19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

TİB’de ‘paralel casusluk’ incelemesi

Casusluk soruşturması kapsamında Türkiye İletişim Başkanlığı’nda Çarşamba günü bilirkişiler inceleme yaptı. Bunun ilk inceleme olmadığı, birçok kez benzer incelemelerin yapıldığı öğrenildi. Bilirkişiler, kayıtların silinip silinmediği ve başka yere aktarılıp aktarılmadığını araştırıyor.

Star Ankara1 Haziran 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
TİB’de ‘paralel casusluk’ incelemesi

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘casusluk’ iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Türkiye İletişim Başkanlığı’nda (TİB) çarşamba günü akşam saatlerinde inceleme başlatıldığı bildirildi. Terörle Mücadele ekiplerinin yaptığı arama ve incelemede, aralarında kablolama ve sistemi uzmanı ile bilgisayar mühendislerinin de bulunduğu bilirkişi ekibi de yer aldı.

TİB’deki ilk inceleme değil

Kamuoyuna yansımayan TİB’deki gizli inceleme dün ortaya çıkarken, yetkililerden edinilen bilgiye göre, bu ilk değil. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın binlerce kişilik dinleme iddiaları ve verilerin yurtdışına aktarıldığı iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında ara ara TİB’de inceleme yapıldığı, tüm bilgi ve belgelerin bilgisayarların incelendiği kaydedildi.

‘Silme var mı’ diye baktılar

TİB’deki incelemenin, daha önce toplanan verilerin silinip silinmediği, yabancı ülkeler lehine casusluk yapılıp yapılmadığının tespiti amaçlı olduğu öğrenildi. Uzman bilirkişi ekibi rapor hazırlamak için delillerin yerinde tespitini gerçekleştirdi. Yine TİB’de bulunan serverların da incelendiği belirtildi. Yapılan inceleme kapsamında konuyla ilgili bilirkişi heyeti rapor hazırlayacak. Raporun sonucuna göre bilgi aktarımı ve casusluk olayının gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilecek.

Arşivi kopyalayıp sildiler

Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, TİB’de bulunan önemli ve hassas bilgilerinin yabancı ülkelere aktarıldığı, sonrasında bu bilgi ve verilerin silindiği ve yabancı ülkeler lehine casusluk yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlamıştı. Soruşturma kapsamında, TİB’İn arşivinin tamamen silindiği, arşivin silinmeden önce tamamen kopyalanarak kurum dışına çıkartılıp başka kişilere verildiği iddiaları ile 2012 yılı öncesine ait tüm dijital hafızanın ve log kayıtlarının da bu kapsamda silindiği iddiaları da araştırılıyor. Son olarak 70 kişilik dinleme listesi ortaya çıkmıştı.

EMİNİM YAPININ FARKINA VARDILAR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TİB yapılan incelemeye ilişkin, “Türkiye’de adeta herkesi ‘dinleniyoruz’ noktasına taşıyanların yargıda mutlaka hesap vermesi lazım” dedi. Sahte isimlerle, hiçbir şekilde terörle, uyuşturucuyla alakası olmayacak insanların farklı gerekçelerle dinlenmesinin çok vahim bir durum olduğunu belirten Işık, “Bu durum Türkiye’ye yakışmıyor. Ama buna cesaret edecek kadar pervasızlaşmış bir yapı var. Paralel yapıyla mücadelenin ne kadar önemli olduğunu anlamayanlar, eminim bu dinleme kayıtları, hiç birbiriyle alakalı olmayan insanı aynı terör örgütünün üyesiymiş gibi sahte isimlerle dinlemek pervasızlığını gösteren bir yapının eminim farkına varırlar” diye konuştu.