20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Yargıçlara zam ve sicil affı bütçeden önce yasalaşacak

Yeni yargı paketi, bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Teklifin alt komisyona gönderilerek bir süre daha şekillendirilmesi, bütçe görüşmeleri öncesinde de yasalaştırılması bekleniyor. HSYK, TCK ve CMK içerikli 35 maddeden oluşan teklifte, anayasal ve devletin güvenliğine yönelik suçlar katalog suç kapsamına alınıyor.

Nevin Bilgin21 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yargıçlara zam ve sicil affı bütçeden önce yasalaşacak

Geçen hafta görüşülmesine muhalefetin gerekli süre verilmeden komisyonda görüşüldüğü gerekçesiyle karşı çıktığı yeni yargı paketi, bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Teklifin bugün alt komisyona gönderilerek bir süre daha şekillendirilmesi, bütçe görüşmeleri öncesinde de yasalaştırılması bekleniyor.

KırıkkaleMilletvekili Ramazan Can, Isparta Milletvekili Recep Özel ile 52 arkadaşının 14 Ekim 2014 tarihinde verdiği ve 35 maddeden oluşan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TCK ve CMK’da yeni düzenlemeler getirerek, anayasal ve devletin güvenliğine karşı işlenmiş suçları katalog suç kapsamına alıyor. Düzenleme ayrıca hakim ve savcıların özlük haklarına dönük düzenleme de içeriyor. Teklifte öngörülen düzenlemeler şöyle:

Yüksek Öğretim Kanunu: İdari yargıda beş yıl süreyle görev yapmış hakim ve savcılar ile Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş Danıştay üyelerinden hukuk fakültesi mezunu olmayanlara talepleri halinde hukuk fakültelerine sınavsız yerleştirilme imkanı getiriliyor.

Yargıtay Kanunu: Yargıtay tetkik hakimliğine yapılacak atamaların, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun görüşü alınmaksızın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılması sağlanıyor.

Adli Yıl Açılışı kalkıyor: Yargıtay Kanununun “Adli Yılın Açılışı” başlıklı 59’uncu maddesi yürürlükten kaldırılıyor.

HAKİM VE SAVCILAR Kanunu: Kıdem ve unvanına bakılmaksızın tüm hakim ve savcılara Bin 155 Türk Lirası aylık ek tazminat getiriliyor. Hakim ve savcılar hakkında verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları için doğrudan af getirilirken; derece yükselmesinin durdurulması ve yer değiştirme cezaları için ise HSYK Genel Kuruluna başvuru imkanı getiriliyor. Hakim ve savcıların uygun şartlarda ithal ve yerli zati silah edinebilmelerine yönelik düzenleme yapılıyor.

HSYK(yüksek kurulu) Kanunu: Türkiye Adalet Akademisi tarafından meslek içi eğitim programlarına katılmasına karar verilen hakim ve savcılara ilişkin iş ve işlemlerin HSYK Genel Sekreterliği tarafından yürütülmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

Adalet Bakanlığı Teşkilat Kanunu: Adalet Bakanlığı yurtdışı teşkilatı kurulması öngörülüyor.

Adalet Akademisi Kanunu: Akademide ders vermekle görevlendirilenlerin ders verdikleri günlerde izinli sayılmaları ve böylece hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılara verilen eğitimin kalitesinin artırılması öngörülüyor.

TCK’da yapılan değişiklikler:  Tehdit suçunun yönelik olduğu değerler nedeniyle cezada ortaya çıkan farklılık kaldırılırken, hakimin takdir hakkı genişletilerek ceza adaletinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

CMK’nın uygulama şekli: Cumhuriyet savcılarının soruşturma işlemlerini daha etkin ve süratli bir şekilde yerine getirebilmelerini temin etmek amacıyla, 1 Eylül 2019 tarihine kadar asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara katılmamaları hükme bağlanıyor.

375 Sayılı KHK:  Adalet Bakanlığı Bakanlık Yüksek Müşavirlerinin özlük haklarına yönelik düzenleme yapılıyor.

NOTERLİK İLANI RESMİ GAZETE’DE

Noterlik Kanunu: Müfettiş tarafından, denetlenemediği için hal kağıdı düzenlenememiş ve bu sebeple süresinde terfi edememiş noterler hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından tanzim edilen son teftiş raporu esas alınarak terfi etme imkanı getiriliyor. Boşalan, açılan veya dördüncü sınıftan üçüncü sınıfa geçirilen noterliklerin birden fazla şehirde çıkan gazetede ilanına yönelik uygulamadan vazgeçilerek ilanın sadece Resmi Gazete’de yapılması öngörülüyor. Kıdemleri eşit olan noterlerin ataması yapılırken, Adalet Bakanlığınca verilen noterlik belge sıra numarası önce olanın tercih edilmesine yönelik düzenleme yapılıyor. Noterlik Kanununda öngörülen işlemlerin elektronik ortamda güvenli elektronik imza kullanılarak yapılabilmesine yönelik çerçeve düzenleme yapılıyor.

MAKUL ŞÜPHE YETERLİ OLACAK

CMK’da yapılan değişiklikler: Arama, dinleme müessesesinin işlerliğini artırmak amacıyla bu müessese bakımından aranan “somut delillere dayalı kuvvetli şüphe” kriteri “makul şüphe” şeklinde değiştiriliyor. Taşınmaz hak ve alacaklara el koyma tedbirinin anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar bakımından da uygulanması sağlanıyor. “İletişimin tespiti” (arama-aranma, mesaj alma-mesaj atma trafiği) müessesesi “iletişimin dinlenmesi” müessesesinden ayrılarak müstakilen düzenlenmekte ve iletişimin tespiti kararının, soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında ise yargılamayı yapan mahkeme tarafından verilmesi öngörülüyor.