25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

VİKO dünya liderliği hedefliyor

34 yıllık priz ve elektrik aksesuarları üreticisi VİKO, Japon devi Panasonic’in satın almasının ardından liderliğe soyundu. Türkiye’de alanında lider olan VİKO, 2018’de dünya lideri olabilmek için çalışıyor.

YELDA ŞUMNULU29 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
VİKO dünya liderliği hedefliyor

KİM ayında Japon elektronik devi Panasonic’in satın aldığı priz ve elektrik aksesuarları üreticisi

VİKO, bu satın almanın ardından dünya liderliğine oynuyor. VİKO CEO’su Nusret Kayhan Apaydın,

VİKO’nun yeni hedeflerini anlattı.

- Priz ve elektrik aksesuarları alanında neredeyse jenerik isim olan VİKO hakkında bilgi verir misiniz?

1980 yılında 500 metrekare mütevazı bir atölyede, grup priz ve elektrik aksesuarları üretimi ile sektöre adım atan VİKO, bugün 56 bin metrekare kapalı alana sahip ve konusunda dünyanın en iyileri arasında gösterilen modern endüstriyel tesisleri ile pazar lideri olarak yolculuğuna devam ediyor. Stratejik ortaklık süreci sonunda Panasonic’e bağlanarak gelecek yolculuğumuzu yeni ve daha iddialı bir boyuta taşıdık. VİKO olarak misyonumuzu; binalarda konfor, güvenlik ve enerji verimliliğini artıran yenilikçi alçak gerilim ürün ve çözümlerini pazarın öngörüleri doğrultusunda tasarlamak, üretmek ve dünya pazarlarına sunmak olarak tanımlıyoruz. 34 yılda yaptığımız yatırımlarla tesislerimizi, teknolojik altyapımızı, Ar-Ge kapasitemizi, ürün gamımızı ve pazar ağımızı geliştirdik. VİKO, bugün itibariyle sektöründe Türkiye’nin en büyük kuruluşu ve açık ara pazar lideri. 25 binin üzerinde ürünü Afganistan’dan İsveç’e, Rusya’dan Angola’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada 70’ten fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Gürcistan, Kosova ve Angola’da da pazar lideriyiz.

- Panasonic’in VİKO’yla birlikte Türkiye’ye bakışı, Türkiye’deki hedefleri neler?

Panasonic tüm dünyada ağırlıklı olarak elektronik ürünlerle tanınıyor. Fakat bu dev kuruluş, ilk olarak 1918’de aynı VİKO gibi elektrik tesisat malzemeleri üretimi ile başlamış. Panasonic Grubu’na bağlı olarak faaliyet gösteren 4 şirket bulunuyor. VİKO ekolojik çözümler sunan Eco Solutions’a bağlı. Eco Solutions, VİKO ürün gamına paralel alanlarda Asya ülkerinde pazar lideri. Panasonic ile birlikte oluşan yeni vizyonumuzda, 2018’de elektrik anahtarı ve priz sektöründe dünyada 1 numara olma hedefi yer alıyor. Bu hedefin ardında yatan anlam ise Panasonic’in 2018’de 100. yılını kutlayacak olması... Panasonic için VİKO’nun Türkiye’deki konumu çok stratejik bir öneme sahip ve dev kuruluş, bu stratejik konumdan alınacak güçle Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın doğusundaki pazar payını artırmayı amaçlıyor.

- Tüketici tercihleri nasıl değişiyor?

Günümüzde iletişim kanallarının baş döndürücü bir hızla gelişmesi, tüketici tercihlerinde de bir dönüşüm yaşanmasına neden oldu. Bu anlamda artık yeni nesil bir tüketici grubu ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Küreselleşen pazarlardaki artan rekabet ürün sayısını artırdığı gibi, bu ürünlerin onları birbirinden ayıran özelliklere sahip olmasını da adeta bir zorunluluk haline getirdi. Maliyet açısından daha efektif ürünlere yönelen müşteriler, ürünün ambalajından çevreye zarar verip vermediğine ve hatta enerji verimliliğine katkısına kadar birçok parametreyi tercih sebebi olarak görüyor. Anahtar ve priz serileri gibi son kullanıcılara hitap eden, giderek dekorasyonun önemli bir unsuru haline gelen ürünlerimize yönelik müşteri beklentisi de artıyor. VİKO olarak artık yeni ürün sunmaktan öte müşterilerimiz için değer yaratmaya odaklandık. Bu nedenle inovasyonu, ürün güvenliğini, özgün tasarımları ve verimliliği yaşam alanlarına bir arada taşıyan, yenilikçi ürün ve çözümler sunuyoruz. 

- Ar-Ge ve bu kapsamdaki çalışmalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

Kurulduğumuz günden bu yana Ar-Ge          ve tasarım çalışmalarına ayrı bir önem verdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylı olan Ar-Ge merkezimiz ile yetenekli insan kaynağımız, her ülke insanı için ayrı düşünüp üreten hız ve donanıma sahip. VİKO’nun ürün çeşitliliğini inovasyon ve kalite ile buluşturabilmedeki bu hızı, global tercihlere cevap verebilme yeteneği olarak önemli bir avantaja dönüşerek yeni ürün sunma dinamiklerimizi olumlu etkiliyor. 63 çalışanımızın hizmet verdiği Ar-Ge merkezimiz için bu yıl ciromuzun yaklaşık           yüzde 3’ünü ayırdık. VİKO Ar-Ge Merkezi, TÜBİTAK destekli TEYDEP ve üniversite-sanayi işbirliği ile San-Tez projeleri gerçekleştirmeye devam ediyor.

Aydınlık bir gelecek için...

Hz. Mevlana’nın ‘Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez’ sözü, VİKO’nun topluma karşı olan sorumluluğuna da esin kaynağı oldu. İşte bu yaklaşımdan aldığımız motivasyonla hayata geçen projemiz ilköğretim çağındaki öğrencilere enerji ve doğal kaynaklarımızın korunması, geri dönüşüm, elektrikli ev kazalarına karşı korunma konularında bilinç oluşturmak amacıyla ve ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği’ sloganı ile 2012 yılında hayat buldu. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol ile hayata geçirilen proje kapsamında öncelikle İstanbul’daki ilk ve ortaokullarda görev yapan 1.450 eğitimci için enerji yöneticisi eğitimleri verildi. Proje uygulamalarının pekişmesi için farkındalık afişleri ve tüm elektrik anahtarlarına ‘gereksizse kapat, geleceği aydınlat’ uyarı yazısı asıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile okullarımızda enerji verimliliği kulüpleri kuruldu. VİKO Çocuk Tiyatrosu ise projenin amacına erişimi ve kalıcılığı bakımından çok önemliydi. Proje kapsamında oluşturulan VİKO Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelediği, ‘Aydınlık Bir Gelecek’ isimli oyun her gün bir okulda öğrencilere ücretsiz sahneleniyor. 2.5 yılda 250 bin ilkokul öğrencisine ulaşarak bir rekora imza atan projemiz ile 2020’ye kadar 1 milyon öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Her öğretim yılı sonunda ise projeye katılan okullar arasında düzenlediğimiz yarışma ile örnek uygulamalar gerçekleştiren okulların ödüllendirilmesi ve diğer okulların da özendirilmesini hedefleniyoruz.

En başarılı program

Ayrıca, VİKO’nun ana projeleri dışında ‘Işığa muhtaç her sosyal konuda tüm gönlümüzle varız’ misyonu ile hareket eden ‘VİKO Aydınlık Toplum Gönüllüleri’ yani çalışanlarımız; Meslek Eğitimine Destek projemizdeki koçluk programında, bölge okulları için destek projelerinde, yetişkin okuma yazma kurslarında, gönül kumba-rasında, köy okulları projelerinde, Give&Gain çalışan gönüllülüğü günlerinde, engelli öğrenciler, ağaçlandırma, kan bağışı kampanyaları, geri dönüşüm konularında aktif rol alıyorlar. Bu kapsamdaki başarılı uygulamalarımız nedeni ile Özel Sektör Gönüllüler Derneği tarafından verilen ‘Gönülden Ödüller’ sürecinde ‘En Başarılı Gönüllülük Programı’ ödülü aldık.