19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

VİP dinleme listesindeki büyük skandal

64 kişilik VIP listesiyle ilgili şoke eden bir gerçek daha ortaya çıktı. İBDA-C üyesi olduğu iddiasıyla dinlenen Doğan Holding'in sahibi Aydın Doğan'ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ için dinleme talep edilen hakimin, isim hanesindeki 'x şahıs'ın kim olduğunu sorma gereği dahi duymadan dinleme kararı verdiği tespit edildi.

24 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
VİP dinleme listesindeki büyük skandal
Paralel yapı, eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski siyasetçiler Namık Kemal Zeybek, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Şevket Kazan, Mehmet Bekaroğlu, Yılmaz Ateş gibi bir çok ismi, terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla dinledi. Bu dinlemelerden en ilginç olanlarından biri ise Doğan Yayın Grubu sahibi Aydın Doğan'ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ. Arzuhan Yalçın Dogan, İBDA-C iddiasıyla 'x şahıs' olarak dinlendi. Dinleme kararını veren hakim Rüstem Çiloğlu ise IMEI numarasını sorgulamadan, sadece şüphe üzerine böyle bir kararı vermesi paralel polis-yargı işbirliğini gözler önüne serdi.
 
OYUNLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 64 üst düzey ismin dinlenmesiyle ilgili başlattığı VIP soruşturması genişledikçe paralel yapının yeni oyunları gün yüzüne çıkıyor. Paralel yapı, 64 isimden bazılarını gerçek ismiyle bazılarını da sahte ismiyle dinledi. Yapılan dinlemelerin içinde en dikkat çekeni ise isimsiz yapılan dinlemeler oldu. Bu şekilde yapılan dinlemeler paralel yargı ve paralel emniyet arasındaki işbirliğini de ortaya çıkarıyor.
 
AŞIRI TEPKİSEL GÖRÜŞLER
 
Doğan Yayın Grubu sahibi Aydın Doğan'ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın da İBDA-C iddiası kapsamında dinlendiği tespit edildi. Doğan'ın TÜSİAD Başkanı olduğu dönemde kullandığı 356287....16160 IMEI numaralı telefon, 'x şahsın' gibi gösterilerek 14.01.2008 tarihli mahkeme kararıyla dinlendi. İstihbarat Daire Başkanlığı'nın dinleme gerekçesinde ise 'İBDA-C terör örgütü faaliyetleri kapsamında aşırı tepkisel görüşleri benimseyerek bu yönde yürüttükleri kışkırtıcı propaganda ve faaliyetleri ile toplumu kaos ortamına çekmeye yönelik kışkırtıcı faaliyet ve eylemlerinin deşifre edilerek önlenmesi amacıyla belirtilen IMEI numarasının teknik takibi talep edilmektedir' ifadeleri yer aldı.
 
FORMALİTE İCABI KARAR
 
Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın dinlenmesini talep eden isim, İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar. Çakar, dinleme talebinde mahkemeye sadece IMEI numarasını belirtti. Dinlemelere karar vermekte başı çeken 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Rüstem Çiloğlu ise 'x şahıs kim' diye sormadı. Belirtilen numaranın kime ait olduğuna dair belge bile aramayan hakim Çiloğlu, Çakar'ın talebini kabul etti. Bu durum, paralel emniyet ve paralel yargı arasındaki işbirliğini gözler önüne sererken, yapılan işlemlerin sadece formalite icabı olduğu görüldü.
 
Dinleme gerekçesi uyuşturucu
 
Dinlenen isimlerin arasında yer alanlardan birisi de Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'tü. Özkök'ün dinlenme gerekçesi ise 'Uyuşturucu.' Özkök'ün 549208.... numaralı telefonu için Nusret Balcı adına çıkarılan 20.04.2009/2655 tarih ve sayılı mahkeme kararıyla dinlendi. Dinleme talebindeki dikkat çeken durum ise Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Ertuğrul Özkök'ün dinlenmesini isteyen kişinin aynı olması. İstihbarat Daire Başkanı Coşkun Çakar imzalı talepteki dinleme gerekçesinde ise 'Güney Amerika ülkelerinden Peru ile bağlantıları olan Lübnanlı şahıslar aracılığıyla temin etmiş oldukları kokaini, Lübnan ve Suriye üzerinden ülkemize naklini gerçekleştirmeyi planlayan suç organizasyonu olduğu şeklinde istihbari mahiyette bilgiler elde edilmiş olup, şahsın ve iltisatlı olduğu suç grubunun gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetlerin önceden tespit edilerek engellenmesi amacıyla talep edilmektedir' ifadesi yer alıyor.
 
KOZMİK HAKİM KARAR VERDİ
 
Coşkun Çakar'ın dinleme talebine aynı gün karar veren isim ise Kadir Kayan. 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kayan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast soruşturması kapsamında Genelkurmay'ın kozmik odası olarak bilinen Ankara'daki Seferberlik Tetkik Kurulu'nda 26 gün süren arama yapmıştı. Kadir Kayan, 2011 yılında da Yargıtay üyeliğine seçilmişti. HSYK'ya tarafından belirlenen 160 Yargıtay üyenin arasında Kayan da bulunuyordu.
 
Fikret Bila da listede
 
Dinlenen 64 kişinin arasında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila'nın da ismi yer alıyor. Milliyet Gazetesi Ankara Temsicisiyken Bila'nın kullandığı 356785....13640 IMEI numaralı telefonu dinlemek için Rasim Tabur adına mahkemeden 15.07.2008/3998 tarih ve sayılı karar alındı. 'Terör' iddiasıyla dinlenen Bila'nın dinlenme kararı ilki 14.10.2008/5703 tarih ve sayı ikincisi de 24.07.2009/4735 tarih ve sayılı kararlarla uzatıldı. Bila'nın dinlenmesini talep eden isim, İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Recep Güven. Dinleme talebinin gerekçesinde, 'İBDA-C terör örgütü içerisinde üst düzey sorumlu olarak faaliyet gösteren Ali Osman Zor ile irtibatlı olarak terör örgütüne finans sağladığı gerekçesiyle talep edilmektedir' ifadesine yer verildi. Dinleme talebini kabul eden isim ise hakim Ali Sayın. (Yeni Şafak)