelmişti.