8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Vali Mutlu’dan çok önemli açıklamalar!

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: Taksim ve çevresinde toplanmaya izin verilmeyecek.

16 Haziran 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Vali Mutlu’dan çok  önemli açıklamalar!
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Taksim Gezi Parkı gösterilerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaşanan olaylar için "Kişisel, ferdi eylemlerdir." ifadesini kullanan Mutlu, göstericilerin bazı otellere sığındığını, gerekirse bu oteller için de işlem yapılabileceğini söyledi.

Vali Mutlu, göstericiler için "Maalesef taş, molotof, havai fişeğin ve sis bombasının ötesinde artık silah da kullanabilecek cüreti göstermişlerdir. İki emniyet görevlimiz de bu yüzden yaralanmışlardır. Bunun devam etme riski hala vardır. Bu durum hem emniyet görevlilerimiz hem de halkımız için risk oluşturmaktadır." dedi.

Biri dün ve biri de bugün olmak üzere iki sivil vatandaşın da çıkan olaylarda yaralandığını belirten Mutlu, onların tedavilerinin de hastanede devam ettiğini açıkladı. Mutlu, "Dolayısıyla hastanede yatarak tedavisi devam eden sadece 4 kişi bulunmaktadır. Bunun dışında ne devlet hastanelerinde ne de özel hastaneler veya sağlık merkezleri veya polikniklerde yaralı bulunmamaktadır." dedi.

Vali Mutlu, özellikle çocukların ölümleri ve kadınların yaralanmalarına ilişkin halkın sağlık açısından fevkalade zor durumda olduğuna, ölüler ve yaralılar olduğuna dair ajitasyon amaçlı haberler yayınlandığını kaydetti. Mutlu, bu durumla alakalı valilik basın ve halkla ilişkiler vasıtısayla ve kendisine ait twitter hesabından yayınladığı mesajlarla da halkı uyardığını söyledi.

Çanakkale'de trafik kazası geçirmiş bir çocuğun görüntüsünün dün Taksim'de yaralanan çocuğun görüntüsü diyerek servis yapıldığını da hatırlatan Mutlu, "Ama biz bu görüntünün Çanakkale'de bir trafik kazasında yaralanmış çocuğumuza ait olduğunu sizlerle paylaştım. Bunun benzeri, emniyet TOMA aracının altında bir hanımefendinin kaldığı, hatta TOMA'nın bir hanımefendiyi ezdiği ve üzerinden geçtiği şeklinde sosyal medya üzerinden haber yayınlandı. Bunun da yalan haber olduğunu, bu hanımın TOMA'nın önünde duran ve emniyet güçlerimiz tarafından TOMA'nın önünden alınan bir hanım olduğunu twitter mesajım üzerinden paylaştım. Dolayısıyla TOMA'lar insanların üzerinden geçiyor, çocuklar fevkalada kötü şekilde yaralanıyor şeklinde sosyal medya üzerinden yaygınlaştırılan, toplumu acite edici haberlere bu ortamda çok dikkat edilmesi gerektiğini özellikle paylaşıyorum." diye konuştu.

'TAKSİM'E ÇAĞRILAR KONUSUNDA UYARIDA BULUNDU'

Bugün saat 16.00'da Taksim'de buluşulması amacıyla çağrılar yapıldığını hatırlatan Mutlu, "Huzur ortamını bozacak niteliktedir. Bu nedenle halkımızın bu çağrılara bu dönemde itibar etmemesi, daha sonra yapılacak olan, uygun ortamlarda her türlü toplanma, gösteri ve miting alanlarında bu imkanların uygun bir yekilde kullandırılabilir. Ancak bu ortamda stabil olunana kadar sağlıklı olmayacağını ve bunun için çağrılara katılınmaması hususunu halkımızla paylaşmak istiyorum." dedi.

Vali Mutlu, konuşmasının bundan sonraki kısmında soruları cevaplayabileceğini söyledi. TOMA'dan sıkılan su içinde kimyasal su kullanıldığı şeklinde haberler yayınlandığı belirtilmesi üzerine Mutlu, "Zaman zaman ilaçlı su da sıkıldığını ancak kimyasal etkisi olan su sıkılmadığını söyledi. Mutlu, "Kimyasal kullanıldığı şeklindeki çarpıtıcı haberler belli, toplumu acite etmeye yönelik davranışlardır. Hatta şöyle ifade edeyim ki bu sıkılan sulara vatandaşlarımız ve göstericiler bile alıştı. Bana da su at diye rahatlıkla gelebiliyor. Vatandaşımız da bunu görüyor. Biz sıkmak istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Gösterilere Beşiktaş Çarşı grubunun da karıştığı şeklindeki haberlerle ilgili açıklama yapması istenen Mutlu, "Bu işleri yönlendiren ve organize eden, aynı zamanda belirttiğiniz taraftar grubu içerisinde de pozisyon alan kişiler var, doğru. Ancak bu Çarşı grubu ile ilintilendirilmemelidir. Çarşı, bir taraftar grubudur. Çarşı grubu üzerinden bunu toplum ile paylaşmak sağlıklı değildir. Bu, kişisel, ferdi eylemlerdir." şeklinde konuştu.

Bu olaylarla ilgili olarak 22 kişinin gözaltında olduğunu ve haklarında işlem yapılacağını belirten Mutlu, bu kişiler arasında Çadrşı grubundan da bazı kişiler olduğunu söyledi. Doktorlardan da gözaltı durumu olduğunu belirten Mutlu, "Bunlar çok dikkat çekici faaliyetler. Elbette ki bütün mesleğin onurunu ve bütün insanları hiç bir ayırım yapmaksızın kucaklaması noktasında saygı duyuyoruz. Ancak göstericileri, adeta gösteri alanlarının içerisine girerek oradan göstericilerle birlikte hareket ettikleri tespit edilmiş olanlar varsa bunlara yönelik de elbette bir işlem yapacağız. Doktor ve sağlık personeli olarak ifade edeceğimiz birkaç kişi de bu kişilerin arasında bulunmaktadır." diye konuştu. İstanbul dışında eğitim alarak sırf bu olaylara katılmak için gelenler olduğunu ve bunun da çok dikkat çekici olduğunu belirten Mutlu, "İnsanlık onurunu korumak, insana sağlık noktasında hizmet vermekçok doğru ama göstericileri koruyan, adeta onlarla birlikte alandan toplayarak hizmet eden yaklaşımlar ve tavırlar elbette ki adli makamlarımızın görev alanlarına girmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Hiç kimse ülkemizin turizmine hizmet eden bir takım mekanları ülkede gösterilere ve bu tür kargaşalara hizmet eden bir pozisyona sokamaz. Bu durum, o kurumların açısından da sıkıntılı bir durumdur, turizm açısından da sıkıntılıdır. Göstericilerin bu tür mekanları sığınarak hareket etmesi de oldukça dikkat çekicidir. Bunlara karşı emniyet güçleri Ceza Muhakemeleri Usül Kanununun gerektirdiği izleme ve gözaltına alma işlemlerini de yaparlar. Şu ana kadar bu mekanlara girmedik ama gerekirse adli makamlarla görüşerek bunları da yapabiliriz. Bazı göstericiler sırtlarını bu mekanlara dayamak suretiyle bu mekanları kullanmaktadır.

Göstericiler sırtını bazı mekanlara dayıyor!

Bir kısım gösterciler, sırtlarını bazı mekanlara dayamaktadır. Adli makamdan yetki alırsak bu yerlere de müdahalede bulunabiliriz.