19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TibNOT’a paralel çarpıtma

Korsan TibNOT yazılımıyla dinleme kayıtlarından şantaj arşivi yapan Paralel Yapı, STAR’ın haberini yalanlamak isterken herşeyi itiraf etti. Savcılığın hazırlattığı müfettiş raporu ise “TibNOT’un, amacı belli olmayan korsan bir program” olduğunu ortaya koydu.

Kemal Gümüş31 Ağustos 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
 TibNOT’a paralel çarpıtma

PARALEL yapı, ortaya çıkan dinleme skandallarının kendileriyle ilgisi olmadığını iddia ederken, ortaya çıkan her skandalı medyası aracılığıyla var gücüyle savunmaya geçmesi dikkat çekiyor. Paralel operasyonlarını itibarsızlaştırmak için her türlü haberi kendi yayın organları aracılığıyla yayan paralel yapı, her haberinde paralel unsurların hukuksuzluğa uydurdukları kılıfın itirafında da bulunuyor. Bununla ilgili son örneği ise STAR’ın gündeme getirdiği TibNOT oluşturdu.

Yasalı varken korsanı yapıldı

TibNOT operasyonlarını itibarsızlaştırmak için çırpınan paralel medya, TibNet üzerinden elde ettiği özel hayat verilerini iz bırakmadan kullanmasını sağlayan TibNOT yazlımını geliştirip kullandığının ortaya çıkmasının ardından çarpıtma haberleri servis etmee başladı. 2009 yılında emniyet müdürlerinin katıldığı çalıştaydan sonra tanıtılan ve 27 ilde devereye sokulan TibNOT’un yasal olduğunu savunan Zaman Gazetesi, paralel emniyetçilerin dinlemelerin kaynağı TibNET yazılımı varken neden yasal bir dayanağı olmayan TibNOT’u kullandığını çarpıtarak açıklamaya çalıştı.

Yalanlarken itiraf geldi

TibNOT gerçeğini duyurmasının ardından STAR’I yalanlamaya çalışan Zaman Gazetesi, “2009 yılındaki çalıştayda suç örgütleri ile daha güçlü mücadele etmek için şehirler arasındaki istihbari bilgi koordinasyonunu sağlamak amacıyla bir program kurulması gerektiği dönemin Emniyet Genel Müdürlüğüne iletildi.

Emniyet Genel Müdürlüğüde TibNOT adlı programı kurarak istihbarat bilgi havuzu oluşturdu. TibNOT programına suç örgütlerinin bilgileri girildi ve farklı şehirlerdki istihbarat personeli de o bilgilerden faydalandı” ifadeleri kullanarak itirafta bulundu.

Adana operasyonu korkuttu

Zaman’ı bu haberi yapma telaşına götüren sebep ise Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması oldu. Başsavcılığın talimatıyla başlatılan soruşturmada, Adana Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM), Asayiş ve Teknik Büro amirliklerinde kullanılan server sunucularında yapılan incelemlerde hiç bir yasal dayanağı olmayan TibNOT programının izinsiz bir şekilde kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında yapılan çalışma,  TibNOT’un ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve neden kullanıldığı detaylı gözler önüne serildi. 

TİB’in onayladığı bir yazılım değil
 
İşte Adana Başsavcılığının talimatıyla Adana emniyetinde yapılan incelme sonucu hazırlanan müfettiş raporundan çarpıcı bazı bölümler şöyle: 
 
Sadece isminde TİB var!
 
TibNOT olarak bilinen yazılım SQL kaynaklı veri tabanı oluşturma- depolama-kayıt etme yazlımıdır. TibNOT yazılımı server olarak kullanılan bilgisayralarda yada server kurulumu yapılabilen bilgisyarlarda kullanılabilmektedir. Yazılımın kullanımındaki network altyapısı ise POLNET ağı kullanılmak suretiyle sağlanmaktadır. TİBNOT yazılmının ismi ile ilgili olarak he ne kadar yazılımın başında TİB ibaresi olsa da bahse konu yazılımın TİB (Telkominikasyon İletişim Başkanlığı)’nın resmi bir yazılımı olmadığı veya bu başkanlık tarafından da gelişitirilmiş bir yazlım olmadığı tebpit edildi.
 
Yasadışı olarak kopyalandı
 
Bahse konu yazılım, TİB’den temin edilen kullanıcı aidiyet numaraları üzerinden, POLNET TİB sayfasına bağlanan kullanıcıların kendi kullanmış oldukları bilgisayarlara indirmiş oldukları ses dosyları lile bu ses dosyalarının tape kayıtlarının yine POLNET üzerinden yapılandırılması sağlanmış olan TibNOT yazılmının kurulu bulunduğu harici bir server/sunucu olarak kullanılan bilgisayarlara otomatik olarak kopyalanması/ yedeklenmesi veya depolanması hiçbir kanuni dayanağı olmadan yapılmaktadır.
 
Ne amaçla kullanıldı?
 
TİB’in resmi POLNET sayfasında sağlamış olduğu teknik altyapı hizmetine göre; ses dosyalarını indirme ve dosyaların yazılı tape haline getirme işlemleri için yeterli olmasına rağmen, TibNOT yazılımı ile TİB tarafından yetkilendirilmesi yapılmış olan aidiyet numrasına sahip olan kişiler dışında da bu yazılım aracılığı ile verilere erişimin mümkün olduğu, yine aynı yazılım aracılığı ile kişisel verilerin üsulüne aykırı bir şekilde kasten ve ne amaçla yapıldığı belli olmadan kişisel verilerin kopyalandığı yedeklendiği ve depolandığı tespit edilmiştir. 
 
İzinsiz şekilde kullanıldığı belirlendi
 
Bu kapsamda Adana Emniyet Müdürlüğü olarak mahkeme kararı alınarak TİBNOT programının kurulumunu sağlayan, kullanan görevlilerin tespibiti amacıyla başlatılan çalışmlarda Adana Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele, KOM, Asayiş ve Teknik Büro amirliklerinde kullanılan server sunucularında yapılan incelemlerde TibNOT programının izinsiz bir şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir.