25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Moskova’dan Şam’a ‘füze parçası’ sevkiyatına baskın

Suriye Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, Türkiye hava sahası üzerindeyken Türk savaş uçakları tarafından Ankara’ya indirilerek incelendi. Uçakta 300 kilogramlık ‘füze parçası’ bulundu.

STAR EKİBİ -NUH YILMAZ -HAKAN TEKİN -ZAFER KÜTÜK -ZEYNEP TUĞRUL -BURHAN ELİŞ10 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Moskova’dan Şam’a ‘füze parçası’ sevkiyatına baskın
ANKARA Esenboğa Havaalanı’nda dün akşam hareketli saatler yaşandı. Kargosunda silah taşıdığından şüphelenilen, Moskova (Vnukovo) - Halep-Şam seferini yapan Suriye Havayolları’na ait RB-442 sefer sayılı A-320 Airbus tipi yolcu uçağı, Türk F-16’ları tarafından Esenboğa Havalimanı’na indirildi.

‘Aykırı kargo’ istihbaratı geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye uçağının kargosunda mahiyeti itibariyle sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzeme olduğu bilgisi aldıklarını belirterek, söz konusu uçağın inceleme yapılması için indirildiğini söyledi. Güvenlik, istihbarat ve ulaştırma birimleriyle yakından takip ettiklerini dile getiren Davutoğlu, aldıkları bilginin değerlendirildiğini ve Başbakan Erdoğan’a arz edildiğini ifade etti. Davutoğlu, “Uçağın indirilerek, bu tetkikatın yapılması kararı alındı’’ dedi.

Davutoğlu: Gereğini yapacağız

Saat 17:30 sularında Ankara’ya indirilen 30 yolculu uçaktaki arama 5.5 saat sürdü. Uçağın Suriye Savunma Bakanlığı’na ait 300 kilogramlık kargosundan füze yapımında kullanılan elektronik malzemeler ile telsiz sistemi ile jammer cihazlar çıktı. Davutoğlu, incelemenin ardından yaptığı açıklamada ise “Mahzur telakki eden meşru olmayan unsurlar var. Ele geçen Malzemeleri daha sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz” dedi. Davutoğlu, sözkonusu malzemelerle iligili uluslararası hukukun gereğini yapacaklarını söyledi.



BİLGİ VERMEK ZORUNDA

DİPLOMATİK kaynaklar Suriye uçağının indirilmesi konusunda Türkiye’nin uluslararası hukuka bağlı olarak rahatsızlık duyduğu konunun “bildirim yapılmaması ve/veya eksik bildirim yapılması” olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Uçaktaki malzemeler sivil bir yolcu uçağında yasal olarak bulanabilecek malzemelerle örtüşmemektedir. Bu durum Türkiye’ye eksik bildirimden kaynaklanan tüm yasal hakları kullanma hakkı verir.”

SURİYE’YE UÇUŞ YASAĞI

SİVİL Havacılık Genel Müdürlüğü, Bakanlık’tan gelen bilgiler doğrultusunda, havayolu şirketlerine acil kodlu bir uyarı geçti. Uyarıda Türk sivil uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmaması istendi. Bu doğrultuda Suriye hava sahasını kullanarak Cidde’ye gitmekte olan bir Türk uçağı, 18.30’da Adana’ya inmek zorunda kaldı. Kararın, Suriye uçağının Ankara’ya indirilmesine yapılacak olası misillemenin önüne geçmek için olduğu belirtildi.