26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tiyatro eşliğinde ilk yardım eğitimi

Kırıkkale Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan tiyatro grubu, sahneledikleri oyunlarla kentte 5 bin 873 kişiye ilk yardım eğitimi verdi.

Cihan5 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
 Tiyatro eşliğinde ilk yardım eğitimi
Katılımcılara tiyatro eşliğinde bilgi aktaran sağlıkçılar, bazen düşündürüyor, bazen ise güldürüyor. Program sonunda katılımcılara ilk yardım sertifikası veriliyor. En son sertifika ise ulusal ve yerel basın adına çalışan gazetecilere verildi.
İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, Türkiye'nin trafik kazalarına her yıl binlerce kurban veren bir ülke olduğunu hatırlattı. Uzun, bunun yanında iş, ev kazaları, şiddet olayları, deprem ve afetler nedeniyle oluşan kayıpların da küçümsenmeyecek sayıda olduğunu söyledi.
Trafik kazalarında ölümlerin yüzde 50'lik oranın ilk 10 dakika içinde gerçekleştiğini kaydeden Uzun, "Kaza sonrası ilk 5 dakika içinde yapılacak olan doğru ve yerinde ilk yardımla ölümlerin yüzde 50'sinin önlenebileceği istatistiksel olarak bilinen bir gerçektir. Bunun için doğru ve yerinde yapılan ilk yardımın nedenli önemli olduğu aşikârdır. İlk yardım bilgileri öğrenilirken ilk yardımcının ne yapması gerektiğini ve ne yapmaması gerektiğini bilmesi önemlidir. Bunun en çarpıcı örneği, trafik kazası geçirenlerin hiç bir önlem alınmadan taşınması ve bu taşıma sırasında oluşan omurilik zedelenmelerine bağlı kalıcı felçlerin oluşmasıdır." dedi.
Uzun, "Acil durumlarda yapılacak basit ve etkin uygulamalar, nasıl hastanın yaşamını kurtarıyorsa bazı tehlikeli davranışlardan kaçınılması da kişinin hayatının kurtulmasını sağlamaktadır.Müdürlüğümüzce ilk yardım eğitimlerini yaygınlaştırmak, farkındalığı arttırmak ve toplumda rol model olan kişilerin bu etkinliklerde yer almasının sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla müdürlüğümüzün konferans salonunda Valimiz Ali Kolat'ın teşrifleriyle 20 kişilik bir eğitim sınıfı oluşturuldu ve ilk yardım eğitimi düzenlendi. Türkiye'de ilk defa müdürlüğümüz bünyesinde kurulan tiyatro ekibi de ilk yardım eğitimlerine entegre edilerek daha kalıcı olması sağlanmıştır." diye konuştu.
Eğitim Birim Sorumlusu Murat Sezgin de 112 Acil Servis ekiplerinde görevli 15 kişiden oluşan tiyatro grubunun güldürürken, düşündüren ve eğiten oyunlarla ilk yardımı uygulamalı olarak anlattığını ifade etti.
Sezgin, oyunlarda, trafik kazası geçiren, sandalye üzerinde müzik eşliğinde oynarken düşerek yaralanan ve yemek yediği sırada nefes borusuna zeytin tanesi kaçan kişilerin yapılan ilk yardım uygulamalarının eğlenceli bir şekilde anlatıldığını kaydetti.