26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

SETA raporu: TEOG sınav stresini azalttı

Ortaöğretimde öğrencilerin kendi sınıflarında girdiği ortak sınavların etkisini araştıran SETA Vakfı olumlu sonuçlara ulaştı.

TUĞBA CEYHAN 18 Ocak 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
SETA raporu: TEOG sınav stresini azalttı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) eski uygulamalarla karşılaştırmasını yapmak amacıyla bir araştırma yaptı. Öğrenci, öğretmen ve okul yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonunda çıkarılan araştırma raporunda şu tespitler öne çıktı:

Dershaneye ihtiyaç azaldı

Soruların, öğrencilerin okullarda gördükleri belli sayıdaki konudan sorulması, çocukların okula daha fazla odaklanmasına neden oldu. Bu da öğrencilerin dershaneye olan ihtiyaçlarının azalttı. Öğrenciler de “Dershaneye gitmedim ama eğer SBS olsaydı giderdim. Çünkü onda tek bir sınava bağlı olacaktı her şey. TEOG bize dershanesiz de yapabileceğimizi gösterdi” değerlendirmesinde bulundu.

Sınav arası molalar rahatlattı

40 dakikalık sınavdan sonra verilen molalar öğrencileri rahatlattı. Her oturumda sadece bir dersin olması ve sadece o dersin sorularıyla meşgul olmak da olumlu etki yarattı. Bununla birlikte araştırma için okullara ziyarete gidildiğinde, diğer yıllara göre çok az velinin çocuklarını okulun bahçesinde beklediği görüldü.

Yerleştirme süreci yordu

Sınava girişlerde arama yapılmaması öğrenciler üzerinde bir baskı olmamasını sağladı. Ancak TEOG’un yerleştirme süreci daha sancılı geçti. Buna sebep olarak düz liselerin tamamının Anadolu lisesine dönüşmesi ile daha önce puansız olan okulların artık puanla öğrenci alması gösterildi. 

Nakiller internetten yapılabilmeli

Rapor sonunda SETA, yerleştirme sisteminin tekrar gözden geçirilmesi, nakillerin internet üzerinden yapılabilmesi, merkezi sınavla öğrenci alan okul sayısı ve türünün azaltılması, bütün öğrencileri merkezi sınava tabi tutmak yerine, az sayıda başarılı öğrencinin bu sınavlara yönlendirilmesi konularında önerilerde bulundu.