26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Trabzon Ayasofya Müzesi cami mi oluyor?

TRABZON Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, camiye dönüştürülmesi düşünülen tarihi Ayasofya Müzesi'ndeki çan kulesinin minare olarak kullanılacağını, ezan sesi için de hoparlörler takılabileceğini söyledi. Yıldırımhan, fresklerin kapatılması için de perdeleme sistemi öngörüleri bulunduğunu belirterek, 'Perdeleme sistemi düşünüyoruz ama yapmadan konuşmak yanlış olur' dedi.

DHA15 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Trabzon Ayasofya Müzesi cami mi oluyor?
1924'lü yıllarda cami olan Ayasofya Müzesi'nin yeniden cami olarak kullanılması için hazırladıkları projeleri Anıtlar Kurulu'na sunacaklarını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Yıldırımhan, şöyle konuştu: "Trabzon'da yeni bir cami açma derdinde değiliz. Cami açmak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevleri arasındadır. Ayasofya bizim tapu kayıtlarımızda cami olarak geçtiği için cami dışında fonksiyon veremiyoruz. Yeniden cami olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Anıtlar Kurulu'na proje sunacağız. Ayasofya'nın imam kadrosu Diyanet İşleri Başkanlığı'nca tahsis edildi. Fresklerin nasıl kapatılacağı konusunda çalışma yapacağız. Perdeleme sistemi düşünüyoruz. Ancak, projeleri yapmadan konuşmak yanlış olur. Otomatik perdeleme mi olur, başka mı olur, oradaki yapıya zarar vermeden hangisi uygulanabilirse onu dizayn edeceğiz."

ÇAN KULESİ MİNARE OLARAK KULLANILACAK

Müzenin yanında bulunan çan kulesini minare olarak kullanacaklarını belirterek camide minber ve mihrabın da yer alacağını dile getiren Yıldırımhan, şunları söyledi:
"Ayasofya'nın cami olduğu dönemdeki fotoğrafa uygun projelendirme yapacağız, minber ve mihrabı yerleştireceğiz. Camide şüphesiz 5 vakit namaz kılınabilecek. Buranın tarih boyunca minaresi olmamış. Çan kulesini minare olarak kullanacağız. İç bölümde bir merdiven var. Hoparlör de takılabilir. Yeniden bir minare yapmayı düşünmüyoruz. Turistler istedikleri gibi burayı ziyaret edebilecek. Kapıdaki paralı geçiş sistemini kaldıracağımız için yerli ve yabancı turist sayısı daha da artacak. Ayrıca sadece perde ile kapatacağız demiyoruz. Bizim düşüncemiz bu. Cami içerisinde freskleri açılır-kapanır sistemle perdeleme öngörümüz var."