19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

2013 YGS sonuçları açıklandı

2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS'de, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak ve Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender'in tüm puan türlerinde 500 puan alarak birinci olduğunu bildirdi.

1 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
2013 YGS sonuçları açıklandı
Adaylar, sonuçları http://www.osym.gov.tr adresinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.

ÖSYM Başkanı Ali Demir yaptığı açıklamada 8 bin 586 adayın YGS sınavında 0 puan aldığını açıkladı.

Demir, 2013-YGS'ye girenlerden 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, 'Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234' dedi.






KIZLAR DAHA BAŞARILI

2013-YGS sonuçlarına göre, sınava giren kızların yüzde 89,5'i, erkeklerin ise yüzde 84,21'i 140 ve üzeri puan aldı.Sınava giren kızların yüzde 72,4 ile erkeklerin yüzde 65,3'ü ise 180 ve üzeri puan çıkardı.

EN BAŞARILI FEN LİSELERİ

YGS puan ortalamasına göre en başarılı okulların sıralaması; fen liseleri, özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, öğretmen liseleri ve askeri liseler şeklinde oldu.

ÖSYM BAŞKANI DEMİR'İN AÇIKLAMALARI

Demir'in, Bilkent Otel'de açıkladığı YGS sonuçlarına göre, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz YGS-1 ve YGS-2, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak YGS-3, YGS-4 ve YGS-5, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender YGS-6 puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu.

YGS-1 puan türüne göre en başarılı adaylar, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, Özel Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulu Özel Anadolu Lisesinden Bulut Aygüneş ve İzmir Fen Lisesinden Mert Mestanoğlu oldu.

YGS-2 puanına göre ise Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, Özel ÜFTADE Lisesinden Kübra Peker, İzmir Fen Lisesinden Fatih Aslan, İstanbul Galatasaray Lisesinden Onur Merzifonlu, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender dereceye girdi.

YGS-3 puan türünde ise İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Özel Amerikan Robert Lisesinden Furkan Savaş, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü en başarılı öğrenciler oldu.

YGS-4 puan türünde en başarılı adaylardan İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü, Özel Amerikan Robert Lisesinden Furkan Savaş, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan sıralamaya girdi.

YGS-5 puan türünde en başarılı adaylar ise İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Akşehir Hacı Sıddıka Baysal Fen Lisesinden Ahmet Niyazi Ülkü oldu.

YGS-6 puanında da Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Oğuzhan Özer, Özel TED Konya Kolejinden Deniz Han Alan, Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesinden Muhammed Said Seferbey, Özel Üftade Lisesinden Kübra Peker sıralamaya girdi.

Demir, 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini, bunlardan 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, 'Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234' dedi.

ÖSYM Başkanı Demir, basın toplantısında, 'ÖSYM'nin değişim sürecine' ilişkin sunum yaptı.

Merkezin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren Demir, geçen yıl 167 sınav merkezinde, 40'tan fazla sınav yapıldığını, bu sınavlarda yaklaşık 9 milyon adayın 120 bin salonda sınava alındığını ifade etti.

ÖSYM'nin kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine yönelik de sınavlar düzenlendiğini vurgulayan Demir, Merkez'in ana uğraş alanının yükseköğretime geçiş ve lisans yerleştirme sınavları olduğuna dikkati çekti.

Bir milyondan fazla adayla 2013-YGS'yi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Demir, 'Türkiye'de yabancı dil sınavlarını birleştirerek önümüzdeki hafta sonu YDS'yi gerçekleştireceğiz. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak' dedi.

-Kamera kaydı-

Geçen yıl yapılan sınavlara yönelik sayısal verileri paylaşan Demir, şunları kaydetti:

'9 milyon 985 bin 195 cevap kağıdını taramışız. 485 bin 722 tutanak okumuşuz. 464 milyon sayfa kitap basmışız. Bunlar gerçekten çok büyük rakamlar. 2012'de yaptığımız sınavlarda 28 bin 577 salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Sadece bu yıl yaptığımız YGS'de 20 bine yakın salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Bundan sonra daha fazla salonda ve sene sonuna doğru da tüm salonlarda kamerayla kayıt gerçekleştireceğiz.'

-'Değişim kaçınılmazdı'-

ÖSYM'nin 2010 yılındaki KPSS'de ortaya çıkan bir kopya skandalıyla çok ciddi sarsıldığını, güven kaybettiğini ifade eden Demir, böyle 'zor bir dönemde' göreve geldiklerini söyledi.

Göreve geldiklerinde teknolojik gelişmelere uyum sağlayamamış ve bilgi güvenliği dikkate alınmadan oluşturulmuş bir yapının söz konusu olduğunu savunan Demir, 'Mevcut yapıyla işlerin yürütülmesi zordu ve bu aşamada değişim kaçınılmazdı' diye konuştu.

Demir, mevcut düzeni devam ettirmediklerini anlatarak, 'Çağın gerektirdiği teknolojileri de kullanarak sistemde köklü değişiklikler yapıp kurumu günümüzün teknolojik olanaklarıyla donatıp gerçek bir saygınlığı oluşturmak. İşte tercihimiz bu oldu. Bu zor olan yolda bugün kadar yürüdük' değerlendirmesinde bulundu.

Aday odaklılık ve kurumsal yetkinlik anlayışıyla 2012-2016 stratejik planını oluşturduklarını dile getiren Demir, bu kapsamda Merkez'in misyon ve vizyonunu belirlediklerini söyledi.

Merkezin 'Hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme ve değerlendirme çalışmalarını yürüten, şeffaf bir kurum oluşturmak' şeklinde açıklayan Demir, bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Sınav güvenliğine önem verdiklerini kaydeden Demir, sınav güvenlik kurallarını yayımladıklarını, ÖSYM merkez binasında kırmızı alanlar oluşturulduğunu, e-imza uygulamasının hayata geçirildiğini, matbaada kapalı dönem uygulamasının yeniden düzenlendiğini, her adaya farklı soru kitapçığı uygulamasının yapıldığını söyledi.

Demir, görevli atamalarının merkezi yapılmaya başlandığını, soru havuzu oluşturulduğunu, sınavların iletişimin tamamen kesildiği kapalı dönem içerisinde hazırlandığı bilgisini verdi.

Kurulan çağrı merkeziyle tüm talepleri 7 gün 24 saat boyunca aldıklarını ifade eden Demir, ilk defa aday el rehberi hazırladıklarını ve bu sayede 2013-YGS'nin 'son derece kurallara uygun' bir yapıda gerçekleştiğini dile getirdi.

Teknolojik altyapı çalışmalarıyla ÖSYM'nin kendi yazılımlarını geliştiren bir kurum haline geldiğini belirten Demir, 2013-YGS'ye ilişkin bazı rakamları paylaştı.

-Sınav evrakları için 56 bin kutu-

2013-YGS'ye 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini anımsatan Demir, sınavın 6 bin 467 binada, 100 bin 452 salonda uygulandığını, sınavda 282 bin 542 kişinin görev aldığını, evraklarının taşınması için 56 bin 670 kutunun kullanıldığını bildirdi.

Demir, sınav evraklarının 75 araçla nakledildiğini, nakliye için şehir içinde 3 bin 150 aracın kullanıldığını belirterek, 2 bin 726 ÖSYM temsilcisinin sınavda görev yaptığını da sözlerine ekledi.

-47 bin aday sınava girmedi-

ÖSYM Başkanı Demir, 1 milyon 924 bin 523 adayın başvurduğunu ancak bunlardan 47 bin 692'sinin sınava girmediği bilgisin verdi. Bir milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini anlatan Demir, 'Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234' dedi.