26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yasin Börü’nün katilleri 56 gün sonra yakalandı

Kurban Bayramının 4. günü Diyarbakır’da vahşice katledilen 16 yaşındaki Yasin Börü ile 3 arkadaşını katleden 16 zanlı Emniyette oluşturulan özel ekibin titiz çalışmasıyla gözaltına alındı. Şüpheli 5 kişinin yakalanması için de operasyonlar sürüyor.

Şehmus Çakan - Süleyman Umut Gürhan4 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yasin Börü’nün katilleri 56 gün sonra yakalandı

Diyarbakır’da 6-7 Ekim tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarda öldürülen 4 kişinin, katil zanlıları olarak ikisi çocuk 16 kişi yakalandı.  Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri günlerce iğne ile kuyu kazar gibi zanlılara ulaşmaya çalıştı. PKK’nın gençlik yapılanması üyesi olduğu öğrenilen zanlılar için eş zamanlı operasyon yapıldı. Diyarbakır’da IŞİD’in Kobani’ye sıldırısını protesto etmek için düzenlenen protestolar sırasında olaylar çıkmıştı. 6 ve 7 Ekim günü yaşanan olaylarda toplam 12 kişi ölürken, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve askerler zırhlı araçlarla kente indi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı olaylara ilişkin İl Emniyet Müdürlüğü de özel ekipler kurarak geniş kapsamlı çalışma yürüttü. Polisin yürüttüğü çalışmaları ardından daha önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlarda ikisi 18 yaşından küçük 16 kişi gözaltına alındı. Olaylara ilişkin 5 kişinin de arandığı belirtildi.Diyarbakır’da yakalanan 16 kişinin Hür-Dava Partisi’ne (Hüda-Par) yakın olduğu ifade edilen Yasin Börü, Riyad Güneş, Hüseyin Ahmet Dakak ve Hasan Gökoguz’un katil zanlıları oldukları belirtildi.

20 gün görüntü incelediler

Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyette kurulan özel ekibin sadece 20 gün görüntü incelemesi yaptığını söyledi. Mobese ve özel güvenlik kameralarından alınan görüntüleri en ince ayrıntısına kadar inceleyen polis zanlıların kimliğini belirlerken, operasyon beklenmeye başladı.

Özel ekip oluşturuldu

Yasin Börü, Hasan Gökoğuz, Riyad Güneş ve Hüseyin Dakak’ın vahşice katledilmesi olayı ile ilgili dehşet verici görüntülere ulaşan polis eş zamanlı olarak 18 adrese operasyon yaptı.Diyarbakır Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, STAR’a yaptığı açıklamada binlerce görüntü karesi incelendikten sonra zanlıların kimliğinin belirlendiğini söyledi. İncelemenin ardından olayın gerçek faillerinin de yakalanan kişiler arasında belirleneceğini belirtti.

ZANLILARIN DOSYASI KABARIK
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, zanların Diyarbakır’da değişik tarihlerde birçok olaya karıştığını belirterek, “07/10/2014 günü ilimizin çeşitli semtlerinde güvenlik kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik molotof kokteylli, taşlı, el yapısı bombalı ve silahlı saldırı, Bağlar İlçesindeki bir ikamette bulunan Riyat Güneş, Ahmet Dakak, Hasan Gözoğuz ve Yasin Börü isimli 4 kişinin öldürülmesi ve Y.E isimli kişininde yaralanması olayına ilişkin;  yürütülen 2014/28812 soruşturma numaralı dosya kapsamında 03/12/2014 tarihinde şüpheliler T.T., G.T.,S.Ç., H.T., U.D., A.P., H.O., M.S., H.O., A.T., N.O., K.T., A.B., Y.D. İle Suça Sürüklenen Çocuklar M.T.ve F.K. olmak üzere 16 kişi yakalanarak gözaltına alınmış olup, 5 kişinin ise yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir” açıklamasını yaptı.
 
OLAY NASIL YAŞANMIŞTI?
 
Kurban Bayramı’nın 4. gününde Yasin Börü (16), Hasan Gökgöz (26), Yusuf Er (18) ve Hüseyin Dakak (19) Bağlar ilçesindeki bir dernek tarafından fakirlere dağıtılmak üzere hazırlanan kurban eti paketlerinden alarak İskanevleri Semti’ne gitti. Börü, Gökgöz, Er ve Dakak bu esnada IŞİD’ın Suriye’nin Kobani kentine saldırıları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde bir grubun saldırısına uğradı. 4 gençten 3’ü bir grubun silahlı ve bıçaklı saldırısının ardından sığındıkları binanın 3. katından atıldı. Gençlerden 16 yaşındaki Börü’nün üzerinden arabayla geçildi, Hüseyin Dakak’ın ise başı taşla ezildi, Cesetleri tanınmayacak hale gelen Börü, Gökgöz ve Dakak aileleri tarafından güçlükle teşhis edilebildi.
 
‘İdam edilmelerini istiyorum’
 
Yasin Börü’nün babası Fikri Börü, oğlunu öldüren katil zanlılarının yakalanmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. STAR’a konuşan Börü, “Acım bir nebze de olsa hafifledi. Türkiye’de idam cezası yok, ama olsaydı onların idamla yargılanmasını isterdim. Şimdi onların en üst sınırdan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasını istiyorum. Oğlum ve arkadaşlarını öldüren katillerin dışında onları azmettirenlerin de bulunması gerekiyor. Gözümü her kapattığımda o görüntüler gözümün önüne geliyor. Rüyalarıma giriyor. Unutamıyorum. Oğlumu neden öldürdüler. Bunu öğrenmek istiyorum. Onun suçu sadece o gün kurban eti dağıtmaktı” diye konuştu.