24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Türbeyi de yağmalayan defineciler pes dedirtti !

Altın arayan defineciler Bitlis merkezde bulunan Hoca Hasan Şirvani'nin türbesindeki mezar taşlarını ve tarihi kümbeti tahrip etti.

Cihan7 Nisan 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türbeyi de yağmalayan defineciler pes dedirtti !
Bitlis, Kurubulak Mahallesi'nde bulunan Hacı Hasan Hoca Şirvani türbesindeki kitabeleri yerinden söken defineciler, türbede bulunan lahit mezarları ve türbedeki tarihi yapılara da zarar verdi. Türbeyi, uzun yıllardan beridir korumaya çalıştıklarını belirten Hacı Hasan Hoca Şirvani'nin torunlarından Fuat Şirvan, türbeye musallat olan definecilerin türbeye zarar verdiğini söyledi. Devamlı türbenin bakım ve onarımını yaptıklarını ancak son dönemlerde türbede altın olduğunu düşünen definecilerin her defasında türbeyi tahrip ettiğini ifade eden Şirvan, "Müslüman mezarlıklarında altın olduğunu düşünen defineciler türbeyi tahrip ediyor. Ancak şunu iyi bilmelidirler ki İslam mezarlarında altın falan olmaz. Ancak onlar her defasında türbenin bir yerine zarar veriyor tahrip ediyorlar. Defineciler türbenin sütunundaki piramitte bulunan 250 yıllık hilali çalmışlar. Türbe üstündeki piramitlerin kapak kısımlarını kırmışlar. Onun dışında yine türbe girişinde bulunan tarihi yapıların kapak kısımlarını kırıp içinde altın aramışlar. Hacı Hasan Hoca'nın çocuklarından İsmail Hoca'nın da mezarını tamamen dağıtmışlar. Kitabesini kırmışlar. Artık biz tek başımıza başa çıkamıyoruz. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz." diye konuştu.
Türbenin tarihiyle ilgili bilgi veren Araştırmacı Yazar Törehan Serdar ise Bitlis, Kurubulak Mahallesi'nde, yamaçta bulunan Hacı Hasan Hoca Şirvani Dergahı'nın içerisinde iki kitabe bulunduğunu, bu kitabelerden birisinde bin 822 tarihi yazılı olduğunu, diğer kitabenun okunamadığını söyledi. Hacı Hasan Hoca'nın 1887'de vefat ettiğini ve türbesini de Şerefhan sülalesinden Cevahir Hatun yaptırdığını söyleyen Serdar, şöyle konuştu: "Dergah meyilli bir arazide yapılmıştır. Oldukça küçük olan dergah ve yanındaki türbesi küçük bir yapı topluluğu oluşturmaktadır. Arazi konumundan ötürü dergahın altındaki küçük mekanın çilehane olduğu sanılmaktadır. Kesme taştan dergahın duvarları oldukça alçak olmasına karşılık, üst örtüsünde türbe bölümünün oldukça yüksek piramidal külahı ile oldukça iddialı bir görünümü vardır. Yapı topluluğu dikdörtgen planlıdır. Dergah, bu plan düzeninde içerisine küçük hücreler halinde sığdırılmıştır. Büyük hücrenin kuzeyinde ve türbe kapısının açıldığı küçük kubbeli hücrelere, diğer bir kapıdan da Doğudaki küçük hücrelere geçilmektedir. Güneybatıdaki Hacı Hasan Hoca'nın türbesi diğerlerinden daha büyük ölçüdedir. Bu kısımda dört kenarlı bir piramit şeklinde çatı içerisinden de açıkça kendini göstermektedir. Türbe içerisini Güney ve Batı kenarındaki pencereler aydınlatmaktadır. Yapı içerisindeki küçük bölümler, pandantifli kubbelerle, büyük bölümler de tonozlarla örtülmüştür. Dergah, yapılışından sonra çeşitli dönemlerde yapılan eklerle genişletilmiştir. Bu arada, Kuzeydeki bordürleri onarımlar sırasında yenilenmiştir. Türbeyi, Şerefhan ailesinden Cevahir Hatun yaptırmıştır." diye konuştu. Türbeye sadece definecilerin zarar vermediğini belirten Törehan Serdar, türbenin bulunduğu zeminin her geçen gün yıkılmaya başladığını ve önlem alınmaması durumunda ise kısa sürede tamamen yıkılacağını belirtti. Serdar, şöyle konuştu: "Türbenin yıkılmaması için defalarca çağrıda bulunduk. Ancak kimse ilgilenmedi. Türbeyi besleyen kayalar yıkılmak üzere. Zaten bir kısmı da yıkılmış. Kısa sürede önlem alınmazsa tamamen yıkılıp gidecek. Yetkililerin bir an önce önlem alması gerekmektedir."