25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ünlü Tarihçi Talha Uğurluel anlattı! Şehzade Mustafa gerçekte nasıl öldürüldü?

Ünlü Tarihçi Talha Uğurluel, babası Kanuni Sultan Süleyman'a baş kaldıran Şehzade Mustafa'nın, derin devlet ve dış güçler tarafından kandırıldığını söyledi.

13 Şubat 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ünlü Tarihçi Talha Uğurluel anlattı! Şehzade Mustafa gerçekte nasıl öldürüldü?
Uğurluel, Mustafa'nın idam kararının tek başına Sultan Süleyman tarafından verilmediğinin altını çizdi.

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle gündeme gelen Şehzade Mustafa'nın ölümü ile ilgili tartışmalara Tarihçi Talha Uğurluel açıklık getirdi. Pelin Çift'in sunduğu 11 Mart 2013 tarihli Öteki Gündem programına katılan Uğurluel, Şehzade Mustafa'nın sanıldığı gibi genç yaşta ölmediğini, Mustafa'nın 39 yaşında Divan-ı Hümayun kararıyla idam edildiğini söyledi.

Mustafa derin devlet tarafından kandırıldı

Hırslı bir kişiliğe sahip olan Şehzade Mustafa'nın, babası Kanuni Sultan Süleyman'ın yaşlanması üzerine tahta çıkmak istediğini kaydeden Uğurluel, Mustafa'nın bu hırsını fırsat bilen dış güçlerin ve derin devletin, baba ile oğlu birbirine düşürerek bir iç karışıklık çıkarılmak istendiğini belirtti.

"Tahta geçmeden sakal bırakılamaz"

Şehzade Mustafa'nın çevresi tarafından "Baban seni tahta geçirmek istiyor" şeklinde kandırılarak sakal uzattığını söyleyen Tarihçi Uğurluel, "Osmanlı döneminde bir şehzade, tahta geçmeden asla sakal bırakamaz. Sakal bırakmak direkt 'yönetimde gözün var' anlamına gelir. Mustafa burada kandırılmıştır. Kandıranlarda iyi niyetli değil, baba ile oğlu vuruşturmak isteyen ekibin bir uzantısıdır. Derin devlet Osmanlı'da da vardı." dedi.

Kanuni İran seferinde öğrendi

Uğurluel, o sıralarda 3. İran seferi için yola çıkan 73 yaşındaki Kanuni Sultan Süleyman'ın, oğlu Şehzade Mustafa'nın tahta gözünü diktiği dedikodularına inanmak istemediğini, ancak Mustafa'nın sakal bıraktığı haberinin kendisine ulaşması üzerine oğlunu Konya Ereğlisi'ne çağırdığını söyledi.

Karar Divan-ı Hümayun'da alındı

Uğurluel sözlerine şöyle sürdürdü; "Şehzade Mustafa'nın idam kararı Divan-ı Hümayun'dan çıkar, baba (Kanuni Sultan Süleyman) onaylar, Şeyhülislam fetvayı verir. Devletin bekası adına bu karar verilir. Çünkü o an bir fitne çıkabilir. Nihayetinde Mustafa ordusuyla beraber Konya Ereğlisi'ne gelir. Niyet şuydu aslında; Mustafa'ya, babasının yanına giderse öldürüleceği söylenerek iki ordunun birbiriyle savaşması amaçlanmıştı."

Mustafa öldürüleceğini bilerek gitti

Kanuni Sultan Süleyman'ın devletin bekası için bu kararı aldığını belirten Tarihçi Talha Uğurluel, Şehzade Mustafa'nın da öldürüleceğini bilerek babasının yanına gittiğini, devletin bekası için ne bu karar karşı geldiğini, ne de başka ülkelere sığındığını söyledi.

Uğurluel, tarihi olayların o günün şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirterek 2013 yılından yapılan yorumların sağlıklı olmayacağını da ifade etti.