26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tarihi kitabe ahırda çıktı

Tarihi Yoros Kalesi’nden iki yıl önce çalınan kitabe, birkaç kilometre ileride bir evin ahırında gömülü bulundu. Ev sahibi gözaltına alınırken, ihbarı yapan kişi aranıyor.

BÜNYAMİN DEMİRKAN İSTANBUL 7 Aralık 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tarihi kitabe ahırda çıktı

İSTANBUL Beykoz’da Anadolu Kavağı sırtlarında Doğu Roma döneminden kalma tarihi Yoros Kalesi’nden 2010 yılında çalınan Bizans dönemine ait mermer kitabe, yine Beykoz’da bir evin ahırında bulundu. Ev sahibi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bir ihbarda, Yoros Kalesi’nden iki yıl önce çalınan mermer kitabenin bulunduğu adres verildi. Bizans dönemine ait kitabenin Beykoz Tokatköy’de bir evin bahçesinde gömülü olduğunun belirtilmesi üzerine polis ekipleri harekete geçti. Yaklaşık 10 saat sürdürülen kazı çalışmasında mermer kitabeye ulaşıldı. Üzerinde hac figürü ve haçın kolları arasında Grekçe 4 harf bulunan kitabenin Yoros Kalesi’nden çalınan kitabe olduğu belirlenmesi üzerine, polis ev sahibi K.Y.’yi gözaltına aldı.

Daha önce de çalınmıştı

Keşif alanı polis tarafından korunurken, kitabenin çıkarılması için özel bir ekip bekleniyor. Mahalle sakinleri “Ev sahibi bahçeye sera yapacağını söylüyordu” dedi. Kitabenin 6. ya da 7. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, kitabenin daha önce de çalındığını, bulunduktan sonra yerine konulduğunu belirtti.