25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türk kargo gemisi battı: 3 ölü, 4 kayıp

İtalyan haber ajansı Türk kargo gemisinin battığını duyurdu. Kazada, tamamı Türk olan müretebbattan 2 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Şirketten yapılan açıklamada 4 kişinin de kayıp olduğu öğrenildi.

28 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İtalya'nın Ravenna Limanı’nın 4 mil açığında, Belize bandıralı bir kargo gemisiyle çarpışan Türk kargo gemisi battı. Bakan Lütfi Elvan son bilgileri paylaştı.
 
BAKAN ELVAN SON BİLGİLERİ VERDİ: 8 TÜRK PERSONEL KURTARILDI
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası'nda sanayici ve işadamlarıyla yaptığı toplantının ardından bugün facia yaşanan gemilerle ilgili açıklama yaptı. 
 
Elvan, "İtalya Revanna limanına 4 mil açıkta Belize bandıralı bir gemi ile çarpışarak Türk bayraklı Gölbel isimli yük gemisinin 11 Türk personeli bulunuyordu. Daha önce 8 kişinin kurtarıldığını ifade etmiştik. Çünkü Başkonsolosluktan bize gelen bilgi bu yöndeydi. Ancak Milano Başkonsolosluğundan almış olduğumuz son bilgilerde 11 personelimizden 7 kişiye ulaşılmıştır. Bu 7 kişiden 5'i yaralı olarak hastanededir. 2 kişi maalesef hayatını kaybetmiştir. 4 kişinin ise arama ve kurtarma faaliyetleri devam etmektedir."
 
Yangın çıkan gemide kurtarılan 124 yolcudan 3'ünün Türk olduğunu ifade eden Elvan, " İtalya-  Yunanistan arasında yanan gemi ile ilgili olarak İtalyan Bandıralı Normen Atlantıc isimli gemi Adriyatik denizde seyrederken gemide yangın çıkmıştır. 478 yolcusu bulunduğu ifade edilmiştir. Roma Görev Koordinasyon Merkezi ile ilgili yapılan görüşmede ve yapılan sayımda gemide 52 Türk olduğu belirtilmiştir. Daha önce Başkonsolosluğumuzun bize bildirmiş olduğu rakam '4 olarak tahmin ediliyor' şeklinde idi. Saat 15.25 itibarı ile de 124 yolcunun kurtarıldığı bu 124 yolcu arasında 3 Türk vatandaşımızın olduğu ifade edilmiştir" dedi.
 
İTALYAN BASIN: GEMİNİN ADI GÖKBEL
 
İtalya'da yayın organları, söz konusu Türk kargo gemisinin adı önce 'Baron' olarak yazmıştı ancak daha sonra geminin 'Gökbel' olduğunu duyurdu. İtalyan basını diğer geminin ise 'Lady Aziza' olduğunu yazdı.
 
Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci, yerel saatle 09.30 sıralarında meydana gelen kazanın, bir geminin Porto Corsini Limanı’ndan çıkması diğerinin ise girişi sırasında, sisten dolayı görüş şartlarının yetersizliğinden kaynaklandığı bildirdi. Metteucci, batan geminin çevreye zararlı bir yük taşımadığını dile getirdi.  Bu arada, hava şartlarından dolayı arama-kurtarma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğü kaydedildi.  Öte yandan, İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Twitter hesabından paylaştığı mesajda, söz konusu kazayı ve Yunanistan açıklarında yanmaya başlayan İtalyan gemisine ilişkin duyuru yaptı.
 
SON AÇIKLAMA ŞİRKETTEN: 2 ÖLÜ, 4 KAYIP VAR
 
İTALYA’nın Ravenna Limanı açıklarında Belize bandıralı bir kargo gemisiyle çarpışan Türk kargo gemisinin bağlı bulunduğu firma yetkilisi kazayla ilgili açıklama yaptı. 
 
Şirketin Taksim’de bulunan bürosunda açıklama yapan Remzi Bahşi, kazada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 kişinin kurtulduğunu, 4 kişinin ise halen kayıp olduğunu söyledi. 
 
Remzi Bahşi kazayla ilgili şu bilgileri verdi:
 
" Kaza bu sabah itibari ile 08. 40’da İtalya’nın Ravenna limanında meydana geldi. Limana yanaşmak için aldığı talimat ile manevra esnasında başka bir gemi gemimize makine dairesinin kıç tarafından vurması sonucu gemimiz 20 dakika içerisinde çok ani bir şekilde, hava şartlarının da çok kötü olması nedeniyle batmıştır. 11  personelimiz vardı. Bunlardan 5 tanesi kurtarıldı. Şu anda hastanedeler. Durumları gayet iyi. 2 tane cenazemiz var maalesef. Bütün uğraşlar geride kalan personeli kurtarmak üzerine. Biz de üzgün bir şekilde geride kalan 4 kişinin iyi haberlerini bekliyoruz. Gemimiz İskenderun’dan 3 bin ton barit madeni yükledi. Bunun bin 500 tonunu İtalya’nın Salerno limanında boşattık . Geri kalan bin 500 tonunu da Ravenna limanında boşaltmak üzere dün sabah itibari ile gemimiz limana vardı, demirledik. Bugün itibari ile de liman dolu olduğu için yanaşma talimatı bugün sabah itibarı ile verildi. Olayda bu saatlerde vuku buldu zaten. Kaybettiğimiz personellerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum. Geride kalanlara Allah sabırlar versin. 4 personelimizin de bulunması için herkesin duasını bekliyoruz."